ŞTIRI MEDICALE

Un studiu multinațional care a analizat genomul a peste 100.000 de persoane a triplat numărul de factori de risc genetic cunoscuți pentru MIGRENĂ

Studiul a constatat că două tipuri de migrenă – cu sau fără aură – au o genetică distinctă, dar împărtășesc și unele caracteristici genetice.

Regiunile genetice identificate în cadrul studiului ar putea oferi noi piste pentru dezvoltarea de medicamente care să vizeze simptomele diferitelor tipuri de migrenă.

Cercetările sugerează că genele reprezintă până la 60% sursa sigură din riscul unei persoane de a avea această afecțiune. Aproape o treime dintre persoanele cu migrene suferă de aură. Acestea sunt simptome senzoriale, cum ar fi lumini intermitente, care apar înainte sau în timpul unei dureri de cap.

Cu toate acestea, dacă cele două subtipuri principale de migrenă – cu aură (MA) sau fără aură (MO) – sunt afecțiuni distincte din punct de vedere genetic a fost un subiect controversat.

Cercetătorii au identificat 123 de regiuni genetice, sau loci, care sunt asociate cu această afecțiune, dintre care 86 erau necunoscute anterior. Acest lucru reprezintă o triplare a factorilor de risc genetic cunoscuți. Ei au descoperit, de asemenea, trei loci genetici care par a fi specifici pentru MA, doi care sunt specifici pentru MO și nouă care sunt asociați cu ambele tipuri.

Pe lângă faptul că implică zeci de noi regiuni ale genomului pentru o investigație mai bine direcționată, studiul nostru oferă prima oportunitate semnificativă de a evalua componentele genetice comune și distincte în cele două subtipuri principale de migrenă„, spune primul autor Heidi Hautakangas, doctor în științe, de la Institutul de Medicină Moleculară din Finlanda de la Universitatea din Helsinki.

Matti Pirinen, profesor asociat de statistică la Universitatea din Helsinki, Finlanda, care a condus unul dintre grupurile de cercetare care au realizat studiul, a vorbit cu Medical News Today despre aceste rezultate:

Pe baza rezultatelor noastre, se pare că majoritatea factorilor genetici de risc sunt împărtășiți între MO și MA, dar am observat, de asemenea, câteva variante genetice care conferă risc doar pentru MA sau doar pentru MO, ceea ce arată că există, de asemenea, unele diferențe genetice între aceste două subtipuri de migrenă. Factorii genetici de risc ai unui anumit subtip al bolii pot fi indicii importante pentru dezvoltarea viitoare a unor medicamente mai eficiente împotriva acelui subtip de boală.

Sursa: medical new today . com

Articole recomandate
ŞTIRI MEDICALE

Un cardiolog renumit în SUA a numit 5 alimente pe care nu le mănâncă niciodată

3 Minute
Cardiologul Harmony Reynolds, medic renumit în Statele Unite ale Americii, spune că evită să consume alimente precum chipsurile de cartofi,…
ŞTIRI MEDICALE

Care este cantitatea de apă pe care o persoană trebuie să o bea într-o zi? O nouă cercetare vine cu lămuriri

3 Minute
Se spune că oamenii trebuie să bea opt pahare de apă pe zi, adică echivalentul a doi litri de apă,…
ŞTIRI MEDICALE

Schimbările climatice vor favoriza răspândirea bolilor infecţioase, avertizează specialiștii

1 Minute
Schimbările climatice vor sfârși prin a ucide oameni, prin propagarea bolilor infecțioase, avertizează Fondul Global de Combatere a SIDA, Tuberculozei…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *