Gripa spaniolă versus COVID-19

gripa spaniolă

Articolele despre gripa spaniolă și alte pandemii istorice au devenit foarte virale în această perioadă. Asemănări, deosebiri și amintiri istorice, mai corecte sau nu, precum și speculații au inundat spațiul mediatic. În cadrul emisiunii live de vineri seara, pe canalul de Youtube al Portalmed am primit o întrebare despre gripa spaniolă. Doamna doctor Paula Popiel vă răspunde în această seară, de la 20.30, pe Youtube și Facebook.

Întrebare: „Cum s-a încheiat pandemia de gripă spaniolă, prin imunizarea populației?”

Vizitatorul emisiunii ne oferă o parte din răspuns chiar în formularea întrebării. Însă este doar parțial adevărat. De fapt, gripa spaniolă nu și-a oprit evoluția, doar a devenit mai puțin letală. Virusul a căpătat mutații în timp, mutații care l-au făcut mai rezistent, deci mai puțin periculos pentru oameni. Orice virus extrem de letal pentru gazdă nu se poate răspândi. Astfel, prin selecție naturală, și gripa spaniolă a devenit din ce în ce mai puțin letală. Este adevărat însă că imunitatea are un rol semnificativ în constituirea rezistenței la o anumită tulpină de viruși. Persoanele mai expuse la viruși au o rată a mortalității mai scăzută. Toate acestea vor fi prezentate pe larg de doamna doctor Paula Popiel în această seară, de la 20.30, LIVE pe canalul de Youtube Portalmed, pagina de Facebook și pe platformă.

Diferențe majore între gripa spaniolă și COVID-19

În primul rând, cele două virusuri nu fac parte din aceeași categorie. Gripa spaniolă este o tulpină a virusului H1N1, în timp de COVID-19 este un coronavirus. Diferențele majore între cele două pandemii țin și de contextul social. Diferențele între măsurile de igienă, informarea, capacitatea de tratare a simptomelor și carantinare sau izolare între cele două perioade sunt uriașe. Față de ceea ce s-a întâmplat acum mai bine 100 de ani, în prezent dispunem de condiții considerabil mai favorabile ținerii sub control a pandemiei și reducerii mortalității. Unul dintre factorii esențiali în lupta cu această pandemie este izolarea, aceasta fiind mult mai ușor realizabilă în prezent, datorită canalelor de informare, dar și de metodele de prevenție și ameliorare mult mai avansate.

Toate informațiile despre gripa spaniolă și diferențele față de COVID-19, le veți primi în această seară, de la 20.30, LIVE pe Youtube, Facebook și site. De asemenea, vă invităm să adresați doamnei doctor Paula Popiel orice întrebare legată de probleme ale sănătății, curiozități sau neclarități pe care le aveți.

Sursă foto: https://bit.ly/2XgYwGT

Adaugă un comentariu

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH