ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

Biopsiile ar putea fi înlocuite în viitor de teste de sânge

O echipă de cercetători de la Universitatea Ebraică din Ierusalim a dezvoltat un test de sânge care poate depista o serie largă de boli și ar putea chiar să înlocuiască biopsiile. Acesta ar putea fi folosit și în locul altor tipuri de  teste invazive pentru depistarea cancerelor, a bolilor cardiace și hepatice, a inflamației și a problemelor sistemului imunitar.

Pe lângă faptul că este destul de dureroasă, biopsia este ineficientă în multe cazuri, deoarece nu poate ajunge întotdeauna la celulele bolnave și de cele mai multe ori se efectuează numai într-un stadiu târziu al bolii.

Metodele existente de testare a sângelui, bazate pe examinarea segmentelor de ADN din sânge, pot identifica prezența unei boli, dar nu și tipul, localizarea și stadiul acesteia.

Cu toate acestea, într-un nou studiu publicat în revista Nature Biotechnology, cercetătorii HUJI au prezentat această nouă metodă, neinvazivă, care poate identifica tipul de boală sau tumoare, localizarea și stadiul bolii.

Aceasta identifică, de asemenea, diferențele dintre pacienții care suferă de aceeași tumoră canceroasă, ceea ce poate ajuta la stabilirea unor tratamente personalizate pentru fiecare pacient. Noua metodă nu numai că examinează ADN-ul din sânge, provenind din celulele moarte, dar identifică și tipul de țesut din care provin celulele și genele care erau active în acestea.

Deoarece metoda detectează simultan toate genele active din celulele moarte, poate diagnostica o gamă largă de afecțiuni și boli printr-un singur test.

„Acest test de sânge de rutină poate fi efectuat frecvent, permițând astfel medicilor să monitorizeze continuu progresia bolii”, au concluzionat cercetătorii.

Sursa: http://www.xinhuanet.com/english/2021-02/05/c_139722125.htm

Articole recomandate
ŞTIRI MEDICALE

Pilula împotriva mahmurelii a devenit disponibilă

2 Minute
În Marea Britanie a devenit disponibilă pilula împotriva mahmurelii Se spune că pilula descompune până la 70 la sută din…
ŞTIRI MEDICALE

Virușii schimbă mirosurile gazdelor pentru a atrage țânțarii

2 Minute
Peste 1 milion de decese în fiecare an sunt atribuite bolilor transmise de țânțari, inclusiv malaria, febra galbenă, febra Dengue,…
ŞTIRI MEDICALE

Medicii prescriu mai puține medicamente împotriva durerii la sfârșitul unei ture de noapte lungi, arată un nou studiu

1 Minute
Este mai puțin probabil ca medicii să prescrie medicamente împotriva durerii la sfârșitul unei ture de noapte lungi decât la…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.