O pilulă contraceptivă destinată bărbaților ar putea deveni o variantă la clasicele anticoncepționale, spun oamenii de știință de la Weill Cornell Medical College din Statele Unite. Potrivit acestora, potențialul acestui medicament a fost „validat” prin intermediul mai multor teste făcute pe șoareci. Studiul a fost publicat recent în revista științifică „Nature Communication”.
Testele efectuate până în prezent pe șoareci sugerează că această pilulă împiedică spermatozoizii să „înoate” pentru cel puțin câteva ore – suficient de mult astfel încât să nu ajungă la ovul. Cercetătorii au planificat în viitorul apropiat și alte teste pentru a analiza eficiența medicamentului.
Cum funcționează pilula contraceptivă pentru bărbați?
Spre deosebire de pilula contraceptivă feminină, cea destinată bărbaților nu implică niciun hormon. Oamenii de știință spun că acesta este unul dintre avantajele abordării pe care o explorează – pastila nu va elimina testosteronul și nu va provoca efecte secundare ale deficienței hormonilor masculini.
Pilula ar inhiba adenilil ciclaza solubilă, o enzimă esenţială pentru mişcarea şi dezvoltarea spermatozoizilor. Cercetătorii susțin că în timpul testelor din laborator, la 30 de minute după administrarea prin injectare la şoareci, spermatozoizii lor nu s-au mai mişcat şi nu s-au mai dezvoltat, ceea ce a condus la infertilitate temporară. Astfel, timp de cel puțin 2 ore de la administrare, pilula continuă să inhibe mobilitatea şi dezvoltarea spermatozoizilor.
Efectul a durat aproximativ trei ore. Până la 24 de ore, efectul a dispărut complet, spermatozoizii recăpătându-și mobilitatea, iar şoarecii erau din nou complet fertili.
„Aceasta ar putea fi abordarea contraceptivă masculină pe care am căutat-o”
Unul dintre oamenii de știință, dr. Melanie Balbach de la Weill Cornell Medicine din New York, a precizat că acest medicament este promițător și ar putea deveni un contraceptiv ușor de utilizat.
Dacă în cele din urmă testele vor arăta că funcționează la oameni, bărbații ar putea să-l administreze doar atunci când și de câte ori este nevoie, mai spun cercetătorii implicați în studiu. Totuși, precizează aceștia, pilula nu ar proteja împotriva infecțiilor cu transmitere sexuală.
Profesorul Allan Pacey, profesor de andrologie la Universitatea din Sheffield, a declarat: „Există o nevoie imperioasă de un contraceptiv oral eficient pentru bărbați și, deși au fost testate multe abordări diferite de-a lungul anilor, niciuna nu a ajuns încă pe piață. Abordarea descrisă aici, de a elimina enzima cheie din spermatozoizi, care este responsabilă pentru mișcarea spermatozoizilor, este o idee cu adevărat nouă”.
„Dacă studiile pe șoareci pot fi replicate la oameni cu același grad de eficacitate, atunci aceasta ar putea fi abordarea contraceptivă masculină pe care am căutat-o. S-au făcut niște teste pe sperma umană în laborator și funcționează exact în același mod. Putem avea în curând și teste ample în acest sens”, a mai spus profesorul Allan Pacey.
Sursa: nature.com/bbc.com