Consumul de broccoli sau varză ar limita severitatea alergiilor pielii, arată un studiu recent realizat de Institutul Naţional pentru Sănătate şi Cercetare Medicală din Franţa (Inserm), care subliniază importanța unei alimentații echilibrate pentru pacienții care suferă de aceste reacții cutanate.
În studiul publicat în jurnalul științific eLife, cercetătorii francezi au arătat pentru prima dată că absența în alimentație a compușilor care se găsesc în anumite legume, în special broccoli și varză, ar putea agrava alergiile cutanate. Cercetarea a fost făcută pe șoareci și a fost realizată în colaborare cu oameni de știință ai Institutului Curie.
Alergiile cutanate sunt cauzate de un răspuns imun inadecvat la compușii prezenți în mediu, iar gradul de severitate al acestora variază în funcție de numeroși factori, inclusiv alimentația.
Prezența nutrienților în organism
În cercetarea lor, oamenii de știință au fost interesați în mod special de compușii alimentari care acționează asupra unei molecule prezente în organism, numită „receptor de hidrocarburi aromatice” (AhR). Acești nutrienți sunt prezenți în mod natural în legumele crucifere, cum ar fi broccoli.
Experții au arătat că absența acestor nutrienți la șoareci a fost asociată cu o creștere a stării de inflamație a pielii și cu o agravare a alergiei cutanate. Aceste aspecte nu s-au constatat și în cazul șoarecilor care au primit o dietă ce conținea acești compuși.
Importanța unei alimentații echilibrate
Atunci când acești nutrienți sunt absenți, cercetătorii au observat o supraproducție a unei molecule, numită TGF-beta, în epiderma șoarecilor. Și această supraproducție perturbă funcționarea normală a unei categorii de celule imunitare, celulele Langerhans, prezente exclusiv în piele și care funcționează ca „modulator al răspunsurilor imune cutanate”.
Oamenii de știință au arătat apoi că acești compuși care activează receptorul AhR controlează, de asemenea, producția de TGF-beta în celulele pielii umane.
„Rezultatele noastre sugerează că o dietă care nu este echilibrată ar putea crește reacțiile alergice ale pielii la oameni”, a precizat Elodie Segura, cercetător al Institutului Naţional pentru Sănătate şi Cercetare Medicală din Franţa și coordonator al studiului.
Studiul a fost publicat în revista științifică eLife și poate fi consultat pe larg aici.
Surse: Le Parisien/AFP