Oul, colesterolul și riscurile cardiovasculare

oul colesterolul

Oul este unul dintre cele mai controversate alimente. De ce? Pentru că vine la pachet atât cu lucruri foarte bune (vitamine, proteine), cât și cu lucruri care, teoretic, sunt mai puțin bune, cum ar fi colesterolul sau grăsimile. De aici și marea dilemă: este sau nu este bun oul pentru sănătate?

„Nu este bine să mănânci multe ouă!” sau „Nu mânca niciodată gălbenușul!” sau „Nu mânca ouă după prânz și în niciun caz seara!” – sunt câteva dintre „avertismentele” pe care fiecare le-a primit de-a lungul timpului. În realitate, ultimele studii arată că oul nu-ți pune în pericol sănătatea, ba dimpotrivă!

Într-un studiu realizat în acest an, cercetătorii americani au constatat că nu există nicio asociere între consumul de ouă și riscul bolilor cardiovasculare. Asta, pentru că oul aduce în organism, pe lângă vitamine și proteine, așa-numitul „colesterol bun”, care susține densitatea lipoproteinelor. Desigur, asta nu înseamnă că putem face excese fără a avea, mai apoi, de suferit.

Ce conține un ou:

  • Vitamina B2 – aproximativ 15-20% din doza zilnică recomandată;
  • Vitamina B12 – 10% din doza zilnică recomandată;
  • Vitamina B5;
  • Seleniu – 20 % din doza zilnică recomandată;
  • Vitamina A;
  • Calciu;
  • Fier;
  • Potasiu;
  • Vitamina E.

Câte calorii are un ou?

Specialiștii indică faptul că un ou de dimensiuni mari conține între 75 și 80 de calorii, 7-10 grame de proteine (12% din greutatea unui ou este reprezentată de proteine) și 5-7 grame de grăsimi (11% din greutatea unui ou este reprezentată de grăsimi). De asemenea, un ou mare conține aproximativ 215 mg de colesterol, de aici venind și teama în privința creșterii riscului cardiovascular. Doza zilnică recomandată de colesterol este de 300 mg.

Tipul de colesterol conținut de ou este extrem de important în dezvoltarea și funcționarea la capacitate maximă a celulelor din corp, în special la menținerea flexibilității membranei celulare. De asemenea, are un rol important și în metabolismul grăsimilor care influențează flexibilitatea pielii.

În ianuarie, specialiștii de la Population Health Research Institute (Ontario, Canada) au publicat rezultatele unui studiu realizat pe 177 000 de persoane din 50 de țări și au constatat că nu există nicio legătură concretă între consumul de ouă și creșterea nivelului de colesterol din sânge sau decesele premature provocate de probleme cardiovasculare.

În 2018, cercetătorii chinezi de la Universitatea din Beijing au descoperit că un ou pe zi poate reduce cu 26% riscul de accident vascular cerebral și cu aproape 18% riscul apariției unei boli cardiovasculare. În cadrul studiului au fost analizate 416 000 de persoane cu vârste între 30 și 79 de ani, iar analiza a fost făcută pe parcursul a nouă ani.

Cum e cel mai sănătos să prepari un ou

Experții în nutriție ne recomandă să evităm ouăle prăjite, indiferent că vorbim de ouă ochiuri sau de omletă, și să ne orientăm către consumul ouălor fierte sau poșate. Astfel, alimentul își păstrează mai multe proprietăți. De asemenea, este recomandat consumul ouălor alături de legume crude, pentru a-i oferi organismului o combinație excelentă de vitamine și proteine.

Adaugă un comentariu

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH