ŞTIRI MEDICALE

Un posibil tratament pentru scleroza laterală amiotrofică (SLA)

Un medicament experimental care a trecut de fazele 1 și 2 ale studiului clinic ar putea fi soluția pentru tratarea sclerozei laterale amiotrofice moștenite (SLA), cauzată de mutațiile genei SOD1.

Investigatorii pregătesc acum faza 3 a studiului clinic despre eficiența medicamentului tofersen. Acesta acționează direct asupra proteinei asociate cu boala, reducând nivelul acesteia.

„SLA este o boală devastatoare, incurabilă”, spune investigatorul principal, prof. dr. Timothy M. Miller, profesor de Neurologie la Universitatea din Washington și Director al Centrului SLA din cadrul Facultății de Medicină. „Chiar dacă această investigație este focalizată pe blocarea producției proteinei aflate la originea bolii moștenite, medicamentul experimental tofersen ar putea trata și persoane cu alte forme ale acestei boli.

Tofersen este un oligonucleotid antisens, o moleculă de ADN care interferează cu programarea genetică de producție a proteinelor. Molecula are principalul rol de a bloca producția proteinei SOD1.

Renumitul astrofizician britanic Stephen Hawking este unul dintre cei care au supraviețuit timp de 50 de ani sclerozei laterale amiotrofice (boala Lou Gehrig), după ce la vârsta de 22 de ani, după ce a fost diagnosticat, medicii preconizaseră că mai are doar câțiva ani de trăit.

 

Sursa: https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMra1603773?query=featured_clinical-trials

Articole recomandate
ŞTIRI MEDICALE

Medicii prescriu mai puține medicamente împotriva durerii la sfârșitul unei ture de noapte lungi, arată un nou studiu

1 Minute
Este mai puțin probabil ca medicii să prescrie medicamente împotriva durerii la sfârșitul unei ture de noapte lungi decât la…
ŞTIRI MEDICALE

OMS a stabilit că variola maimuței nu reprezintă o urgență sanitară globală

1 Minute
După reuniunea Comitetului internațional pentru situații de urgență, Organizația Mondială a Sănătății a anunțat, în data de 25 iunie 2022, că…
ŞTIRI MEDICALE

Cancerul de sân se răspândește mai agresiv noaptea, arată un nou studiu

2 Minute
Rezultatele unui nou studiu arată că e falsă presupunerea că metastazele cancerului de sân se produc în același ritm  Cercetătorii…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.