ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

Biopsiile ar putea fi înlocuite în viitor de teste de sânge

O echipă de cercetători de la Universitatea Ebraică din Ierusalim a dezvoltat un test de sânge care poate depista o serie largă de boli și ar putea chiar să înlocuiască biopsiile. Acesta ar putea fi folosit și în locul altor tipuri de  teste invazive pentru depistarea cancerelor, a bolilor cardiace și hepatice, a inflamației și a problemelor sistemului imunitar.

Pe lângă faptul că este destul de dureroasă, biopsia este ineficientă în multe cazuri, deoarece nu poate ajunge întotdeauna la celulele bolnave și de cele mai multe ori se efectuează numai într-un stadiu târziu al bolii.

Metodele existente de testare a sângelui, bazate pe examinarea segmentelor de ADN din sânge, pot identifica prezența unei boli, dar nu și tipul, localizarea și stadiul acesteia.

Cu toate acestea, într-un nou studiu publicat în revista Nature Biotechnology, cercetătorii HUJI au prezentat această nouă metodă, neinvazivă, care poate identifica tipul de boală sau tumoare, localizarea și stadiul bolii.

Aceasta identifică, de asemenea, diferențele dintre pacienții care suferă de aceeași tumoră canceroasă, ceea ce poate ajuta la stabilirea unor tratamente personalizate pentru fiecare pacient. Noua metodă nu numai că examinează ADN-ul din sânge, provenind din celulele moarte, dar identifică și tipul de țesut din care provin celulele și genele care erau active în acestea.

Deoarece metoda detectează simultan toate genele active din celulele moarte, poate diagnostica o gamă largă de afecțiuni și boli printr-un singur test.

„Acest test de sânge de rutină poate fi efectuat frecvent, permițând astfel medicilor să monitorizeze continuu progresia bolii”, au concluzionat cercetătorii.

Sursa: http://www.xinhuanet.com/english/2021-02/05/c_139722125.htm

Articole recomandate
Medicamente și dispozitive medicaleŞTIRI MEDICALE

Primul tratament pentru atrofia musculară spinală cu administrare orală

1 Minute
EMA a recomandat acordarea unei autorizații de introducere pe piață în Uniunea Europeană pentru primul tratament cu administrare orală pentru…
CORONAVIRUSInformări oficialeȘtiri de ultimă orăŞTIRI MEDICALE

COVID-19 în România: Bilanț la un an

1 Minute
În 26 februarie 2020 era confirmat primul caz de infectare cu noul coronavirus în România, la Institutul „Matei Balș” din…
CORONAVIRUSȘtiri de ultimă orăŞTIRI MEDICALE

Specialiștii de la Oxford ar putea dezvolta pastile sau spray-uri nazale anti-COVID-19

1 Minute
Echipa din spatele vaccinului anti-coronavirus dezvoltat la Oxford evaluează posibilitatea de a crea tablete sau spray-uri nazale pentru a înlocui…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *