AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEBoli endocrine

Ulcerul piciorului diabetic

Ulcerul la nivelul picioarelor este o complicație frecventă a diabetului (ulcer picior diabetic, ulcer diabetic la picior, ulcer varicos) care nu este gestionat prin regimul diabeticului sau prin metode precum exercițiile fizice și tratamentul cu insulină. Ulcerul se formează ca urmare a ruperii țesutului cutanat și a expunerii straturilor de dedesubt.
Articolul prezintă ce este afecțiunea denumită ulcer picior diabetic, care sunt simptomele, cauzele, factorii de risc, precum și metodele de prevenție și de tratament.

Cuprins:

Ulcer picior diabetic: ce este?

Un ulcer este o rană deschisă sau o rană care nu se vindecă sau care revine mereu. Atunci când aveți ulcere pe picioare și pe degetele de la picioare, acestea pot fi legate de diabet (ulcer picior diabetic) sau, mai precis, de o complicație numită neuropatie, care vă face să pierdeți sensibilitatea în picioare.
O zgârietură, o tăietură sau o înțepătură în pielea piciorului se poate transforma în ulcer picior diabetic, dar dacă aveți neuropatie s-ar putea să nu știți că se află acolo.
Toate persoanele care suferă de diabet zaharat pot dezvolta afecțiunea numită ulcer picior diabetic, dar o bună îngrijire poate ajuta la prevenirea apariției acestora.

Ulcer picior diabetic: simptome

Unul dintre primele semne ale afecțiunii denumite ulcer picior diabetic este scurgerea din picior care vă poate păta șosetele sau se poate scurge în pantof.
Umflarea neobișnuită, iritarea, roșeața și mirosurile de la unul sau ambele picioare sunt, de asemenea, simptome timpurii comune.
Cel mai vizibil semn în cazul de ulcer picior diabetic este țesutul negru (denumit escară) care înconjoară ulcerul. Acesta se formează din cauza absenței unui flux sanguin sănătos în zona din jurul ulcerului.
În jurul ulcerului poate apărea cangrena parțială sau completă, adică moartea țesutului din cauza infecțiilor. În acest caz, pot apărea secreții urât mirositoare, durere și amorțeală.
Semnele afecțiunii de ulcer picior diabetic nu sunt întotdeauna evidente, uneori este posibil să nu apară deloc simptome până când ulcerul nu s-a infectat.

Ulcer picior diabetic: cauze și factori de risc

Ulcerele diabetice la picioare pot apărea la mai multe persoane, dar persoanele care au afecțiuni oculare, renale sau cardiace din pricina diabetului, au un risc mai mare de a dezvolta asemenea afecțiuni.

De asemenea, au un risc mai mare de a dezvolta afecțiunea ulcer picior diabetic persoanele care suferă de următoarele afecțiuni:

  • Probleme de circulație a sângelui
  • Afecțiuni cardiace
  • Obezitate
  • Afecțiuni renale

Ulcer picior diabetic: prevenție și tratament

Medicul poate recomanda purtarea anumitor articole pentru a proteja picioarele și a evita înrăutățirea și presiunea asupra ulcerelor, printre acestea se numără:

  • Pantofi concepuți pentru persoanele cu diabet
  • Mulaje
  • Orteze
  • Bandaje de compresie

Ulcerele pot fi îndepărtate prin îndepărtarea pielii moarte din zona afectată.

O infecție a unui ulcer este o complicație gravă și necesită tratament imediat. Infecțiile pot fi prevenite prin:

  • Băi de picioare
  • Dezinfectarea pielii din jurul unui ulcer

Menținerea ulcerului uscat prin schimbarea frecventă a pansamentelor

Articole recomandate
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEBoli renale

Vezica hiperactivă: cauze și simptome

2 Minute
Vezica urinară hiperactivă este denumirea unui grup de simptome urinare, nu este o afecțiune. Cel mai adesea, vezica hiperactivă provoacă…
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEBoli digestive

Ce este motilitatea gastrointestinală

3 Minute
Motilitate gastrointestinală înseamnă mișcările tractului digestiv care determină tranzitul conținutului în interiorul acestuia. Atunci când mușchii sau nervii din orice…
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEReumatologie și Ortopedie

Ce este artroplastia de șold

3 Minute
Artroplastia de șold sau înlocuirea de șold, este un tip obișnuit de intervenție chirurgicală prin care o articulație deteriorată a…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *