ŞTIRI MEDICALE

Bacteriofagii: Un înlocuitor pentru antibiotice?

Ultimele cercetări arată că bacteriile intestinale sunt o parte esențială a sănătății noastre, iar distrugerea lor în număr mare are consecințe negative. Antibioticele pot provoca tulburări gastrointestinale și de aceea se intensifică căutarea de alternative la antibiotice.

Oamenii de știință din cadrul Departamentului de Nutriție și Studii Alimentare de la Universitatea George Mason din Fairfax, VA, sunt interesați de potențialul terapeutic al bacteriofagilor.

Bacteriofagii sunt viruși care atacă și ucid bacteriile. Acolo unde se găsesc bacterii, bacteriofagii se află în apropiere. De fapt, aceștia sunt considerați a fi cele mai numeroase organisme. Deși utilizarea unui virus pentru a lupta împotriva bacteriilor din corpul nostru ar putea părea o idee riscantă, bacteriofagii atacă doar bacteriile, lăsând neatinse celulele umane.

„Folosind virusuri care infectează doar anumite tipuri de bacterii, se protejează numeroasele bacterii bune din intestin, care sunt legate de numeroase rezultate benefice pentru sănătate pe termen lung.” – co-autor al cercetării, Taylor C. Wallace, Ph.D.

Pentru a investiga potențialele beneficii ale acestora, cercetătorii au recrutat 31 de persoane care se confruntau cu o suferință gastrointestinală semnificativă, dar care nu aveau o afecțiune digestivă specifică. Rezultatele au fost încurajatoare; s-a înregistrat o reducere semnificativă a unui marker inflamator legat de reacțiile alergice, numit interleukina 4. Echipa a măsurat, de asemenea, niveluri crescute de specii bacteriene considerate „bune”.

„Am arătat pentru prima dată că tratamentul cu bacteriofagi nu are efecte secundare aparente, cel puțin în cazul utilizării pe termen scurt.”- Taylor C. Wallace, Ph.D.

Bacteriofagii au fost utilizați ca agenți antibacterieni în anii 1920 și 1930 în Georgia și în Statele Unite. Unul dintre principalele motive pentru care au căzut în dizgrație a fost apariția antibioticelor, care erau mult mai ușor de fabricat, depozitat și prescris.

Însă, având în vedere amenințarea rezistenței la antibiotice, s-ar putea să se revină la bacteriofagi.

Sursa: medicalnewstoday.com

Articole recomandate
ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

Consumul alimentelor bogate în magneziu duce la o mai bună sănătate a creierului, susțin cercetătorii din Australia

2 Minute
Consumul de alimente ce sunt bogate în magneziu poate contribui la o mai bună sănătate cerebrală pe parcursul vieții, arată…
CORONAVIRUSŞTIRI MEDICALE

OMS: În curând, Covid-19 nu va fi mai periculos decât o gripă sezonieră. Va fi doar un virus care nu perturbă societatea

1 Minute
Organizaţia Mondială a Sănătăţii a anunțat recent că în curând COVID-19 va fi comparabil cu pericolul gripei sezoniere. ”Mă bucur…
ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

Studiu. Dieta mediteraneană ar putea reduce cu 24% riscul femeilor de a dezvolta o boală cardiovasculară

1 Minute
Dieta mediteraneană ar putea reduce cu 24% riscul femeilor de a dezvolta o boală cardiovasculară, arată un nou studiu publicat recent…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *