Echinaceea este una dintre cele mai populare plante medicinale din întreaga lume.
A fost folosită din vremuri străvechi pentru tratarea mai multor afecțiuni. În zilele noastre, echinaceea este populară ca remediu naturist, fără prescripție medicală, pentru tratarea răcelii și gripei comune. De asemenea, echinaceea este folosită și pentru a trata durerea, inflamația, migrenele și alte probleme de sănătate.
Articolul prezintă beneficiile, utilizările, efectele imunologice ale echinaceei și dozajul acesteia.
Cuprins:
Ce este echinaceea?
Echinaceea este numele unui grup de plante cu flori din familia margaretelor, originare din America de Nord. Plantele de echinaceea conțin o varietate impresionantă de compuși activi cum ar fi: acidul cafeic, alcamidele, acizii fenolici, poliacetilene și multe altele. Studiile au asociat echinaceea cu numeroase beneficii pentru sănătate cum ar fi: reducerea inflamațiilor, îmbunătățirea imunității și scăderea nivelului de zahăr din sânge.
Beneficiile plantei de echinaceea
Deși nu există dovezi solide că echinaceea are beneficii pentru sănătate, acesta este cel mai des folosită pentru tratarea răcelilor.
De asemenea, unele cercetări arată că suplimentele de echinacea sub formă de: echinaceea forte, tinctură de echinaceea, extract de echinaceea sau echinaceea cu propolis pot avea și beneficii mai largi pentru sănătate, iar acestea cuprind:
- Previne răceala comună: efectele imunologice ale echinaceei ajută organismul să lupte împotriva răcelilor și gripei cauzate de viruși și bacterii
- Tratează infecțiile: poate ajuta la combaterea unei mari varietăți de infecții, inclusiv cele ale tractului urinar, ale urechii, precum și rănile care se vindecă greu
- Tratează eczemele: tinctura de echinaceea și cremele cu extract de echinaceea pot ajuta persoanele care suferă de eczeme sau de o inflamație a pielii
Principalele beneficii ale consumului de echinaceea
Mai multe studii de laborator sugerează că echinaceea conține substanțe active care stimulează funcția imunitară, ameliorează durerea, reduce inflamația și are efecte hormonale, antivirale și antioxidante.
Din acest motiv, fitoterapeuți profesioniști pot recomanda echinaceea pentru tratarea infecțiilor tractului urinar, a infecțiilor vaginale (candida), a infecțiilor urechii sau a sinuzitei.
De asemenea, studiile preliminare efectuate în laborator sugerează că echinaceea poate ajuta la inhibarea tumorilor de colon.
Reacții alergice
În cazuri rare, echinaceea poate provoca reacții alergice. Acestea pot fi ușoare, dar în cazuri severe echinaceea poate provoca anafilaxie (pierderea respirației). Persoanele care suferă de astm sau de alte alergii prezintă un risc mai mare. Același lucru este valabil și pentru persoanele care sunt alergice la plantele din familia margaretelor.
Dacă aveți alergii sau astm, este important să luați legătura cu medicul dumneavoastră înainte de a consuma echinaceea sub orice formă.
Doza zilnică recomandată de ceai de echinaceea
Ceaiul de echinaceea ajută la tratarea și prevenirea infecțiilor respiratorii (răceli, bronșite, febră), urinare, genitale, herpes și la refacerea imunității organismului.
Nu există o doză standard recomandată pentru echinaceea, pentru că, în principal, ceaiurile și suplimentele sunt disponibile sub mai multe forme și în concentrații variabile. Adresați-vă medicului înainte de utilizare și urmați instrucțiunile de pe eticheta produsului sau. Nu luați echinaceea mai mult de 2 săptămâni, cu excepția cazului când așa vă recomandă medicul.
Surse:
https://www.healthline.com/
https://www.webmd.com/
https://www.mountsinai.org/