Diabetul și alimentația specifică

diabet alimentatie

Diabetul este o afecțiune caracterizată printr-o concentrație crescută a glucozei în sânge. Aceasta poate fi determinată de anumite disfuncții ale pancreasului sau de o dificultate a organismului de a metaboliza glucoza din sânge.

Tipuri de diabet

Cele mai frecvente tipuri de diabet sunt diabetul de tip 1 și diabetul de tip 2, ambele recunoscute și definite de către Organizația Mondială a Sănătății. Odată declanșat, diabetul zaharat (diabet mellitus) este o boală dificil de controlat. Organizația Mondială a Sănătății consideră diabetul una dintre principalele probleme de sănătate publică. OMS derulează în prezent numeroase programe cu scopul de a reduce rata diabetului și a obezității până în 2025. Conform PREDATORR (Studiul Național privind Prevalența Diabetului), în România erau înregistrate 1 785 300 cazuri de diabet la persoane cu vârsta de peste 20 de ani, în 20017. La nivel mondial, sunt înregistrați 422 000 000 de bolnavi de diabet.

Diabetul de tip 1 este o formă de manifestare a acestei boli în care pancreasul nu mai produce insulină, respectiv substanța care ține glicemia sub control. Acest tip de diabet reprezintă 10% din totalul cazurilor. În această situație, administrarea de injecții cu insulină este absolut necesară. În acest caz, boala este considerată autoimună, pentru că un dezechilibru al sistemului imunitar face ca anticorpii să atace celulele sănătoase ale pancreasului.

Diabetul de tip 2 reprezintă 90% din cazurile înregistrate la nivel mondial. Pancreasul încă mai produce insulină, însă nu suficientă. Această formă a bolii poate fi gestionată eficient mai ales prin intermediul alimentației.

Influența alimentației asupra diabetului

Dacă o persoană suferindă de diabet, care nu este, totuși, insulino-dependentă, dorește să își îmbunătățească starea de sănătate și calitatea vieții de zi cu zi, este bine de știut că există opțiuni. Este necesară acordarea unei atenții sporite aportului de proteine, grăsimi, vitamine, fibre alimentare, apă și sare.

Variante de tratament și soluții

Despre toate acestea, vom afla împreună de la doamna doctor Paula Popiel, în această seară, de la 20.30, live pe  pagina de Facebook Portalmed sau pe canalul de Youtube PortalMed.

Adaugă un comentariu

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH