Unele variante genetice moștenite de la omul de Neanderthal pot proteja împotriva dezvoltării COVID-19 sever.
Un nou studiu a analizat cromozomul 12, în care se află un haplotip – un grup de variante genetice care sunt moștenite împreună – care afectează sensibilitatea la coronavirus.
La fiecare persoană la care s-a identificat o copie a haplotipului neanderthalian, riscul de a avea nevoie de terapie intensivă a scăzut cu aproximativ 22 la sută, au declarat cercetătorii.
Variantele pot afecta activitatea sau funcția genelor implicate într-o reacție în lanț biochimică care se încheie cu distrugerea ARN-ului viral, inclusiv a coronavirusului. Variantele de protecție sunt în mare parte absente în rândul oamenilor din Africa subsahariană, unde puțini oameni poartă gene moștenite de la neanderthalieni.
Aproximativ 25 până la 30 % dintre oamenii din zilele noastre de origine asiatică și europeană au aceste variante de protecție. Unii oameni de culoare din America au moștenit și haplotipul de protecție – probabil de la strămoșii asiatici, europeni sau nativi americani.
Anterior, cercetătorii au descoperit că un haplotip diferit pe cromozomul 3, moștenit tot de la omul de Neanderthal, crește riscul de boli severe.
Rezultatele cercetărilor arată că moștenirea genetică poate ajuta sau împiedica răspunsul imun la boli.
Sursa: https://www.sciencenews.org/article/coronavirus-some-neandertal-genes-protection-severe-covid-19