Afecțiuni ale ochilor

Masca de protecție și protecția ochilor

Încă de la debutul pandemiei, specialiștii în sănătate publică au recomandat purtarea măștilor de protecție, alături de distanțare socială și igienă riguroasă a mâinilor ca măsuri de bază pentru a preveni contaminarea și răspândirea coronavirusului. În ceea ce privește protecția ochilor, există de asemenea câteva măsuri suplimentare de siguranță care trebuie luate în considerare.

Transmiterea infecției cu coronavirus prin intermediul ochilor

Conform Asociației Americane Optometrice, se consideră că virusul SARS-Cov2 se răspândește prin contact cu orice membrană mucoasă, inclusiv conjunctiva – membrană transparentă, subțire, care acoperă partea frontală a ochiului, precum și partea interioară a pleoapelor.

Transmiterea virusului are cel mai adesea loc prin intermediul nasului și al guri, însă conjunctiva face ca și ochiul să reprezinte o altă cale de acces pentru COVID-19. Dr. Thomas Steinemann, purtător de cuvânt al Academiei Americane de Oftalmologie, întărește această concluzie. În absența unei bariere protectoare la nivelul ochilor, precum ochelari sau vizieră specială, pe lângă masca chirurgicală, ochii nu beneficiază de protecție suficientă în ceea ce privește infectarea cu coronavirus.

Când trebuie purtate produse speciale pentru protecția ochilor

Deși nu există un protocol general în ceea ce privește protecția ochilor de infectarea cu coronavirus, există câteva măsuri de precauție care pot fi implementate. Astfel, în situația în care o persoană nu are posibilitatea de a menține o distanță socială corespunzătoare față de persoanele din jur (fie din motive ce țin de profesie sau de diverse circumstanțe care nu pot fi prevenite), este indicată folosirea unei perechi de ochelari de protecție sau a unei viziere faciale – de exemplu un pasager care petrece mai multe ore într-un avion sau un frizer care se află față în față cu clienții săi timp de mai multe ore în fiecare zi.

De asemenea, personalul din domeniul sănătății care se află în contact apropiat cu bolnavi ar trebui să poarte protecție pentru ochi, consideră Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), o autoritate importantă de sănătate publică din SUA.  Mai exact, aceste produse sunt recomandate în cazurile în care “se anticipează stropi sau vapori au în care este inevitabil un contact față în față sau un contact apropiat cu un pacient potențial infectat”.

Produse speciale pentru protecția ochilor

În ceea ce privește produsele potrivite pentru purtare, chiar dacă ochelarii de vedere sau ochelarii de soare oferă un oarecare grad de protecție, nu sunt impenetrabili, din cauza fantelor de la bază, din partea superioară și cea laterală, pe unde pot pătrunde aerosoli infectați.

Vizierele pentru față sunt eficiente deoarece protejează atât fruntea, cât și bărbia, dar și ochii de o posibilă infectare. Mai există și varianta ochelarilor de protecție din plastic (fie de unică folosință, fie refolosibili) care acoperă fața până la nivelul urechilor de eventuale particule și aerosoli; aceștia, deși sunt eficienți în protejarea ochilor, trebui purtați alături de mască chirurgicală care să acopere nasul și gura. Dimensiunea acestor ochelari de protecție trebuie să fie potrivită feței (nu mai mare, nici mai mică) și să acopere în special colțul ochilor din zona sprâncenelor.

Prin comparație cu viziera, ochelarii de protecție pot cauza purtătorului disconfort dacă sunt purtați o perioadă îndelungată de timp. Dr. Anthony Fauci, director al Institutului Național de Alergie și Boli Infecțioase din SUA, recomandă protejarea tuturor membranelor mucoase, așadar persoanele care dispun de ochelari sau viziere de protecție ar trebui să le folosească.

Academia Americană de Oftalmologie recomandă ca purtătorii de lentile de contact să evite să își atingă ochii; specialiștii în oftalmologie subliniază că lentilele de contact cresc riscul contractării unor infecții, prin urmare este de preferat folosirea unor produse cu înlocuire zilnică (în locul lentilelor de contact lunare sau anuale) sau a înlocuirii lentilelor de contact cu ochelari de vedere. Lentilele de contact trebuie întotdeauna aplicate/extrase cu mâinile bine curățate în prealabil cu apă și săpun sau cu soluții dezinfectante pe bază de alcool (minim 60%). Pentru a împiedica aburirea ochelarilor de vedere (care apare asociată purtării măștii de protecție), pot fi achiziționate de la magazinele de optică lentile speciale anti-aburire.

Studii despre legătura dintre ochi și coronavirus

În anul 2019 a fost publicat un studiu care a vizat efectele adverse pe care le presupune purtarea măștii chirurgicale, care a ajuns să facă parte din rutina zilnică. Astfel, un aspect mai puțin obișnuit asociat acesteia, conform cercetătorilor din cadrul Universității Utah și a Centrului de Cercetare a Vederii Hoopes, constă în apariția sindromului de ochi uscat, în condițiile în care persoanele respective nu s-au confruntat anterior cu această problemă de sănătate.

Un alt studiu care a vizat legătura dintre ochi și infectarea cu coronavirus a fost realizat la începutul pandemiei în provincia Hubei, China și a concluzionat că persoanele care au purtat în mod uzual ochelari de vedere peste 8 ore în fiecare zi s-au confruntat cu un risc mai mic de infectare grație faptului că ochelarii acționau ca o barieră protectoare (nu mai există la fel de multe șanse ca persoanele să își atingă ochii).

Recomandări importante pentru protecția ochilor

În cazul populației generale, care nu se află expusă unui risc crescut de contaminare cu coronavirus, masca chirurgicală trebuie purtată în continuare, respectarea distanței sociale și curățarea corectă și regulată a mâinilor cu săpun sau dezinfectant, alături de evitarea atingerii feței. Persoanele cu probleme oftalmologice trebuie să discute cu medicul pentru a beneficia de recomandările potrivite situației lor.

Personalul medical (în special cel din terapie intensivă și cel din secțiile pneumologice) și angajații care intră în contact constant/prelungit cu un număr ridicat de persoane este indicat să poarte mijloace de protecție și pentru ochi, precum ochelari sau vizieră de protecție. De reținut faptul că, atât ochelarii de vedere, cât și cei de protecție sau viziera, trebuie curățați cu rigurozitate cu ajutorul unor substanțe dezinfectante, respectiv înlocuiți la uzură/în funcție de specificațiile producătorului.

Articole recomandate
Afecțiuni ale ochilorAfecțiuni neurologiceAFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEBoli endocrineOncologie

Adenom hipofizar. Tipuri, cauze si simptome

3 Minute
Adenomul hipofizar este o tumoare, în cele mai multe cazuri benignă, dar poate cauza probleme precum pierderi de memorie, pierderea…
Afecțiuni ale ochilorAfecțiuni neurologiceAFECȚIUNI ȘI TRATAMENTE

Migrenă - simptome, cauze, tratament

4 Minute
Migrena este o afecțiune pe care cei mai mulți oameni au experimentat-o cel puțin o dată în viață. Durerea severă…
Afecțiuni ale ochilorIstoria medicinei

File din istoria medicinei. Prima pereche de ochelari, purtată în Evul Mediu

3 Minute
Conform unei statistici oficiale a Consiliului European de Optometrie și Optică, aproximativ 48% din populația Europei poartă ochelari, din cauza…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *