Informări oficiale

Alertă privind produse medicale falsificate

Această alertă privind produsele medicale avertizează consumatorii, profesioniștii din domeniul sănătății și autoritățile din domeniul sănătății împotriva unui număr tot mai mare de produse medicale falsificate. Acestea pretind că previn, detectează, tratează sau vindecă COVID-19.

Au fost identificate nereguli în cazul:

  • Diagnosticelor și reactivilor de laborator- falsificări in vitro.
  • Medicamentelor și vaccinurilor falsificate.

Diagnosticele si reactivii de laborator- falsificări in vitro

OMS a primit mai multe rapoarte privind diagnosticările in vitro (IVD) și reactivi de laborator pentru detectarea SARS-CoV-2 falsificați. În consecința, OMS a publicat instrucțiunile de urmat pentru a evita riscul falsificărilor.

Atenție și la site-urile web nereglementate, care furnizează medicamente și/sau vaccinuri, în special cele care ascund adresa fizică sau numărul de telefon fix. Acestea sunt cel mai adesea surse de produse medicale fără licență sau falsificate.

Medicamentele și vaccinurile falsificate

În acest moment, Organizația Mondială a Sănătății nu recomandă niciun medicament pentru tratarea sau vindecarea COVID-19.

Studiul SOLIDARITY, condus de OMS, analizează potențialele tratamente pentru COVID-19. OMS solicită o atenție sporită din partea autorităților naționale de sănătate, a profesioniștilor din domeniul sănătății, a potențialilor cumpărători și a reprezentanților lanțului de aprovizionare din întreaga lume, pentru a preveni distribuirea acestor produse medicale falsificate.

Utilizatorii finali sunt încurajați să verifice etichetarea și informații  precum: numele produsului, codul produsului, data de expirare, instrucțiunile de utilizare și detaliile producătorului.

Autenticitatea și starea produsului trebuie verificate cu atenție. Consumatorii sunt sfătuiți să solicite sfatul unui profesionist din domeniul sănătății, dacă au îndoieli. Autoritățile naționale de sănătate sunt invitate să notifice imediat OMS dacă aceste produse falsificate sunt descoperite în țara lor. Dacă aveți informații cu privire la fabricarea, distribuția sau furnizarea acestor produse, vă rugăm să le transmiteți la adresa rapidalert@who.int

Sursa: https://www.who.int/news-room/detail/31-03-2020-medical-product-alert-n-3-2020

Articole recomandate
Informări oficialeȘtiri de ultimă orăŞTIRI MEDICALE

Extinderea vârstei pentru vaccinarea gratuită împotriva HPV

1 Minute
Până acum, în România, vaccinul împotriva HPV era oferit gratuit pentru fetele cu vârsta cuprinsă între 11 și 14 ani….
Informări oficialeȘtiri de ultimă oră

Situația vaccinării în România

1 Minute
Informări oficialeȘtiri de ultimă orăŞTIRI MEDICALE

Asociația SAMAS te invită la conferința "Sănătos și în pandemie"

4 Minute
COMUNICAT DE PRESĂ Peste 200 de virusuri sunt responsabile de episoadele de răceală și gripă la copii, mai dese la…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *