ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

Evinacumab reduce la jumătate nivelul colesterolului din sânge

 

Oamenii de știință raportează rezultate promițătoare dintr-un studiu clinic de fază 2 a unui medicament de reducere a colesterolului numit evinacumab. Studiul raportează că la pacienții cu colesterol extrem de ridicat, medicamentul a reușit să reducă nivelurile cu aproximativ jumătate, comparativ cu un placebo.

Evinacumab este un anticorp monoclonal complet uman care inhibă angiopoietina ca proteina 3 (ANGPLT3) și scade colesterolul LDL printr-o cale independentă de receptorul LDL.

Studiul clinic de fază 2 cu evinacumab a fost dublu-orb și controlat cu placebo și a implicat 272 de pacienți cu hipercolesterolemie. Medicamentul (și placebo) a fost administrat fie subcutanat, fie intravenos, în doze și la intervale diferite.

După 16 săptămâni, participanții care au primit săptămânal doze subcutanate de 450 mg de evinacumab au avut niveluri de colesterol LDL care au fost cu 56 de puncte procentuale mai mici decât grupul placebo. Un grup care a primit 300 mg pe săptămână a înregistrat o scădere de 52,9 puncte procentuale, în timp ce cei care au primit 300 mg la fiecare două săptămâni au văzut o scădere de 38,5%.

 

Sursa: https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa2031049

Articole recomandate
ŞTIRI MEDICALE

Substanțele chimice “veșnice” și cancerul de ficat, un nou studiu arată concluzii îngrijorătoare

3 Minute
Un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din California de Sud și de la Școala de Medicină Icahn de…
ŞTIRI MEDICALE

Bacteriile "răutăcioase" preferă să-și înfometeze colonia decât să permită dezvoltare celor “egoiste”

2 Minute
Coloniile de bacterii preferă să se sinucidă din punct de vedere evolutiv decât să accepte tulpinile care trișează și se…
ŞTIRI MEDICALE

Un supliment poate reduce riscul unor cancere, arată un studiu multinațional

1 Minute
Un studiu internațional, care a durat zeci de ani, a descoperit că amidonul rezistent ar putea ajuta la protejarea persoanelor…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.