Boli endocrine

Glanda tiroidă – ce trebuie să știi

Glanda tiroidă este o glandă endocrină situată în gât, ce produce doi hormoni secretați în sânge: tiroxina (T4) și triiodotironina (T3), necesari pentru funcționarea normală a tuturor celulelor din corp. Afecțiunile tiroidiene sunt frecvent întâlnite, apărând îndeosebi în rândul femeilor.

Ce este glanda tiroidă

Glanda tiroidă joacă un rol vital în producția hormonilor din organism, respectiv pentru metabolismul, creșterea și dezvoltarea corpului uman. Contribuie la reglarea multor funcții corporale secretând în mod constant o cantitate de hormoni tiroidieni, respectiv respirație, ritm cardiac, sistem nervos central și periferic, greutate corporală, forță musculară, cicluri menstruale, temperatură corporală, niveluri de colesterol etc.  Atunci când corpul are nevoie în anumite situații de mai multă energie (în perioada creșterii, a sarcinii sau când temperatura corpului este scăzută), această glandă produce o cantitate suplimentară de hormoni.

Este localizată în porțiunea frontală a gâtului, sub laringe (mărul lui Adam) și are formă de fluture: cei doi lobi împing și înconjoară traheea, fiind conectați în partea din față de o fâșie subțire de țesut (istm). Are o greutate medie cuprinsă între 20-60 grame, culoare roșie-maronie și este înconjurată de două capsule fibroase – cea exterioară este legată de mușchii laringelui și multe vase de sânge importante și nervi. Țesutul conjunctiv dintre capsula interioară și cea exterioară este flexibil, astfel încât tiroida își poate modifica poziția când înghițim. Atunci când are mărime normală nu poate fi simțită la atingere. Țesutul tiroidian este compus în esență din mici lobuli individuali încapsulați în straturi subțire de țesut conjunctiv (care conțin multe vezicule denumite foliculi), ce depozitează hormonii tiroidieni.

Cum funcționează tiroida

Tiroida face parte din sistemul endocrin, compus din glande care produc, secretă și eliberează hormoni în fluxul sanguin pentru a ajunge la celule. Această glandă folosește iod din alimentele consumate (corpul nu poate produce singur acest oligoelement, prin urmare este asimilat în fluxul sanguin din mâncare) pentru a fabrica doi principali hormoni: triiodotironina (T3) și tiroxina (T4) în celulele epiteliale foliculare ale tiroidei.  Este important ca nivelurile acestora să nu fie nici prea mici, nici prea mari. În acest scop cooperează cele două glande din creier, hipotalamusul și glanda pituitară, pentru a menține echilibrul T3 și T4. Astfel, hipotalamusul produce hormon eliberator de TSH (TRH) care semnalizează glandei pituitare să transmită tiroidei să producă mai mult sau mai puțin T3 și T4 fie crescând, fie scăzând secreția hormonului TSH.

Atunci când nivelurile T3 și T4 sunt mici la nivelul sângelui, glanda pituitară secretă mai mult TSH pentru a transmite tiroidei să producă mai mulți hormoni tiroidieni. Dacă nivelurile T3 și T4 sunt ridicate, glanda pituitară secretă mai puțin TSH pentru a transmite tiroidei să încetinească producția acestor hormoni.

Al treilea hormon produs de tiroidă este calcitonina, fabricată de celulele T; aceasta este implicată în metabolismul calciului și cel osos, ajutând la încorporarea acestui mineral la nivelul oaselor.

Ce rol joacă acești hormoni? T3 și T4 circulă în fluxul sanguin ajungând la aproape fiecare celulă din corp. Hormonii reglează viteza cu care funcționează celulele/metabolismul. De exemplu, T3 și T4 reglează ritmul cardiac și viteza cu care intestinele procesează alimentele (mâncare este utilizată mai rapid deoarece energia stocată în ficat și mușchi este descompusă).  Dacă nivelurile lor sunt mici, ritmul cardiac poate fi sub normal și poate apărea constipație sau creștere în greutate. Dacă nivelurile T3 și T4 sunt ridicate, poate apărea un ritm cardiac rapid și diaree sau scădere în greutate. Datorită acestora creierul copiilor se dezvoltă, procesul de creștere este susținut, iar activarea sistemului nervos conduce la îmbunătățirea concentrării și reflexe mai rapide.

Un nivel prea ridicat de hormoni T3 și T4 în organism este cunoscut drept hipertiroidism și asociază următoarele simptome: anxietate, irascibilitate sau proastă dispoziție, nervozitate, hiperactivitate, transpirație sau sensibilitate la temperaturi ridicate, tremur al mâinilor, slăbiciune musculară, pierdere a părului, menstruații lipsă sau ușoare, iritații oculare.

Un nivel prea redus de hormoni T3 și T4 în organism este cunoscut drept hipotiroidism și asociază următoarele simptome: probleme cu somnul, ritm cardiac redus, oboseală, dificultate în concentrare/memorie, piele și păr uscat, depresie, sensibilitate la temperaturi scăzute, menstruații frecvente și abundente, durere articulară și musculară. În plus, hipotiroidismul este însoțit adeseori de mărirea glandei tiroide cunoscută drept gușă.

Afecțiuni medicale asociate tiroidei

La nivel mondial, aproximativ 200 milioane de persoane suferă de o formă de boală tiroidiană, indiferent de vârstă și rasă. Din punct de vedere statistic, femeile sunt expuse unui risc de 5-8 ori mai mare să se confrunte cu o problemă legată de funcționarea tiroidei.

  • Hipertiroidism – producție excesivă de hormoni tiroidieni; apare în general în urma bolii Graves (afecțiune autoimună în care tiroida este suprastimulată) sau a unui nodul tiroidian hiperactiv.
  • Hipotiroidism – producție redusă de hormoni tiroidieni. Lezunea tiroidei cauzată de o boală autoimună reprezintă cea mai frecventă cauză a hipotiroidismului.
  • Gușă – un termen general pentru inflamația tiroidei. Gușa poate fi inofensivă sau poate reprezenta o deficiență de iod sau o afecțiune asociată inflamației tiroidei denumită tiroidită Hashimoto.
  • Tiroidită – inflamația tiroidei, cauzată de obicei de o infecție virală sau de o afecțiune autoimună. Poate să fie dureroasă sau lipsită complet de simptome.
  • Nodul tiroidian – o masă/umflătură anormală în glanda tiroidiană. Sunt extrem de frecvent întâlniți și doar câțiva se dovedesc canceroși. Pot secreta hormoni în exces, cauzând hipertiroidism sau pot să nu cauzeze nicio problemă de sănătate.
  • Cancer tiroidian – o formă neobișnuită de cancer, de obicei curabil (prin intervenție chirurgicală, radioterapie și terapie hormonală).
  • Furtună tiroidiană – o manifestare rară dar potențial fatală declanșată de niveluri extrem de ridicate de hormoni tiroidieni.

De reținut că iodul este esențial pentru menținerea sănătății tiroidei, reprezentând ingredientul cheie pentru producția hormonilor tiroidieni. Nu avem nevoie de o cantitate excesivă de iod, însă furnizarea zilnică și constantă a acestui micronutrient este importantă. O cantitate în exces dăunează și poate determina tiroida să producă mai puțini hormoni. Cea mai bună modalitate de a primi doza zilnică de iod este prin consumul de alimente sănătoase precum fructe de mare și lactate. În plus, sarea iodată este o sursă bună și poate fi folosită pentru condimentare (iodul este adăugat în prezent în sare pentru a combate gușa).

Articole recomandate
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEBoli endocrine

Ulcerul piciorului diabetic

2 Minute
Ulcerul la nivelul picioarelor este o complicație frecventă a diabetului (ulcer picior diabetic, ulcer diabetic la picior, ulcer varicos) care…
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEBoli endocrine

Tireotoxicoza: ce este, cauze și simptome

3 Minute
Tireotoxicoza este denumirea dată efectelor clinice care se manifestă ca urmare a unui exces de hormoni tiroidieni în sânge. Hormonii…
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEBoli endocrine

Gușa nodulară: ce este și cum o tratăm?

2 Minute
Glanda tiroidă este o glandă în formă de fluture situată în gât, deasupra sternului. De obicei, o tiroidă de dimensiuni…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *