Cercetare și tratamente experimentaleŞTIRI MEDICALE

O conexiune moleculară sugerează modul în care un factor de risc genetic determină boala Crohn

Mutațiile genei NOD2 sunt factori de risc pentru boala Crohn. Multe aspecte ale modului în care acestea contribuie la afecțiune sunt necunoscute. Dar descoperirea tipurilor de celule implicate sugerează noi opțiuni terapeutice.

Boala Crohn, o boală cronică inflamatorie intestinală, afectează mulți oameni. De exemplu, peste 0,3% din populațiile din Canada și Germania au această afecțiune, iar incidența acesteia crește la nivel mondial. Sunt necesare terapii mai bune, dar progresul în tratarea bolii Crohn a fost împiedicat de lipsa de înțelegere a modului în care apare aceasta. Într-un articol publicat recent în revista Nature, Nayar și colegii săi pun lumină asupra unui mister îndelungat despre un factor de risc pentru boala Crohn, iar aceste descoperiri au implicații clinice importante.

Autorii au identificat gena care codifică STAT3 ca fiind în mod semnificativ reglată în sus în fibroblastele și macrofagele activate.

STAT3 este un regulator transcripțional al componentelor cheie ale răspunsurilor inflamatorii și fibrotice în bolile inflamatorii intestinale și acționează prin receptorul citokinei gp130.

Analizele datelor clinice au relevat expresia reglată în sus a genelor reglementate de gp130 care codifică proteinele IL-6, oncostatin M și IL-11 la persoanele cu boală Crohn care nu au răspuns la terapia care vizează factorul proteic de necroză tumorală (TNF; anticorpii anti-TNF sunt un tratament obișnuit pentru boala Crohn).

Descoperirea susține un rol al semnalizării gp130 la acest grup de indivizi rezistenți la terapie.

Sursa: https://www.nature.com/articles/d41586-021-00979-z

Articole recomandate
Informări oficialeŞTIRI MEDICALE

Modificări importante în sistemul de asigurări de sănătate. Persoanele de orice vârstă își vor putea face gratuit analize medicale şi investigaţii

2 Minute
Persoanele din toate categoriile de vârstă, începând cu doi ani, vor avea acces, o dată pe an, la servicii şi…
ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

Cercetătorii au folosit cu succes "inimi reanimate" pentru transplanturile de cord

2 Minute
O nouă metodă de transplant a inimii a fost testată cu succes în SUA, potrivit unui studiu clinic publicat recent…
ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

O oră de exerciții fizice pe zi reduce cu 74% riscul de a dezvolta diabet de tip 2

2 Minute
Un nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Sydney, Australia, arată că activitățile fizice regulate pot reduce riscul…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *