CORONAVIRUSŞTIRI MEDICALEStudii clinice

Un nou studiu arată că reinfectarea cu SARS-CoV-2 este mai riscantă pentru sănătate decât îmbolnăvirea iniţială

  • Reinfectarea cu virusul SARS-CoV-2 este mai riscantă decât îmbolnăvirea iniţială, potrivit unui studiu realizat de cercetători din SUA și publicat în revista științifică Nature.
  • Pacienţii reinfectaţi au prezentat un risc de deces de peste două ori mai mare şi un risc de spitalizare de trei ori mai mare decât pacienţii infectaţi o singură dată. De asemenea, ei au prezentat riscuri foarte mari în ceea ce priveşte dezvoltarea unor alte probleme de sănătate,
  • „Contează cu adevărat o reinfectare cu SARS-CoV-2?” „Da”, răspund cercetătorii.

Riscul de deces, spitalizare și de apariție a unor probleme grave de sănătate din cauza COVID-19 crește semnificativ în cazul unei reinfectări, în comparație cu prima infectare, indiferent de statutul de vaccinare, arată un nou studiu publicat în revista Nature

”Reinfectarea cu Covid-19 aduce cu sine o creștere a riscului efectelor acute, dar şi a riscului de a dezvolta Covid de lungă durată. Acest risc a fost evidenţiat indiferent de statutul de vaccinare, atât la persoanele nevaccinate, cât și la cele vaccinate şi la cele cărora le-au fost administrat doze booster”, a explicat dr. Ziyad Al-Aly, specialist la Facultatea de Medicină a Universităţii Washington din St. Louis.

Studiul s-a realizat pe baza datelor colectate de Departamentul pentru veterani din Statele Unite din 1 martie 2020 până pe 6 aprilie 2022, corespunzătoare unui număr de 443.588 de pacienţi cu o singură infectare SARS-CoV-2, 40.947 cu două sau mai multe infectări şi 5,3 milioane de indivizi neinfectaţi. Cei mai mulţi dintre subiecţii studiului au fost bărbaţi, relatează Reuters, care citează cercetarea publicată în Nature.

Ce a arătat studiul?

Pacienţii reinfectaţi au prezentat un risc de deces de peste două ori mai mare şi un risc de spitalizare de trei ori mai mare decât pacienţii infectaţi o singură dată cu virusul SARS-CoV-2. De asemenea, ei au prezentat riscuri mari în ceea ce priveşte dezvoltarea unor probleme pulmonare, cardiace, sangvine, renale, dar și diabet, sănătate mintală, probleme osoase şi musculare sau tulburări neurologice.

”Chiar dacă o persoană a avut o infecţie iniţială, iar apoi s-a vaccinat – ceea ce înseamnă imunitate dublă în urma infectării anterioare şi a vaccinării -, ea este în continuare susceptibilă de efecte adverse odată cu reinfectarea”, a transmis cercetătorul Ziyad Al-Aly, cel care a condus studiul.

Pacienţii care au suferit infectări repetate au avut o probabilitate de trei ori mai mare de a dezvolta probleme pulmonare, de trei ori mai mare de a suferi afecţiuni cardiace şi cu 60% mai mare de a se confrunta cu probleme neurologice în comparaţie cu pacienţii infectaţi o singură dată, este concluzia la care au ajuns autorii studiului. Riscurile cele mai mari au fost înregistrate în prima lună după reinfectare, dar au rămas în continuare evidente după şase luni de la reinfectare.

Riscurile şi povara cumulată a infecţiilor repetate a crescut odată cu numărul infectărilor, chiar şi după ce au fost luate în considerare diferenţele legate de diferitele variante COVID-19 – Delta, Omicron şi BA.5, au mai precizat cercetătorii.

„Contează cu adevărat o reinfectare cu SARS-CoV-2?”

”Am început să vedem numeroşi pacienţi care vin la clinică cu un aer invincibil”, a spus dr. Ziyad Al-Aly pentru agenția Reuters. ”Aceştia se întreabă: Contează cu adevărat o reinfectare? Răspunsul este: da, contează, bineînţeles”.

”Nu recomandăm măsuri draconice, dar poate dacă mergi cu avionul, ar trebui să porţi mască sanitară”, a spus Al-Aly. ”Dacă eşti într-un supermarket, gândeşte-te că persoana de lângă tine ar putea avea un sistem imunitar slăbit şi dacă porţi mască sanitară, ai putea contribui la protejarea ei”.

Surse: Reuters/ Nature / Agerpres

Articole recomandate
Informări oficialeŞTIRI MEDICALE

Modificări importante în sistemul de asigurări de sănătate. Persoanele de orice vârstă își vor putea face gratuit analize medicale şi investigaţii

2 Minute
Persoanele din toate categoriile de vârstă, începând cu doi ani, vor avea acces, o dată pe an, la servicii şi…
ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

Cercetătorii au folosit cu succes "inimi reanimate" pentru transplanturile de cord

2 Minute
O nouă metodă de transplant a inimii a fost testată cu succes în SUA, potrivit unui studiu clinic publicat recent…
ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

O oră de exerciții fizice pe zi reduce cu 74% riscul de a dezvolta diabet de tip 2

2 Minute
Un nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Sydney, Australia, arată că activitățile fizice regulate pot reduce riscul…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *