CORONAVIRUSŞTIRI MEDICALE

Universitatea Oxford anunță că testele clinice ale vaccinului anti-Covid sub formă de spray nazal au eșuat

  • Cercetătorii prestigioasei Universități Oxford anunță un eşec în cazul primului studiu clinic ce viza vaccinul nazal anti-Covid-19 dezvoltat de compania AstraZeneca.
  • De la începutul pandemiei, s-a lucrat la dezvoltarea unui vaccin pentru virusul SARS-CoV-2 care să fi putut fi administrat sub formă de spray nazal.
  • „Acest spray nazal nu a funcţionat la fel de bine pe cât am sperat”, au concluzionat cercetătorii care au luat parte la teste.

De la începutul pandemiei de Covid-19, cercetătorii au lucrat la dezvoltarea unui vaccin împotriva virusului SARS-CoV-2 care să poată fi utilizat sub formă de spray nazal. Un astfel de spray ar fi mai simplu de administrat decât o injecție și ar spori protecția imunitară, este premisa de la care au pornit specialiștii. Din păcate, primul test clinic pentru vaccinul experimental dezvoltat de oamenii de știință de la Universitatea Oxford și AstraZeneca a fost un eșec, arată rezultatele publicate în eBioMedicine.

Cercetătorii spun că intenționează să abandoneze acest proiect de dezvoltare a unui vaccin nazal anti-Covid, cel puțin în forma sa actuală.

Răspunsul imunitar la vaccinarea intranazală a fost mai slab decât în urma vaccinării intramusculare

În timpul testelor clinice, specialiștii nu au observat o reacţie a anticorpilor în mucoasele nazale. Răspunsul imunitar „la vaccinarea intranazală a fost mai slab decât în urma vaccinării intramusculare”, au transmis aceștia, într-un comunicat dat de Universitatea Oxford.

„Acest vaccin sub formă de spray nazal nu a funcţionat la fel de bine pe cât am sperat”, a spus Sandy Douglas, profesor-asociat la Universitatea Oxford, care a luat parte la realizarea studiului clinic. Potrivit lui Douglas, este posibil ca o mare parte din vaccinul testat la Oxford să fi ajuns în căile digestive din cauza tipului de spray nazal care a fost utilizat.

Testul clinic a fost realizat pe aproximativ 30 de persoane care nu fuseseră vaccinate în prealabil împotriva Covid-19.

Studiul realizat la Universitatea Oxford din Marea Britanie a folosit acelaşi adenovirus ca cel utilizat de vaccinul dezvoltat de Oxford şi AstraZeneca, unul dintre primele seruri anti-COVID-19 care au apărut în pandemie.

„Administrarea vaccinurilor prin nas şi căile respiratorii ar putea fi totuși unul dintre modurile cele mai simple și promițătoare de a se ajunge la imunitate. Ar putea să pună capăt mai rapid transmiterii virusului, respectiv cazurilor ușoare de Covid-19, în comparaţie cu vaccinurile injectabile”, a declarat și Adam Ritchie, coordonator al programului de dezvoltare de vaccinuri de la Oxford.

Ideea dezvoltării acestui tip de vaccin nazal a pornit de la faptul că spray-urile nazale sunt deja utilizate ca vaccinuri anti-gripale pentru școlari în mai multe țări, inclusiv în Marea Britanie.

Sursa:The Scientist /Oxford University

Related posts
Informări oficialeŞTIRI MEDICALE

Modificări importante în sistemul de asigurări de sănătate. Persoanele de orice vârstă își vor putea face gratuit analize medicale şi investigaţii

2 Mins read
Persoanele din toate categoriile de vârstă, începând cu doi ani, vor avea acces, o dată pe an, la servicii şi…
ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

Cercetătorii au folosit cu succes "inimi reanimate" pentru transplanturile de cord

2 Mins read
O nouă metodă de transplant a inimii a fost testată cu succes în SUA, potrivit unui studiu clinic publicat recent…
ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

O oră de exerciții fizice pe zi reduce cu 74% riscul de a dezvolta diabet de tip 2

2 Mins read
Un nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Sydney, Australia, arată că activitățile fizice regulate pot reduce riscul…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *