Medicamente și dispozitive medicaleŞTIRI MEDICALE

Noi medicamente recomandate pentru aprobare de Agenția Europeană a Medicamentului

În cadrul unei întâlniri virtuale care a avut loc la finalul lunii martie, Comitetul pentru produse medicale de uz uman al Agenției Europene a Medicamentului (EMA) a recomandat aprobarea a 8 noi medicamente.

Acestea sunt:

  1. Zolgensma* (onasemnogene abeparvovec), un ATMP (produs medical de terapie avansată), recomandat pentru tratamentul copiilor și sugarilor cu atrofie musculară spinală – autorizație de comercializare condiționată.
  2. Atectura Breezhaler (indacaterol / mometasone furoate) – opinie pozitivă.
  3. Bemrist Breezhaler (indacaterol / mometasone furoate), recomandat pentru tratamentul astmului bronșic – opinie pozitivă.
  4. Fluad Tetra (influenza vaccine (antigen de suprafață, inactivat, adjuvant)) pentru profilaxia împotriva H.Influenza. – autorizație de punere pe piață.
  5. Pretomanid FGK* (pretomanid), recomandat pentru tratamentul tuberculozei in combinație cu bedquiline si linezolid – opinie pozitivă.
  6. Sarclisa* (isatuximab), recomandat pentru tratamentul mielomului multiplu, cancer de maduvă osoasă – autorizație de punere pe piață.
  7. Zeposia (ozanimod), recomandat pentru tratamentul adulților cu scleroză multiplă recidivantă și boală activă – opinie pozitivă.
  8. Biosimilarul Nepexto (etanercept), recomandat pentru tratamentul artritei reumatoide, artritei juvenile idiopatice, artritei psoriazice, spondilitei anchilozante, plăcilor psoriazice și plăcilor psoriazice pediatrice – opinie pozitivă.

Au mai fost emise încă 6 extensii de indicație pentru: Adcetris, Cosentyx, Intelence, Jorveza, Kineret, and Ruconest.

Rezultatul revizuirii anticoagulantelor orale: fără nici o modificare în modul de utilizare pentru: Eliquis (apixaban), Pradaxa (dabigatran etexilate) și Xarelto (rivaroxaban).

Totodată, au fost retrase aplicațiile pentru alte produse medicale:

  • Doxorubicin Hydrochloride Tillomed (doxorubicin); producătorii acestui medicament hibrid, dedicat tratamentului anumitor tipuri de cancer au renunțat la solicitarea de autorizare a punerii pe piață.
  • Aceeași solicitare au avut și producătorii a două tipuri de medicamente conținând substanța activă rituximab, folosită pentru tratarea unor forme de leucemie și a unor bilo inflamatorii.
Articole recomandate
ŞTIRI MEDICALE

Virușii schimbă mirosurile gazdelor pentru a atrage țânțarii

2 Minute
Peste 1 milion de decese în fiecare an sunt atribuite bolilor transmise de țânțari, inclusiv malaria, febra galbenă, febra Dengue,…
ŞTIRI MEDICALE

Medicii prescriu mai puține medicamente împotriva durerii la sfârșitul unei ture de noapte lungi, arată un nou studiu

1 Minute
Este mai puțin probabil ca medicii să prescrie medicamente împotriva durerii la sfârșitul unei ture de noapte lungi decât la…
ŞTIRI MEDICALE

OMS a stabilit că variola maimuței nu reprezintă o urgență sanitară globală

1 Minute
După reuniunea Comitetului internațional pentru situații de urgență, Organizația Mondială a Sănătății a anunțat, în data de 25 iunie 2022, că…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.