BOLIBoli digestive

Sindromul de colon iritabil

Sindromul de colon iritabil (SCI) afectează aproximativ un sfert din populația globului și într-o proporție mai mare persoanele de sex feminin. Copiii în vârstă de până la 12 ani sunt și ei afectați, într-o proporție de 20%.

Cauzele sindromului de colon iritabil

Afecțiunea este generată în primul rând de activitatea deficitară a musculaturii netede intestinale. Aceasta conduce la îngreunarea activității intestinale, din cauza contracțiilor inconstante. Reziduurile alimentare sunt transportate cu mai mare dificultate, ceea ce conduce la constipație, acumulări de gaze și dureri abdominale.

Stresul, sedentarismul, modificările hormonale și anumite medicamente sunt tot atâția factori favorizanți.

Simptome

Principalele simptome sunt durerea abdominală, balonarea, flatulența, constipația și uneori scaune cu mucus. La nivelul colonului se produc ultimele procese ale digestiei. Extragerea ultimilor nutrienți din alimente nu se poate produce eficient decât în condiții optime de funcționare a acestuia. La fel de importantă ca și motilitatea musculaturii netede intestinale este și prezența unei flore intestinale echilibrate și sănătoase.

Diagnostic

Diagnosticarea sindromului de colon iritabil va fi făcută de către specialistul gastroenterolog, în baza aplicării Criteriilor Roma, iar examinarea este una complexă, în cadrul căreia vor fi eliminate alte posibile boli și afecțiuni: infecții, intoleranța la lactoză, sindromul de malabsorbție, boala Crohn, colita ulcerativă, cancere cu diferite localizări intestinale etc. Așadar, această afecțiune presupune parcurgerea mai multor etape investigative, înainte de a se putea ajunge la un diagnostic de certitudine.

Recomandări alimentare

Persoanelor afectate li se recomandă să reducă sau, dacă este posibil, să elimine din alimentație produsele iritante. Printre acestea se numără: alimentele bogate în gluten, grăsimile, dulciurile procesate, laptele, varza, conopida, broccoli, fasolea, băuturile carbogazoase. Dieta trebuie să includă multe alimente cu fibre. De asemenea, este nevoie de o hidratare suficientă a organismului. În anumite situații, se pot recomanda suplimente cu fibre sau cu enzime.

Articole recomandate
Boli digestive

Helicobacter pylori – cauze, simptome și tratament

4 Minute
Helicobacter pylori este o bacterie care se dezvoltă în zona intestinului subțire, responsabilă pentru cele mai multe cazuri de ulcer….
Boli digestive

Uleiul de ricin – beneficii pentru sănătate

4 Minute
Uleiul de ricin este recunoscut datorită efectului pe care îl are în ceea ce privește constipația și declanșarea travaliului. Oferă…
BOLIboli de nutriție și metabolismDiabet

Provocări actuale pentru bolnavii de diabet

5 Minute
În contextual pandemiei de coronavirus, categoria diabeticilor este considerată de specialiști drept una dintre cele mai expuse la complicații grave…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *