CORONAVIRUS

Ce este un coronavirus?

Coronavirusurile sunt un grup de virusuri care provoacă boli atât la oameni, cât și la animale. Din grupul coronavirusurilor care pot provoca afecțiuni respiratorii grave fac parte MERS (coronavirusul sindromului respirator din Orientul Mijlociu, identificat în iunie 2012), SARS (Sindromul Acut Respirator Sever, identificat în februarie 2003) și, mai nou, COVID-19 (identificat în ianuarie 2020).

COVID-19 are o rată foarte mare de contagiune, motiv pentru care majoritatea țărilor au decis să aplice măsuri drastice pentru controlarea transmiterii acestuia. Poate provoca pneumonii cauzatoare de moarte persoanelor în vârstă, persoanelor care suferă de alte afecțiuni (printre care cele respiratorii, cardiace, cancere, diabet etc.) și celor cu imunitatea slăbită. Cele mai pesimiste scenarii previzionează milioane de decese la nivel mondial, dacă pandemia continuă să se răspândească.

Istoricul COVID-19

 • 31 decembrie 2019 – China raportează către Organizația Mondială a Sănătății un tip de pneumonie cu cauze necunoscute, apărută în orașul Wuhan. Virusul respirator nu fusese depistat anterior la oameni.
 • 9 ianuarie 2020 – autoritățile chineze și OMS anunță oficial apariția unui nou tip de coronavirus: COVID-19.
 • 20 ianuarie 2020 – și alte țări încep să anunțe depistarea unor cazuri infectate cu acest tip de virus. OMS anunță oficial posibilitatea transmiterii acestuia de la om la om.
 • 30 ianuarie 2020 – OMS declară epidemia drept urgență de sănătate publică internațională. China avea deja mii de pacienți infectați.
 • 11 martie 2020 – infecția cu noul tip de coronavirus (COVID-19) este declarată pandemie de către reprezentanții Organizației Mondiale a Sănătății. Răspândirea virusului cu greu mai poate fi controlată, la nivel mondial.

Simptomele infecției cu coronavirus

Cele mai des întâlnite simptome ale COVID-19 sunt febra, oboseala și tusea uscată. O parte dintre pacienți au acuzat și dureri, congestie nazală, rinoree, senzație de gât uscat sau diaree. Există și pacienți infectați care au parte de forme ușoare sau chiar fără simptome. Totuși, aproximativ 1 din 6 persoane infectate se confruntă cu forme grave și dificultăți respiratorii severe, care necesită asistență medicală de specialitate în secțiile de Terapie Intensivă, unde sunt intubate și conectate la aparate care să le ajute să respire.

Transmitere coronavirus

Din datele acumulate până în prezent, transmiterea COVID-19 se face de la om la om, prin particulele expirate (Picăturile lui Flügge) și prin atingerea directă a persoanelor sau a suprafețelor contaminate.

Evitați să vă atingeți fața

Dezinfectați obiectele și suprafețele despre care presupuneți că ar putea fi contaminate

Respectați o igienă riguroasă, mai ales a mâinilor.

Păstrați distanța socială

Respectați deciziile autorităților

Informați-vă din surse de încredere

Prevenție coronavirus

 • Informați-vă din surse de încredere.
 • Respectați deciziile autorităților.
 • Păstrați distanța socială.
 • Respectați o igienă riguroasă, mai ales a mâinilor.
 • Evitați să vă atingeți fața.
 • Dezinfectați obiectele și suprafețele despre care presupuneți că ar putea fi contaminate.

Tratament coronavirus

Cercetători din întreaga lume caută soluții de tratament și de prevenție, printre care și obținerea formulei unui vacin.

Antibioticele nu sunt de folos în tratarea infecției cu noul coronavirus.
Cea mai utilizată și eficientă metodă pentru cazurile grave este terapia cu oxigen.

Organizația Mondială a Sănătății a demarat cel mai extins studiu din istorie, SOLIDARITY, care să identifice posibilele soluții de tratament. Specialiști din întreaga lume încearcă să identifice eficiența terapiei cu patru molecule sau combinații de molecule de remdesivir, clorochina, lopinavir/ritonavir, cu sau fără interferon-beta.

Subcategorii Coronavirus

Informări Oficiale
Vă recomandăm să luați în considerare comunicatele oficiale și dispozițiile legale. Responsabilitatea socială este foarte importantă în această perioadă. Autoritățile statului român și dispozițiile acestora trebuie respectate.
Fake News
În vremuri tulburi, o parte dintre noi supraviețuiesc prin umor, inventând glume mai bune sau mai proaste. Alții caută să se simtă importanți pe termen scurt, aruncând în spațiul public informații false.
Sfaturi și opinii
Mauris blandit aliquet elit, eget tincidunt nibh pulvinar a. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Vestibulum ante ipsum primis in faucibus orci luctus et ultrices posuere cubilia.
Știri De Ultimă Oră
Informații de ultimă oră cu privire la evoluția pandemiei de COVID-19.

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH