ŞTIRI MEDICALE

Ce servicii noi doresc românii în farmacii?

Pacienții români au încredere în farmaciști și în informațiile oferite de aceștia, sunt foarte mulțumiți de serviciile primite în farmaciile comunitare și își doresc servicii noi. Acestea sunt câteva dintre concluziile incluse într-un studiu realizat de Centrul de Cercetări în Economie Comportamentală Aplicată (CCECA) din cadrul Universității din București pentru Asociația Distribuitorilor și Retailerilor Farmaceutici din România (ADRFR) și Colegiul Farmaciștilor din România (CFR).

„Rezultatele cercetării arată două elemente cheie ale percepției pacienților față de farmacii: încrederea în competențele farmaciștilor de a oferi servicii noi și satisfacția pacienților față de informațiile primite. Aceste concluzii ne confirmă că dezvoltarea serviciilor farmaceutice reprezintă un pilon pentru sistemul de sănătate publică și o prioritate generală pentru creșterea rolului farmaciei comunitare în asigurarea serviciilor medicale”, a declarat Iulian Trandafir, președinte al ADRFR.

Pacienții sunt familiarizați cu serviciile de eliberare a medicamentelor și de informare asupra modului de administrare a medicației și își doresc noi servicii utile în farmacii, precum:
• testarea pentru afecțiuni cardiovasculare (23% dintre repondenți);
• testarea rapidă pentru depistarea unor infecții ca SARS-COV-2, gripa sezonieră sau hepatita B și C (15% dintre repondenți);
• determinarea glicemiei (12% dintre repondenți).

De asemenea, studiul prezintă rezultate care arată încrederea și disponibilitatea pacienților de a accesa noi servicii de consiliere oferite în farmacii:
• consiliere periodică avansată în cazul polimedicației (69% dintre repondenți consideră acest serviciu la fel de sigur în farmacie ca și în cabinetul unui medic);
• consiliere la distanță cu privire la posibilele interacțiuni dintre medicația utilizată și alte medicamente sau alimente (70% dintre repondenți consideră acest serviciu la fel de sigur în farmacie ca și în cabinetul unui medic).

În același timp, 64% dintre românii din mediul urban sunt de părere că vaccinarea anti-gripală în farmacie este la fel de sigură ca în cabinetul unui medic.

Sursa: https://www.adrfr.ro/2021/06/15/comunicat-de-presa-4/

Articole recomandate
Informări oficialeŞTIRI MEDICALE

Modificări importante în sistemul de asigurări de sănătate. Persoanele de orice vârstă își vor putea face gratuit analize medicale şi investigaţii

2 Minute
Persoanele din toate categoriile de vârstă, începând cu doi ani, vor avea acces, o dată pe an, la servicii şi…
ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

Cercetătorii au folosit cu succes "inimi reanimate" pentru transplanturile de cord

2 Minute
O nouă metodă de transplant a inimii a fost testată cu succes în SUA, potrivit unui studiu clinic publicat recent…
ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

O oră de exerciții fizice pe zi reduce cu 74% riscul de a dezvolta diabet de tip 2

2 Minute
Un nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Sydney, Australia, arată că activitățile fizice regulate pot reduce riscul…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *