- Consumul unei cantități moderate de cafea, îndulcită sau neîndulcită, a fost asociat cu o scădere a mortalității, arată un studiu recent.
- Între una și patru cești de cafea pe zi (maxim 400 mg de cofeină/zi) este cantitatea de cafea considerată sigură pentru consum zilnic.
- Studiul a inclus peste 170.000 de participanți, urmăriți pe o perioadă medie de 7 ani. Participanții nu sufereau de boli cardiovasculare sau cancer la momentul inițial.
- Studiul a fost publicat în Annals of Internal Medicine.
Băutorii de cafea pot avea un risc mai mic de probleme de sănătate specifice, cum ar fi diabetul de tip 2 și obezitatea. Consumul de cafea este, de asemenea, asociat cu un risc mai mic pentru anumite tipuri de cancere și cu un risc redus de mortalitate.
În cadrul studiului în discuție, cercetătorii s-au întrebat dacă modul în care oamenii beau cafeaua contează: îndulcită sau neîndulcită? Studiile realizate în trecut au analizat impactul consumului de cafea asupra sănătății, dar nu au luat în considerare cafeaua consumată cu zahăr sau îndulcitori artificiali și cafeaua consumată fără. Rezultatele arată că un consum moderat de cafea, indiferent dacă este îndulcită sau neîndulcită, poate să fie benefic pentru sănătate. Rezultatele sunt, totuși, inconsecvente în ceea ce privește legătura dintre consumul de cafea și îndulcitorii artificiali, în privința riscului de mortalitate:
„Studiul observațional, deși nu este concludent, a constatat că un consum moderat de cafea – aproximativ 1,5 până la 3,5 cești pe zi – chiar și cu adaos de zahăr, probabil nu a fost dăunător pentru majoritatea oamenilor și pare să fie asociat cu o reducere de 30% a riscului de mortalitate. Aceste constatări sugerează că persoanele care beau cafea pot continua să facă acest lucru fără niciun motiv de îngrijorare, ceea ce reprezintă o veste bună pentru o mare parte a populației.” – Christina Wee, MD, MPH, editor adjunct al Annals of Internal Medicine și profesor asociat de medicină la Harvard Medical School.
LIMITĂRILE STUDIULUI
- Studiul a analizat date auto raportate, ceea ce poate crește riscul de erori.
- Cercetătorii au colectat datele privind consumul de cafea din UK. Autorii au descris aceste date ca fiind „nereprezentative pentru populația de eșantionare”.
- Concluziile nu pot dovedi în mod concludent că riscul de deces este redus de consumul de cafea.
- Perioada studiului este relativ mică.
- Cercetătorii au mai precizat că rezultatele nu s-au aplicat anumitor băuturi în care se adaugă cantități mari de zahăr.
- Rezultatele nu se aplică în cazul cafelelor de specialitate ce conțin cantități mari de zahăr, sau celor în care se adaugă zahăr peste media analizată, 1 linguriță.
Sursa: medicalnewstoday.com