Uncategorized

Răspândirea herpesului în urmă cu 5000 de ani, posibil conectată de sărutul romantic – arată un studiu

  • Familia herpesului are o lungă istorie. Cuprinde mai multe specii și datează de milioane de ani. Dintre cele 115 virusuri pe care le cunoaștem în prezent, doar opt infectează oamenii.
  • Infecția cu oricare dintre aceste tulpini este pe viață; în prezent, nu există niciun tratament cunoscut, deși focarele pot fi tratate și gestionate.
  • Datele sugerează că virusul herpes simplex de tip 1 (HSV-1), care infectează în prezent aproximativ 3,7 miliarde de oameni la nivel mondial, a apărut și a proliferat în urmă cu aproximativ 5.000 de ani. Este posibil să fi coincis cu un nou fenomen cultural care a apărut și s-a răspândit în același timp: sărutul romantic.
  • Cercetarea a fost publicată în Science Advances.

Păstrarea ADN-ului în dinții oamenilor care datează de acum 1.500 de ani a dezvăluit originile străvechi ale tulpinii omniprezente a virusului herpesului.

Herpesul facial se ascunde în gazda sa pe viață și se transmite doar prin contact oral, astfel încât mutațiile se produc lent, de-a lungul secolelor și mileniilor. Anterior, datele genetice pentru herpes nu au ajuns decât până în 1925.

Întrucât secvențierea ADN a devenit mai rapidă și mai puțin costisitoare, arheologii au creat în ultimii ani biblioteci de ADN prelevat din rămășițele antice. Pornind de la aceste biblioteci, cercetătorii au căutat urme de HSV-1 în arhivele arheologice – și l-au găsit extrem de rar.

Am analizat probe de ADN vechi din aproximativ 3.000 de descoperiri arheologice și am obținut doar patru rezultate pozitive pentru herpes„, a declarat Meriam Guellil de la Universitatea din Tartu, Estonia.

Acești patru indivizi se întindeau pe o perioadă de timp de o mie de ani. Cu doar aceste patru cazuri, echipa a reușit să secvențieze ADN-ul herpetic, să analizeze diferențele dintre cele patru cazuri și să calculeze o rată de mutație pentru tulpina actuală de HSV-1. Acest lucru a dus la o cronologie care a sugerat că forma de HSV-1 care afectează lumea de astăzi a apărut în timpul Epocii Bronzului, după ce oamenii au migrat din pășunile de stepă din Eurasia și au ajuns în Europa, producând o explozie demografică.

Fiecare specie de primate are o formă de herpes, așa că presupunem că a fost printre noi de când specia noastră a părăsit Africa„, a declarat arheologul Christiana Scheib de la Universitatea Cambridge și Universitatea din Tartu.

Cu toate acestea, ceva s-a întâmplat în urmă cu aproximativ 5.000 de ani, ceea ce a permis ca o tulpină de herpes să le depășească pe toate celelalte, posibil o creștere a transmiterii, care ar fi putut fi legată de săruturi.

Istoria sărutului romantic este una neclară, dar cercetările anterioare au constatat că acesta nu este universal în rândul oamenilor. Aceeași cercetare a constatat că, cu cât o cultură este mai complexă din punct de vedere social, cu atât mai mare este frecvența sărutului romantic. Pe măsură ce oamenii au migrat, s-au răspândit și s-au stabilit în Epoca Bronzului, este posibil ca și sărutul să fi devenit mai frecvent.

În lipsa unei metode clare, ideea rămâne una strict ipotetică. Chiar și concluziile privind originile HSV-1 rămân deschise la unele ajustări.

Sursa: sciencealert.com 

Articole recomandate
ŞTIRI MEDICALEStudii cliniceUncategorized

Studiu: Persoanele cu o anumită grupă de sânge pot avea un risc mai mare de AVC înainte de 60 de ani

2 Minute
Persoanele cu una dintre grupele de sânge de tip A pot avea un risc mai ridicat de a suferi un…
Uncategorized

Echinaceea: proprietăți și beneficii asupra sănătății

2 Minute
Echinaceea este una dintre cele mai populare plante medicinale din întreaga lume. A fost folosită din vremuri străvechi pentru tratarea…
Uncategorized

Variola Maimuței: primul deces în SUA

1 Minute
Luni, 12 septembrie 2022, Departamentul de Sănătate Publică din Los Angeles a anunțat primul deces din cauza variolei maimuței. Pacientul…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *