ŞTIRI MEDICALE

Grelina, hormonul foamei, influențează deciziile financiare

Un nou studiu a constatat că nivelurile mai ridicate de hormon derivat din stomac, grelina, care stimulează apetitul, prezic o preferință mai mare pentru recompense financiare imediate mai mici, față de recompensele financiare mai mari, dar întârziate.

Această cercetare prezintă noi dovezi că grelina, așa-numitul „hormon al foamei”, afectează luarea deciziilor financiare ale oamenilor, a declarat co-investigatorul Franziska Plessow, Profesor asistent de Medicină la Massachusetts General Hospital și Harvard Medical School din Boston . Ea a spus că descoperirile recente în urma experimentelor pe rozătoare au sugerat că grelina poate juca un rol în alegerile și comportamentele impulsive.

„Rezultatele noastre indică faptul că grelina ar putea juca un rol mai larg decât s-a recunoscut anterior în comportamentele legate de recompensa umană și în luarea deciziilor, precum deciziile financiare”, spune dr. Franziska Plessow.

Grelina semnalează creierului nevoia de a mânca și poate modula căile creierului care controlează procesarea recompensei. Nivelurile de grelină fluctuează pe parcursul zilei, în funcție de aportul alimentar și de metabolismul individual.

Studiul a inclus 84 de participante de sex feminin cu vârste cuprinse între 10 și 22 de ani: 50 cu o tulburare de alimentație de tip anorexie nervoasă și 34 de participante fără tulburări alimentare. Echipa de investigatori a testat nivelurile sanguine de grelină totală înainte și după o masă standardizată, care a fost aceeași pentru toți participanții, care au postit în prealabil.

După masă, participanții au participat la un test al deciziilor financiare ipotetice, numit „sarcina de reducere a întârzierii”. Li s-a cerut să facă o serie de opțiuni pentru a-și indica preferința pentru o recompensă financiară imediată mai mică sau o sumă mai mare de bani care ar fi fost obținută după mai mult timp – de exemplu, 20 USD astăzi sau 80 USD în 14 zile.

Fetele sănătoase și femeile tinere cu niveluri mai ridicate de grelină au fost mai predispuse să aleagă recompensa financiară imediată, dar mai mică, decât să aștepte o sumă mai mare de bani. Această preferință indică alegeri mai impulsive, spune Plessow.

Relația dintre nivelul de grelină și alegerile financiare a fost absentă la participantele cu tulburări de alimentație. Persoanele cu tulburări alimentare de tip anorexie au dezvoltat rezistență la grelină, iar Plessow spune că descoperirea ar putea fi un alt indicator al unei deconectări între semnalizarea grelinei și comportamentul acestora.

Rezultatele complete ale studiului vor fi prezentate la ENDO 2021, întâlnirea anuală a Societății de Endocrinologie.

Sursa: https://neurosciencenews.com/ghrelin-financial-reward

Articole recomandate
Informări oficialeŞTIRI MEDICALE

Modificări importante în sistemul de asigurări de sănătate. Persoanele de orice vârstă își vor putea face gratuit analize medicale şi investigaţii

2 Minute
Persoanele din toate categoriile de vârstă, începând cu doi ani, vor avea acces, o dată pe an, la servicii şi…
ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

Cercetătorii au folosit cu succes "inimi reanimate" pentru transplanturile de cord

2 Minute
O nouă metodă de transplant a inimii a fost testată cu succes în SUA, potrivit unui studiu clinic publicat recent…
ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

O oră de exerciții fizice pe zi reduce cu 74% riscul de a dezvolta diabet de tip 2

2 Minute
Un nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Sydney, Australia, arată că activitățile fizice regulate pot reduce riscul…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *