Boli și afecțiuni copii

Colicile abdominale la nou-născuți. Cauze, simptome și tratament

Colicile reprezintă cea mai cunoscută problemă cu care se confruntă nou-născuții. Apar la câteva săptămâni după naștere (între 3 și 6 săptămâni) și durează, de regulă, până la vârsta de 3-4 luni. Colicile se manifestă prin contracții stomacale și intestinale, cauzate de tinerețea tubului digestiv. Se manifestă episodic, prin plânsete puternice ale bebelușului și printr-o puternică stare de neliniște.

Cauze

Mulți sugari suferă de colici, iar specialiștii notează că această problemă medicală poate fi cauzată de mai multe aspecte:

 • sistem digestiv nedezvoltat/sensibil;
 • fumatul în timpul sarcinii sau al alăptării: dacă mama nu se poate abține de la fumat în timp ce este însărcinată sau în timp ce alăptează, atunci riscul de apariție al colicilor la bebeluș este ridicat;
 • indigestia.

Până în prezent, nu s-a stabilit cu exactitate care ar fi motivul principal pentru apariția colicilor.

Simptome

Pe lângă plânsul repetitiv și agitație, medicii au descoperit, de-a lungul timpului, și alte semne care trădează suferința sugarului:

 • înroșirea feței;
 • somn agitat, întrerupt de cele mai multe ori de plâns;
 • agitație în timpul alăptării: durerile abdominale sunt atât de deranjante încât bebelușul nu se poate alimenta corespunzător;
 • gaze intestinale;
 • abdomen ușor inflamat;
 • genunchi aduși la piept în momentul crizelor;
 • pumnii strânși tare.

În cazul colicilor, crizele debutează brusc, se manifestă mai mult seara sau în timpul somnului și durează, în medie, între 15 și 30 de minute.

Colicile abdominale apar, de regulă, la câteva săptămâni după naștere și durează până la vârsta de 3-4 luni, dar există cazuri în care bebelușii se confruntă cu problemele abdominale până la vârsta de aproape un an.

Tratament

Colicile abdominale la bebeluși nu au un tratament de lungă durată, ci se acționează, de regulă, de fiecare dată când apare o criză.

În momentul declanșării durerilor, atunci când copilul începe să plângă și să țipe cu putere, este de preferat ca acesta să fie luat în brațe și ținut la pieptul mamei. Căldura degajată și simțurile materne îi vor calma suferința sugarului și, după câteva minute, acesta se va liniști.

Ce alte lucruri poți face în momentul apariției unei crize de colici:

 • compresă cu apă caldă pe abdomenul celui mic;
 • ușor masaj abdominal;
 • legănare lină;
 • ușor bătut pe spate;
 • muzică sau zgomote care să-i distragă atenția de la durere;
 • tratament medicamentos: picături de Colief, Espumisan, Debridat (după consultarea medicului).

Cum pot ameliora părinții colicile sugarilor

Există câteva lucruri pe care părinții le pot face pentru a alina suferința micuților. De exemplu, hrănirea bebelușului ar trebui făcută cât mai organizat, iar între mese să existe un interval de două ore.

În timpul alăptării, este recomandat ca sugarul să fie ținut în brațe, ușor înclinat, pentru a se evita pe cât posibil acumularea de gaze. Alăptatul la orizontală, în pat, favorizează acumularea unui nivel ridicat de gaze.

Alimentația mamei este foarte importantă atât pe perioada sarcinii, cât și în perioada alăptării. Mama nu are voie să consume cafea, alcool în exces, mâncăruri prăjite, picante, mezeluri, ciocolată sau fructe precum căpșune, prune sau struguri.

În 2018, cercetătorii italieni au prezentat un studiu în care este prezentat faptul că administrarea de probiotice care conțin Lactobacillus reuteri în primele trei luni de viață ale copilului reduce riscul apariției colicilor abdominale sau, după caz, ameliorează semnificativ simptomele.

Articole recomandate
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEBoli și afecțiuni copiiDermatologieMEDICINA PENTRU COPII

Ce este dermatita de contact, cum se manifestă și cum o poți preveni?

3 Minute
Dermatita este termenul medical pentru inflamația (iritarea) pielii. Dermatita de contact este o reacție alergică sau iritantă care provoacă o…
Boli și afecțiuni copiiCORONAVIRUSInformări oficialeMEDICINA PENTRU COPIIŞTIRI MEDICALE

Efectele pandemiei asupra sănătății psiho-emoționale a copiilor

1 Minute
Printre cele mai frecvente efecte ale pandemiei asupra copiilor, menționate într-un studiu al organizației Salvați Copiii România, se numără anxietatea,…
Boli și afecțiuni copiiBoli și afecțiuni copiiŞTIRI MEDICALEStudii clinice

Află la ce alergii e predispus copilul tău încă din prima zi de viață

1 Minute
Primul scutec al unui bebeluș poate dezvălui multe despre evoluția sănătății lui, potrivit unui studiu realizat de o echipă de…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *