BOLIBoli cardiovasculare

Insuficiența circulatorie periferică – simptome, riscuri, tratament

Această afecțiune se manifestă printr-o circulație deficitară a sângelui, mai ales la nivelul membrelor (dar nu numai) și în special în sezonul rece. Cele mai afectate sunt femeile (hormonii feminini contribuie la subțierea pereților venelor și la relaxarea lor), iar această problemă de sănătate poate genera altele mult mai grave, dacă simptomele sunt persistente și nu se iau măsuri la timp. Milioane de persoane din întreaga lume se confruntă cu acest tip de disfuncție circulatorie. 

Simptome

Mâinile și picioarele reci, cvasi-permanent, reprezintă un semn de îngrijorare. Amorțeala și apariția venelor varicoase, de asemenea. Dacă apar și amețeli, dureri de cap și dificultăți de concentrare, atunci situația este deja una serioasă, iar consultarea unui specialist devine imperativă.

Tipuri de tulburări circulatorii periferice

Disfuncționalitățile care apar la nivelul circulației periferice sunt de două tipuri: acute și cronice (sindrom Raynaud, arteriopatie obliteranta a membrelor, ischemie periferică progresivă cronică, venele varicoase, ulcerul varicos etc.).

Complicații

Circulația periferică deficitară poate să afecteze și funcțiile ficatului, ale rinichilor sau ale creierului. Amețelile și durerile de cap sunt un semnal de alarmă, întrucât aceste simptome pot anunța un viitor infarct cerebral. Ateroscleroza se numără și ea printre complicații.

Tratament

Pe lângă tratamentele recomandate de medic, singurul în măsură să aprecieze abordarea terapeutică potrivită fiecărui pacient în parte, există și câteva soluții care contribuie la prevenirea și ameliorarea afecțiunii. Printre acestea se numără alimentația sănătoasă (în mod deosebit limitarea consumului de sare și de carne), renunțarea la fumat, reducerea consumului de alcool, activitățile fizice și suplimentele alimentare care stimulează circulația. Alimentele bogate în magneziu trebuie să facă parte din dietă. De asemenea, sunt de folos băile calde, dușurile alternative (cald-rece) și alegerea unei vestimentații adecvate.

Articole recomandate
Boli cardiovasculare

Colesterolul – care este nivelul optim?

5 Minute
Colesterolul are un rol important în organismul uman. Nivelul său se poate modifica în funcție de existența anumitor afecțiuni medicale,…
Boli cardiovasculare

Hemoroizii – cauze, simptome și tratament

4 Minute
Hemoroizii reprezintă una sau mai multe vene dilatate din peretele rectului și anusului, care provoacă, de obicei, mâncărime și durere….
BOLIboli de nutriție și metabolismDiabet

Provocări actuale pentru bolnavii de diabet

5 Minute
În contextual pandemiei de coronavirus, categoria diabeticilor este considerată de specialiști drept una dintre cele mai expuse la complicații grave…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *