ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

Biopsiile ar putea fi înlocuite în viitor de teste de sânge

O echipă de cercetători de la Universitatea Ebraică din Ierusalim a dezvoltat un test de sânge care poate depista o serie largă de boli și ar putea chiar să înlocuiască biopsiile. Acesta ar putea fi folosit și în locul altor tipuri de  teste invazive pentru depistarea cancerelor, a bolilor cardiace și hepatice, a inflamației și a problemelor sistemului imunitar.

Pe lângă faptul că este destul de dureroasă, biopsia este ineficientă în multe cazuri, deoarece nu poate ajunge întotdeauna la celulele bolnave și de cele mai multe ori se efectuează numai într-un stadiu târziu al bolii.

Metodele existente de testare a sângelui, bazate pe examinarea segmentelor de ADN din sânge, pot identifica prezența unei boli, dar nu și tipul, localizarea și stadiul acesteia.

Cu toate acestea, într-un nou studiu publicat în revista Nature Biotechnology, cercetătorii HUJI au prezentat această nouă metodă, neinvazivă, care poate identifica tipul de boală sau tumoare, localizarea și stadiul bolii.

Aceasta identifică, de asemenea, diferențele dintre pacienții care suferă de aceeași tumoră canceroasă, ceea ce poate ajuta la stabilirea unor tratamente personalizate pentru fiecare pacient. Noua metodă nu numai că examinează ADN-ul din sânge, provenind din celulele moarte, dar identifică și tipul de țesut din care provin celulele și genele care erau active în acestea.

Deoarece metoda detectează simultan toate genele active din celulele moarte, poate diagnostica o gamă largă de afecțiuni și boli printr-un singur test.

„Acest test de sânge de rutină poate fi efectuat frecvent, permițând astfel medicilor să monitorizeze continuu progresia bolii”, au concluzionat cercetătorii.

Sursa: http://www.xinhuanet.com/english/2021-02/05/c_139722125.htm

Articole recomandate
ŞTIRI MEDICALE

OMS avertizează: Folosirea îndulcitorilor pentru a slăbi reprezintă un pericol pentru sănătate

2 Minute
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) trage un semnal de alarmă cu privire la folosirea îndulcitorilor fără zahăr (NSS) pentru pierderea…
ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

Consumul de broccoli poate reduce alergiile cutanate, arată un studiu realizat în Franța

2 Minute
Consumul de broccoli sau varză ar limita severitatea alergiilor pielii, arată un studiu recent realizat de Institutul Naţional pentru Sănătate…
ŞTIRI MEDICALE

INSP: 30% din afecţiunile diareice şi 20% din infecţiile respiratorii pot fi prevenite prin igienizarea consecventă a mâinilor

1 Minute
Măsurile eficiente de prevenire și control al infecțiilor, inclusiv igiena mâinilor, previn 70% din infecțiile asociate asistenței medicale (IAAM), contribuind…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *