Studii clinice

Temperamentul copilului anticipează personalitatea adultului de peste 20 de ani

Inhibiția comportamentală în copilărie este asociată cu un comportament introvertit și cu o psihopatologie specifică la vârsta adultă.

Importanța temperamentului în dezvoltarea personalității

O echipă de cercetători care studiază modul în care temperamentul unui copil îi poate influența comportamentul de mai târziu au descoperit că inhibiția comportamentală la vârste fragede conduce către o personalitate rezervată, introvertită în jurul vârstei de 26 de ani. În cazul celor care se feresc de greșeli la vârsta adolescenței, cercetările au arătat că au un risc mult mai mare de a dezvolta tulburări interioare, printre care anxietatea și depresia, la vârsta adultă. Studiul a fost realizat cu sprijinul Institutelor Naționale de Sănătate din SUA și adus la cunoștința celor interesați în publicația Academiei Naționale de Științe din S.U.A., în data de 20 aprilie.

Influența temperamentului asupra personalității

Temperamentul ține de particularitățile biologice ale fiecărui individ și de modalitățile prin care acesta reacționează emoțional și comportamental la mediul înconjurător. La vârsta copilăriei, temperamentul reprezintă fundamentul personalității de mai târziu. Un anumit tip de temperament, numit inhibiție comportamentală (BI) se caracterizează prin precauții excesive, teamă, evitarea persoanelor, obiectelor și situațiilor mai puțin familiare. Copiii care se comportă astfel sunt mult mai predispuși la înstrăinare și mai expuși la tulburări anxioase.

Un studiu complex, care a durat aproape 30 de ani

Studiul la care facem referire a fost realizat în colaborare de specialiști de la Universitatea din Maryland, College Park, Universitatea Catolică din America, Washington D.C. și Institutul Național al Sănătății Mentale. Participanții au fost incluși în studiu de la vârsta de 4 luni. La 14 luni, s-au evidențiat copiii cu BI. La vârsta de 15 ani, subiecții au fost din nou analizați neurofiziologic. Față de studiile precedente, în acesta a fost inclusă și o componentă de analiză neurofiziologică, pentru a se identifica diferențele individuale și riscurile ulterioare de a dezvolta psihopatologii.

Cercetătorii au constatat că inhibiția comportamentală identificată la 14 luni s-a transformat într-o personalitate rezervată, foarte puțin sociabilă chiar și cu familia și cu prietenii la vârsta de 26 de ani. De asemenea, s-a constatat că riscul de a dezvolta psihopatologii la vârsta adultă este mai ridicat, în aceste cazuri.

Necesitatea cercetărilor suplimentare

Deși acest studiu aduce informații noi și importante, este necesar ca acestea să fie dezvoltate și în viitor, pentru ca datele obținute să poată conduce către generalizarea acestor descoperiri.

Articole recomandate
ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

Studiu. Dieta mediteraneană ar putea reduce cu 24% riscul femeilor de a dezvolta o boală cardiovasculară

1 Minute
Dieta mediteraneană ar putea reduce cu 24% riscul femeilor de a dezvolta o boală cardiovasculară, arată un nou studiu publicat recent…
ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

Antioxidanţii din hibiscus pot contribui la combaterea obezităţii, arată un nou studiu

1 Minute
Un nou studiu coordonat de Royal Melbourne Institute of Technology (RMIT) arată că antioxidanţii din hibiscus au anumite proprietăţi anti-obezitate…
ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

Tratament împotriva migrenelor cu rezultate pozitive la testele clinice

1 Minute
Compania Pfizer a anunțat efecte pozitive în testele clinice realizate pe un medicament împotriva migrenelor, administrat cu ajutorul unui spray…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *