ŞTIRI MEDICALE

Bacteriofagii: Un înlocuitor pentru antibiotice?

Ultimele cercetări arată că bacteriile intestinale sunt o parte esențială a sănătății noastre, iar distrugerea lor în număr mare are consecințe negative. Antibioticele pot provoca tulburări gastrointestinale și de aceea se intensifică căutarea de alternative la antibiotice.

Oamenii de știință din cadrul Departamentului de Nutriție și Studii Alimentare de la Universitatea George Mason din Fairfax, VA, sunt interesați de potențialul terapeutic al bacteriofagilor.

Bacteriofagii sunt viruși care atacă și ucid bacteriile. Acolo unde se găsesc bacterii, bacteriofagii se află în apropiere. De fapt, aceștia sunt considerați a fi cele mai numeroase organisme. Deși utilizarea unui virus pentru a lupta împotriva bacteriilor din corpul nostru ar putea părea o idee riscantă, bacteriofagii atacă doar bacteriile, lăsând neatinse celulele umane.

„Folosind virusuri care infectează doar anumite tipuri de bacterii, se protejează numeroasele bacterii bune din intestin, care sunt legate de numeroase rezultate benefice pentru sănătate pe termen lung.” – co-autor al cercetării, Taylor C. Wallace, Ph.D.

Pentru a investiga potențialele beneficii ale acestora, cercetătorii au recrutat 31 de persoane care se confruntau cu o suferință gastrointestinală semnificativă, dar care nu aveau o afecțiune digestivă specifică. Rezultatele au fost încurajatoare; s-a înregistrat o reducere semnificativă a unui marker inflamator legat de reacțiile alergice, numit interleukina 4. Echipa a măsurat, de asemenea, niveluri crescute de specii bacteriene considerate „bune”.

„Am arătat pentru prima dată că tratamentul cu bacteriofagi nu are efecte secundare aparente, cel puțin în cazul utilizării pe termen scurt.”- Taylor C. Wallace, Ph.D.

Bacteriofagii au fost utilizați ca agenți antibacterieni în anii 1920 și 1930 în Georgia și în Statele Unite. Unul dintre principalele motive pentru care au căzut în dizgrație a fost apariția antibioticelor, care erau mult mai ușor de fabricat, depozitat și prescris.

Însă, având în vedere amenințarea rezistenței la antibiotice, s-ar putea să se revină la bacteriofagi.

Sursa: medicalnewstoday.com

Articole recomandate
Informări oficialeŞTIRI MEDICALE

Modificări importante în sistemul de asigurări de sănătate. Persoanele de orice vârstă își vor putea face gratuit analize medicale şi investigaţii

2 Minute
Persoanele din toate categoriile de vârstă, începând cu doi ani, vor avea acces, o dată pe an, la servicii şi…
ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

Cercetătorii au folosit cu succes "inimi reanimate" pentru transplanturile de cord

2 Minute
O nouă metodă de transplant a inimii a fost testată cu succes în SUA, potrivit unui studiu clinic publicat recent…
ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

O oră de exerciții fizice pe zi reduce cu 74% riscul de a dezvolta diabet de tip 2

2 Minute
Un nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Sydney, Australia, arată că activitățile fizice regulate pot reduce riscul…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *