Obezitatea infantilă afectează din ce în ce mai mulți copii din întreaga lume, mai ales în țările dezvoltate. Din păcate, în România, rata obezității infantile este foarte ridicată și apare de la vârste tot mai fragede.
Obezitatea infantilă reprezintă acumularea de țesut adipos (țesut format din celule pline cu grăsime) în exces, în organismul copilului.
Cauze
Moștenirea genetică poate fi una dintre cauzele obezității infantile, însă cea mai frecventă cauză a excesului ponderal rămâne stilul nesănătos de viață. Din nefericire, de cele mai multe ori familia este cea vinovată de îngrășarea excesivă a copilului. Factorii de risc sunt:
- sedentarismul: tot mai mulți copii își petrec timpul liber în fața televizorului, tabletei sau telefonului, fără să facă minimul de mișcare de care organismul uman are nevoie pentru a funcționa în parametri optimi;
- consumul de dulciuri: pe lângă ciocolată, produse de patiserie, bomboane etc., foarte periculoase sunt băuturile dulci pe care copiii le beau cu multă plăcere, uneori fără măsură;
- consumul excesiv de grăsimi este, de asemenea, un factor favorizant al obezității infantile;
- „ronțăitul” de alimente nesănătoase între mese.
Riscuri și complicații
Pe lângă aspectul inestetic al unui corp supraponderal, obezitatea atrage după sine o multitudine de alte boli. Un copil obez va deveni un adolescent obez, apoi un adult obez. Riscurile la care este supus un copil supraponderal sunt de a dezvolta anumite boli:
- diabet;
- hipertensiune arterială și alte boli cardio-vasculare;
- creșterea colesterolului în sânge;
- fracturi;
- deformări osoase mai ales la nivelul șoldului;
- rahitism;
- pubertate precoce;
- scăderea capacității de concentrare.
Nu trebuie neglijate nici problemele de ordin psihic cu care copilul supraponderal se poate confrunta. Se va simți întotdeauna marginalizat, ridiculizat, va socializa mai puțin cu ceilalți copii de vârsta lui, ceea ce îl expune la dezvoltarea de tulburări de tip depresiv și anxios.
Abordări terapeutice
Încă nu există un tratament eficient pentru obezitatea infantilă. Cu cât copilul se îngrașă mai tare, cu atât scad șansele ca el să scape vreodată de obezitate. Din acest motiv trebuie luate măsuri stricte de la primele semne.
Este foarte important ca părinții să păstreze legătura cu medicul de familie și să respecte toate indicațiile și sfaturile pe care acesta le oferă, cum ar fi:
- schimbarea regimului alimentar al copilului este absolut necesară;
- exercițiile fizice regulate sunt, de asemenea, strict necesare în procesul de slăbire;
- de multe ori, pacientul poate avea nevoie inclusiv de consiliere psihologică.
Recomandări
Copilul nu va putea niciodată să slăbească lucrând singur. Va fi nevoie ca întreaga familie să se implice direct și responsabil în efortul de a readuce organismul copilului la o greutate normală.
Câteva măsuri elementare sunt următoarele:
- nu este suficient să i se ceară copilului să nu mai mănânce sau să bea anumite alimente și sucuri; trebuie ca și părinții să își schimbe obiceiurile – se va renunța la alimentele și băuturile dăunătoare indicate de către medic;
- vor fi evitate desenele animate și filmele care promovează obiceiuri nesănătoase;
- copilul va face mai multă mișcare, de preferat exerciții fizice de intensitate moderată și acolo unde este posibil, alături de părinții care îl vor încuraja;
- porțiile de mâncare date copilului vor fi pe măsura necesităților vârstei sale;
- se va renunța la prăjeli și la mezeluri;
- se va renunța la alimentele „ronțăite” între mese;
- copilul nu va fi recompensat cu mâncare atunci când va face lucruri bune;
- copilul va primi gustări sănătoase, care nu conțin zahăr sau grăsimi.