ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

Un studiu amplu arată care este vârsta ideală pentru a renunța la fumat

  • Un studiu amplu realizat în Statele Unite indică vârsta optimă pentru a renunța la fumat, astfel încât să fie evitate riscurile de deces.
  • Cercetătorii americani au descoperit că fumătorii care au renunțat la fumat înainte de vârsta de 35 de ani au o rată de deces similară cu cea a persoanelor care nu au fumat niciodată.
  • Studiul a fost publicat în jurnalul științific JAMA Network Open și a fost realizat pe un eșantion de 551.388 de persoane.

Fumătorii care renunță la fumat până la vârsta de 35 de ani au rate de deces similare, într-o anumită perioadă de timp, cu cei care nu au fumat niciodată, arată un studiu amplu, realizat de Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din SUA și publicat în jurnalul științific JAMA Network Open.

Potrivit cercetătorilor, și la cei care au renunțat la fumat la vârste mai înaintate au fost sesizate beneficii importante, însă rata mortalitătii a depășit-o pe cea înregistrate de fumătorii care au renunțat la țigări înainte de 35 de ani.

De exemplu, fumătorii care s-au lăsat între 35 și 44 de ani au prezentat o rată de deces cu 21% mai mare în comparație cu „cei care nu au fumat niciodată”. Iar cei care au renunțat între 45 și 54 de ani au avut o rată de deces cu 47% mai ridicată.

„În rândul bărbaților și femeilor din diverse grupuri rasiale și etnice, fumatul curent a fost asociat cu cel puțin dublul ratei de mortalitate, indiferent de cauză, față de situația analizată în cazul persoanelor care nu au fumat niciodată”, au scris autorii studiului într-un raport recent, publicat la finalul lunii octombrie în jurnalul științific JAMA.

„Renunțarea la fumat, în special la vârste mai mici, a fost asociată cu reduceri substanțiale ale mortalității”, au mai transmis cercetătorii.

Al treilea studiu care arată că 35 de ani ar putea fi vârsta optimă pentru a renunța la fumat

„Acesta este al treilea studiu amplu care sugerează că vârsta de 35 de ani ar putea fi vârsta optimă pentru a renunța la fumat, în special pentru cei care încep să fumeze de la vârste foarte fragede”, precizează John P. Pierce, profesor emerit în Departamentul de Medicină de Familie și Sănătate Publică de la Universitatea din California, San Diego, analizând rezultatele ultimei cercetări.

„Se știe de mult timp că cu cât un fumător renunță mai devreme, cu atât mai bine. Acum, însă, este posibil să fim mai specifici cu privire la vârsta optimă”, a mai precizat Pierce.

Noul studiu a folosit date din „US National Health Interview Survey”, un sondaj bazat pe chestionare folosite pentru a monitoriza starea de sănătate a populației din SUA, dar și din National Death Index, o bază de date în care sunt înregistrate ratele de deces la nivel național.

Analiza a inclus date de sondaj de la peste 550.000 de adulți care au completat chestionare între ianuarie 1997 și decembrie 2018 și aveau între 25 și 84 de ani la momentul recrutării. Printre aceștia se numără fumătorii actuali, foști fumători și așa-numiții „indivizi care nu au fumat niciodată”, adică oameni care au fumat mai puțin de 100 de țigări în timpul vieții lor.

Potrivit National Death Index, aproape 75.000 dintre acești subiecți în baza cărora a fost realizat studiul au murit până la sfârșitul anului 2019. În comparație cu cei care nu au fumat niciodată, fumătorii actuali au înregistrat o rată semnificativ mai mare de deces din toate cauzele, în general, precum și rate mai mari de deces prin cancer, boli de inimă și boli pulmonare, în particular.

„Aceste rezultate ne amintesc că reducerea intensității fumatului (numărului de țigări pe zi) ar trebui să fie unul dintre obiectivele programelor de control al tutunului”, a mai scris profesorul Price în analiza sa.

Cei care au renunțat la fumat până la 45 de ani și-au redus riscul de deces cu până la 90%

Cei care au renunțat la fumat până la vârsta de 45 de ani și-au redus riscul de deces cu până la 90%, iar cei care au renunțat înainte de vârsta de 35 de ani au prezentat rate de deces foarte apropiate de ale celor care nu au fumat niciodată.

Studiul a mai arătat că cu cât a trecut mai mult timp de când o persoană a renunțat la fumat, cu atât rata mortalității a fost mai apropiată de cea a unui „individ care nu a fumat niciodată”.

Având un termen limită de 35 de ani ar putea fi motivant pentru tinerii fumători ca aceștia să renunțe la acest viciu, a mai transmis Price în raportul său.

„Fără un obiectiv proximal, fumătorii au tendința de a renunța spunându-și: „Nu trebuie să o fac chiar acum”.  Studiul furnizează datele necesare pentru a stabili un obiectiv apropiat și motivant de a renunța la fumat înainte de vârsta de 35 de ani”, a mai explicat profesorul.

În mare, deși există unele limitări, studiul sugerează că renunțarea la fumat reduce foarte mult riscul de deces prematur, mai ales dacă are loc „în tinerețe”.

Sursa: sciencealert.com

Articole recomandate
Informări oficialeŞTIRI MEDICALE

Modificări importante în sistemul de asigurări de sănătate. Persoanele de orice vârstă își vor putea face gratuit analize medicale şi investigaţii

2 Minute
Persoanele din toate categoriile de vârstă, începând cu doi ani, vor avea acces, o dată pe an, la servicii şi…
ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

Cercetătorii au folosit cu succes "inimi reanimate" pentru transplanturile de cord

2 Minute
O nouă metodă de transplant a inimii a fost testată cu succes în SUA, potrivit unui studiu clinic publicat recent…
ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

O oră de exerciții fizice pe zi reduce cu 74% riscul de a dezvolta diabet de tip 2

2 Minute
Un nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Sydney, Australia, arată că activitățile fizice regulate pot reduce riscul…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *