Rinita alergică. Cauze, simptome și tratament

Rinita Alergica

Rinita alergică este rezultatul unei reacții imunitare exagerate la substanțele alergene din mediul înconjurător. Astfel, se declanșează dilatarea vaselor de sânge și inflamația mucoasei nazale. Rinita alergică poate fi sezonieră (primăvara și vara, provocată de polen, respectiv fân și ierburi; se mai numește și febra fânului), perenă (provocată de praf, acarieni, mucegai etc.) sau profesională (este cauzată de expunerea la locul de muncă la substanțe iritante).

Cauze

Principalii factori alergeni care pot provoca reacții alergice sunt: sporii de mucegai, polenul, penele, puful, praful, acarienii.

Simptome

Inflamația nazală se poate asocia și cu mâncărimi, rinoree, strănut sau obstrucție nazală. Gravitatea manifestărilor depinde atât de cantitatea de alergeni din mediul înconjurător, cât și de imunitatea fiecărui organism în parte. Rinita alergică se mai poate asocia și cu conjunctivita, sinuzita, polipoza sau astmul.

Tratament

Pe cât posibil, trebuie limitat sau chiar evitat contactul cu substanțele care declanșează reacția alergică. Ca tratament medicamentos, se administrează una sau mai multe substanțe:

  • antihistaminice: acestea blochează receptorul pentru histamine, cele care provoacă inflamația; astfel, se ameliorează și simptomele secundare: ochi umezi, secreție nazală apoasă, strănut, tuse etc. Persoanelor care sunt rezistente la antihistaminice li se recomandă terapia cu corticosteroizi nazali;
  • decongestionantele nazale combat inflamația mucoasei și reduc dilatația vaselor de sânge;
  • în cazul alergiilor la polen sau la acarieni, se mai practică și terapia de desensibilizare, în cadrul căreia se injectează la început doze foarte mici, iar ulterior din ce în ce mai mari de substanțe alergene; astfel, dacă medicamentele s-au dovedit a fi ineficiente, această soluție obligă organismul să se obișnuiască treptat cu alergenii.

Banner Rinita Alergica

Precauții

Persoanele predispuse la alergii trebuie să evite contactul cu acestea, iar dacă acest lucru nu este posibil, să aibă întotdeauna la îndemână medicamentele necesare. De o importanță deosebită este și prevenția, prin menținerea unui sistem imunitar sănătos și echilibrat, cu ajutorul alimentației, mișcării și, la nevoie, al suplimentelor alimentare.

Mai multe informații despre rinita alergică aflați în această seară de la doamna doctor Paula Popiel, în direct pe pagina de Facebook și pe canalul de YouTube PortalMed.

Adaugă un comentariu

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH