Studii clinice

STUDIU: Noi abordări de identificare a structurilor cerebrale țintă pentru terapii

Un studiu clinic de tip fast-fail a demonstrat că un receptor implicat în sistemul de recompensarea cerebrală poate fi o țintă viabilă pentru tratarea anhedoniei (lipsa plăcerii), apărută ca simptom în stări patologice de afectare a dispoziției și anxietate.

Tulburările de anxietate și afectarea dispoziției sunt printre cele mai des întâlnite tulburări mentale și afectează milioane de oameni în fiecare an.  Cu toate astea, medicamentele nu sunt întotdeauna eficiente pentru tratarea acestor tulburări. Nevoia de tratamente este clară. Dezvoltarea tratamentelor psihiatrice este necesară, dar de multe ori are o rată a succesului foarte mică.

Cercetătorii au condus un program de 8 săptămâni în cadrul unui studiu controlat de tip placebo cu 86 de pacienți urmăriți în șase clinici din Statele Unite. Participanții eligibili aveau între 21 și 65 de ani. Aceștia îndeplineau criteriul pentru testarea pentru tulburări de dispoziție și anxietate, neavând nicio altă problemă medicală sau tulburare mentală. Participanților la studiu le-a fost administrată  o doză de 10 mg de JNJ-67953964 (cunoscut înainte drept CERC-501), un antagonist pentru receptorul kappa opioid (KOR).

Pentru a măsura efectele antagonistului KOR, cercetătorii au examinat activarea unei structuri cerebrale care are legătură cu luarea deciziei, păstrarea motivației, întărirea percepției și stimularea recompensei. Participanții au îndeplinit câte o sarcină, urmând a fi recompensați pentru aceasta, stimulând așteptarea recompensei.

Față de ce cei care au primit placebo, participanți care au primit antagonist de receptor k-opioid au arătat o creștere a activării acelei părți a creierului atunci când anticipau un câștig în bani (față de niciun câștig).

Sursa: https://www.nih.gov/news-events/news-releases/fast-fail-

-shows-new-approach-identifying-brain-targets-clinical-treatments

Articole recomandate
ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

Cercetătorii au folosit cu succes "inimi reanimate" pentru transplanturile de cord

2 Minute
O nouă metodă de transplant a inimii a fost testată cu succes în SUA, potrivit unui studiu clinic publicat recent…
ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

O oră de exerciții fizice pe zi reduce cu 74% riscul de a dezvolta diabet de tip 2

2 Minute
Un nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Sydney, Australia, arată că activitățile fizice regulate pot reduce riscul…
ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

Consumul de broccoli poate reduce alergiile cutanate, arată un studiu realizat în Franța

2 Minute
Consumul de broccoli sau varză ar limita severitatea alergiilor pielii, arată un studiu recent realizat de Institutul Naţional pentru Sănătate…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *