ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

Cercetătorii au folosit cu succes „inimi reanimate” pentru transplanturile de cord

O nouă metodă de transplant a inimii a fost testată cu succes în SUA, potrivit unui studiu clinic publicat recent în revista științifică The New England Journal of Medicine.

Această tehnică permite medicilor să folosească inimi de la donatori decedați prin moarte circulatorie (cardiacă), după ce acestea încetează să mai bată. Mai exact, folosind un dispozitiv numit „inimă în cutie” (heart-in-a-box), specialiștii pot să preleveze inima donatorului, să testeze funcția acesteia și să decidă dacă poate fi folosită pentru transplant. Sistemul „heart-in-a-box” perfuzează sânge cald și oxigenat prin inima donatorului, asistând medicii în testarea reală a funcției inimii.

În mod tradițional, transplanturile de inimă sunt realizate prin folosirea unei inimi de la un donator aflat în moarte cerebrală. În cazul transplanturilor de inimă DCD, aceastea provin de la donatori care au suferit răni fatale și au fost conectați la aparate, fără posibilitate de recuperare. Acești donatori prezintă adeseori leziuni cerebrale grave, care nu îndeplinesc criteriile pentru a fi considerați în moarte cerebrală.

Metoda, cunoscută sub numele de donare după moarte circulatorie (DCD)

Studiul s-a desfășurat în 15 centre de transplant din SUA, pentru a evalua siguranța și eficiența noii metode și a înrolat 180 de candidaţi adulţi. Metoda folosită este cunoscută drept donare după moarte circulatorie (DCD). Jumătate din pacienți au primit o inimă DCD şi jumătate au primit una provenită de la un donator aflat în moarte cerebrală.

Rezultatele sunt bune, afirmă cercetătorii și arată că efectul general al metodei DCD este similar cu efectul transplantului de inimă tradițional. Dintre 80 de pacienţi care au primit o inimă reanimată provenită de la un donator, 94% erau în viaţă şase luni mai târziu, comparativ cu 90% din 86 de pacienţi care au primit inimi de la donatori în moarte cerebrală.

Cercetătorii consideră că acest lucru este o realizare majoră în transplantul de inimă. Metoda, cunoscută sub numele de donare după moarte circulatorie (DCD), ar putea extinde oferta de inimi donatoare cu aproximativ 30% în SUA, a declarat cercetătorul principal dr. Jacob Schroder, director al programului de transplant cardiac de la Universitatea Duke din Durham, Carolina de Nord.

Cercetător: „Mult timp nu am avut metode pentru a păstra şi reanima inima”

„Încă nu este suficient, dar aş spune că aceasta este cea mai mare realizare în transplantul de inimă de la… transplantul de inimă. Mult timp nu am avut metode pentru a păstra şi reanima inima”, a adăugat el.

Această metodă a fost aplicată cu succes anterior la transplanturile de rinichi, ficat sau plămâni efectuate în SUA. Publicarea rezultatelor acestui studiu ar putea determina utilizarea acestei tehnologii pe scară largă în mediul medical și să ofere o nouă speranță pentru milioane de pacienți care așteaptă în lista de așteptare pentru transplantul vital al unei inimi.

Publicarea acestul studiu a dat oportunitatea celor interesați în acest domeniu să înțeleagă mai bine această metodă și să o adopte în siguranță, mai spun cei care au realizat cercetarea.

Studiul poate fi parcurs pe larg aici.

Surse: cnn.com/ The New England Journal of Medicine

Articole recomandate
Informări oficialeŞTIRI MEDICALE

Modificări importante în sistemul de asigurări de sănătate. Persoanele de orice vârstă își vor putea face gratuit analize medicale şi investigaţii

2 Minute
Persoanele din toate categoriile de vârstă, începând cu doi ani, vor avea acces, o dată pe an, la servicii şi…
ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

O oră de exerciții fizice pe zi reduce cu 74% riscul de a dezvolta diabet de tip 2

2 Minute
Un nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Sydney, Australia, arată că activitățile fizice regulate pot reduce riscul…
ŞTIRI MEDICALE

Premieră în medicină. Un bărbat rămas paralizat acum 10 ani poate merge din nou cu ajutorul unei tehnologii cerebrale

2 Minute
Un bărbat care a suferit un accident cu bicicleta acum zece ani, în urma căruia a rămas paralizat, a reușit…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *