ŞTIRI MEDICALE

Un studiu multinațional care a analizat genomul a peste 100.000 de persoane a triplat numărul de factori de risc genetic cunoscuți pentru MIGRENĂ

Studiul a constatat că două tipuri de migrenă – cu sau fără aură – au o genetică distinctă, dar împărtășesc și unele caracteristici genetice.

Regiunile genetice identificate în cadrul studiului ar putea oferi noi piste pentru dezvoltarea de medicamente care să vizeze simptomele diferitelor tipuri de migrenă.

Cercetările sugerează că genele reprezintă până la 60% sursa sigură din riscul unei persoane de a avea această afecțiune. Aproape o treime dintre persoanele cu migrene suferă de aură. Acestea sunt simptome senzoriale, cum ar fi lumini intermitente, care apar înainte sau în timpul unei dureri de cap.

Cu toate acestea, dacă cele două subtipuri principale de migrenă – cu aură (MA) sau fără aură (MO) – sunt afecțiuni distincte din punct de vedere genetic a fost un subiect controversat.

Cercetătorii au identificat 123 de regiuni genetice, sau loci, care sunt asociate cu această afecțiune, dintre care 86 erau necunoscute anterior. Acest lucru reprezintă o triplare a factorilor de risc genetic cunoscuți. Ei au descoperit, de asemenea, trei loci genetici care par a fi specifici pentru MA, doi care sunt specifici pentru MO și nouă care sunt asociați cu ambele tipuri.

Pe lângă faptul că implică zeci de noi regiuni ale genomului pentru o investigație mai bine direcționată, studiul nostru oferă prima oportunitate semnificativă de a evalua componentele genetice comune și distincte în cele două subtipuri principale de migrenă„, spune primul autor Heidi Hautakangas, doctor în științe, de la Institutul de Medicină Moleculară din Finlanda de la Universitatea din Helsinki.

Matti Pirinen, profesor asociat de statistică la Universitatea din Helsinki, Finlanda, care a condus unul dintre grupurile de cercetare care au realizat studiul, a vorbit cu Medical News Today despre aceste rezultate:

Pe baza rezultatelor noastre, se pare că majoritatea factorilor genetici de risc sunt împărtășiți între MO și MA, dar am observat, de asemenea, câteva variante genetice care conferă risc doar pentru MA sau doar pentru MO, ceea ce arată că există, de asemenea, unele diferențe genetice între aceste două subtipuri de migrenă. Factorii genetici de risc ai unui anumit subtip al bolii pot fi indicii importante pentru dezvoltarea viitoare a unor medicamente mai eficiente împotriva acelui subtip de boală.

Sursa: medical new today . com

Articole recomandate
ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

8.000 de pași parcurși o dată sau de două ori pe săptămână reduc riscul de mortalitate (studiu)

2 Minute
Parcurgerea a 8.000 de pași – aproximativ 6,4 kilometri – în una sau două zile pe săptămână poate reduce semnificativ…
ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

Consumul alimentelor bogate în magneziu duce la o mai bună sănătate a creierului, susțin cercetătorii din Australia

2 Minute
Consumul de alimente ce sunt bogate în magneziu poate contribui la o mai bună sănătate cerebrală pe parcursul vieții, arată…
CORONAVIRUSŞTIRI MEDICALE

OMS: În curând, Covid-19 nu va fi mai periculos decât o gripă sezonieră. Va fi doar un virus care nu perturbă societatea

1 Minute
Organizaţia Mondială a Sănătăţii a anunțat recent că în curând COVID-19 va fi comparabil cu pericolul gripei sezoniere. ”Mă bucur…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *