BOLIBoli digestive

Sindromul de colon iritabil

Sindromul de colon iritabil (SCI) afectează aproximativ un sfert din populația globului și într-o proporție mai mare persoanele de sex feminin. Copiii în vârstă de până la 12 ani sunt și ei afectați, într-o proporție de 20%.

Cauzele sindromului de colon iritabil

Afecțiunea este generată în primul rând de activitatea deficitară a musculaturii netede intestinale. Aceasta conduce la îngreunarea activității intestinale, din cauza contracțiilor inconstante. Reziduurile alimentare sunt transportate cu mai mare dificultate, ceea ce conduce la constipație, acumulări de gaze și dureri abdominale.

Stresul, sedentarismul, modificările hormonale și anumite medicamente sunt tot atâția factori favorizanți.

Simptome

Principalele simptome sunt durerea abdominală, balonarea, flatulența, constipația și uneori scaune cu mucus. La nivelul colonului se produc ultimele procese ale digestiei. Extragerea ultimilor nutrienți din alimente nu se poate produce eficient decât în condiții optime de funcționare a acestuia. La fel de importantă ca și motilitatea musculaturii netede intestinale este și prezența unei flore intestinale echilibrate și sănătoase.

Diagnostic

Diagnosticarea sindromului de colon iritabil va fi făcută de către specialistul gastroenterolog, în baza aplicării Criteriilor Roma, iar examinarea este una complexă, în cadrul căreia vor fi eliminate alte posibile boli și afecțiuni: infecții, intoleranța la lactoză, sindromul de malabsorbție, boala Crohn, colita ulcerativă, cancere cu diferite localizări intestinale etc. Așadar, această afecțiune presupune parcurgerea mai multor etape investigative, înainte de a se putea ajunge la un diagnostic de certitudine.

Recomandări alimentare

Persoanelor afectate li se recomandă să reducă sau, dacă este posibil, să elimine din alimentație produsele iritante. Printre acestea se numără: alimentele bogate în gluten, grăsimile, dulciurile procesate, laptele, varza, conopida, broccoli, fasolea, băuturile carbogazoase. Dieta trebuie să includă multe alimente cu fibre. De asemenea, este nevoie de o hidratare suficientă a organismului. În anumite situații, se pot recomanda suplimente cu fibre sau cu enzime.

Articole recomandate
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEBoli digestiveSFATURI MEDICALE

Boala inflamatorie intestinală – cauze și simptome

4 Minute
Boala inflamatorie intestinală este termenul folosit pentru a descrie o gamă de afecțiuni ale intestinului care determină inflamația și umflarea…
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEAlimentație sănătoasăBoli digestiveLIFE STYLESFATURI MEDICALE

Laxativele în curele de slăbire. Ce spun specialiștii?

3 Minute
E posibil ca uneori, atunci când dorim să slăbim, să apelăm la tot felul de diete și remedii, în speranța…
Boli digestive

Intoleranța la histamină: cauze, simptome și dieta recomandată

2 Minute
Histamina este un mesager chimic care aparține grupului de amine biogene, aceasta găsindu-se în mod normal în multe alimente. Histamina…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.