ŞTIRI MEDICALE

90.000 de europeni ar putea muri în fiecare an din cauza caniculei. OMS avertizează privind apariţia şi transmiterea unor boli infecţioase

  • 90.000 de europeni ar putea muri în fiecare an din cauza caniculei până la sfârşitul acestui secol, anunță Agenția Europeană de Mediu.
  • Potrivit OMS, au fost înregistrate cel puțin 15.000 de decese în Europa din cauza valurilor de căldură din vara lui 2022.
  • Pe lângă valurile de căldură repetate, schimbările climatice transformă continentul într-o zonă din ce în ce mai vulnerabilă la apariţia şi transmiterea unor boli infecţioase.

Organizația Mondială a Sănătății a anunțat recent că cel puțin 15.000 de oameni au murit până acum anul acesta în Europa din cauza caniculei. Cele trei luni din iunie și până în august au fost cele mai fierbinți de pe continemt, iar temperaturile ridicate au dus și la cea mai gravă secetă din Evul Mediu, notează AFP, citată de HealthWorld.comPotrivit OMS, lângă valurile de căldură repetate, schimbările climatice transformă Europa într-o zonă din ce în ce mai vulnerabilă la apariţia şi transmiterea unor boli infecţioase. 90.000 de europeni ar putea muri în fiecare an din cauza caniculei până în 2100, dacă nu se iau măsuri, susțin și reprezentanții Agenției Europene de Mediu. 

„În lipsa unor măsuri şi în condiţiile unui scenariu de încălzire globală de 3 grade Celsius până în 2100, în fiecare an 90.000 de europeni ar putea muri din cauza caniculei. Cu o încălzire de 1,5 grade Celsius, această cifră se reduce la 30.000 de decese pe an”, a precizat Agenția Europeană de Mediu, pe baza unui studiu publicat în 2020.

Datele arată că 129.000 de europeni au murit din cauza căldurii între 1980 şi 2020, cu o accelerare bruscă în ultima perioadă.

Episoadele de caniculă mai dese, îmbătrânirea populaţiei şi creşterea urbanizării îi face pe europeni mai vulnerabili la temperaturile ridicate, în special în sudul continentului, a mai transmis Agenția Europeană de Mediu.

15.000 de europeni au murit din cauza valurilor de căldură din vara lui 2022

Reprezentanții din Europa ai Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii a prezentat cele mai recente cifre, care arată că că cel puţin 15.000 de europeni au murit din cauza valurilor de căldură din vara lui 2022.

Pe lângă valurile de căldură repetate, schimbările climatice fac ca regiunea să devină din ce în ce mai vulnerabilă la apariţia şi transmiterea unor boli infecţioase. Anumite tipuri de ţânţari, vectori ai malariei şi ai febrei dengue, rămân mai mult timp în Europa, transmite Agenția Europeană de Mediu, citată de Agerpres. Creşterea temperaturilor favorizează, de asemenea, proliferarea în apă a bacteriilor, în special în Marea Baltică a bacteriilor Vibrio, cea mai cunoscută dintre acestea fiind responsabilă de holeră.

„Trebuie pusă în aplicare o gamă largă de soluţii, inclusiv planuri de acţiune eficace pentru căldură, ecologizarea oraşelor, proiectarea şi construirea de clădiri adecvate şi adaptarea orarelor şi condiţiilor de lucru”, mai spun reprezentanții agenției europene.

Surse: HealthWorld.com / European Commission /Agerpres

Articole recomandate
Informări oficialeŞTIRI MEDICALE

Modificări importante în sistemul de asigurări de sănătate. Persoanele de orice vârstă își vor putea face gratuit analize medicale şi investigaţii

2 Minute
Persoanele din toate categoriile de vârstă, începând cu doi ani, vor avea acces, o dată pe an, la servicii şi…
ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

Cercetătorii au folosit cu succes "inimi reanimate" pentru transplanturile de cord

2 Minute
O nouă metodă de transplant a inimii a fost testată cu succes în SUA, potrivit unui studiu clinic publicat recent…
ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

O oră de exerciții fizice pe zi reduce cu 74% riscul de a dezvolta diabet de tip 2

2 Minute
Un nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Sydney, Australia, arată că activitățile fizice regulate pot reduce riscul…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *