Cercetare și tratamente experimentaleŞTIRI MEDICALE

Celulele stelate și endoteliale hepatice mențin celulele stem hematopoietice în ficatul în curs de dezvoltare

 

Ficatul menține celulele stem hematopoietice (HSC) în timpul dezvoltării. Cu toate acestea, nu este clar ce celule sunt componentele nișei hepatice în dezvoltare in vivo. O nouă cercetare a disecat genetic nișa hepatică în curs de dezvoltare prin determinarea sistematică a sursei celulare a unui factor cheie de nișă HSC, factorul celulelor stem (SCF).
Majoritatea HSC-urilor au fost strâns asociate cu vasculatura sinusoidală. Folosind șoareci Scfgfp knockin, cercetătorii au constatat că Scf a fost exprimat în primul rând de celule stelate hepatice endoteliale și perisinusoidale. Ștergerea condiționată a Scf de la hepatocite, celule hematopoietice, celule Ng2 + sau celule endoteliale nu a afectat numărul sau funcția HSC.
Ștergerea Scf din celulele stelate hepatice au epuizat HSC.
Aproape toate HSC-urile s-au pierdut când Scf a fost șters atât din celulele stelate endoteliale, cât și din cele hepatice.
Expresia mai multor factori de nișă a fost scăzută în celulele stelate în jurul nașterii, când HSC-urile ieșesc în ficatul în curs de dezvoltare.
Astfel, celulele stelate și endoteliale hepatice creează o nișă HSC vasculară perisinusoidală în ficatul în curs de dezvoltare prin producerea SCF.

 

Sursa: https://rupress.org/jem/article/218/3/e20200882/211519/Hepatic-stellate-and-endothelial-cells-maintain?searchresult=1

Articole recomandate
ŞTIRI MEDICALE

Tulburările asociate cu stresul, din ce în ce mai frecvente

1 Minute
Tratarea tulburării de stres posttraumatic (TSPT) poate dura săptămâni, luni sau chiar ani. Persoanele care au trecut prin situații traumatizante…
ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

Rezistența la litiu în tulburarea bipolară, legată de expresia genică deficitară

1 Minute
O scădere a activării unei gene specifice poate explica de ce mulți pacienți cu tulburare bipolară nu răspund la tratamentul…
CORONAVIRUSȘtiri de ultimă orăŞTIRI MEDICALE

Vaccinul Johnsons&Johnson ar putea fi aprobat în UE în luna februarie

1 Minute
Johnson & Johnson se pregătește să își lanseze vaccinul anti-COVID-19 în luna martie și se așteaptă să aibă date clare…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *