Alimentație sănătoasă

Alimentația recomandată în candidoza vaginală

Candidoza este una dintre cele mai răspândite infecții vaginale, 75% dintre femei având la un moment dat în viața un episod de acest gen. Nu este considerată o afecțiune cu transmitere sexuală, dar se poate transmite și astfel. De asemenea, poate fi luată cu ușurință de la piscină, de pe capacul de toaletă, de pe un prosop etc. Candidoza se manifestă prin modificarea secreției vaginale atât din punct de vedere al culorii, cât și ca abundență și ca miros. Aceasta devine gălbuie, brânzoasă și are un miros puternic. În plus, apar senzații de arsură și de mâncărime puternică.

Cauzele candidozei

Printre cauzele care provoacă această afecțiune se află: tratamentele de lungă durată cu antibiotice, sarcina, administrarea prelungită de anticoncepționale, imunitatea scăzută, tulburări ale florei microbiene.

Dacă în unele cazuri nu există modalități de prevenție (atunci când vorbim despre sistemul imunitar slăbit și de tulburarea florei microbiene care favorizează înmulțirea ciupercii Candida),  în altele există lucruri pe care le putem face, și aici ne referim la alimentație. Consumul de legume și fructe ajută la întărirea sistemului imunitar, astfel încât anticorpii să elimine infecția. De asemenea, pentru a menține echilibrul florei microbiene, sunt recomandate iaurturile și brânzeturile fermentate.

Dacă infecția a început să producă simptome, pe lângă vizita la medicul ginecolog există o serie de alimente care sunt recomandate pentru a combate candidoza.

Uleiul de cocos. Conține în proporție de 50% acid lauric, despre care se știe că este un acid gras saturat. Ceea ce susțin cercetătorii este că are proprietăți antimicrobiene și antifungice și luptă împotriva candidozei. Este, însă, nevoie de studii suplimentare pentru a-i demonstra utilitatea.

Probioticele. Candida „își face de cap” atunci când flora se modifică, bacteriile benefice, bacili Doderlein și lactobacilii nemaifiind în număr suficient pentru a apăra și proteja zona. Probioticele sunt bacterii vii care se găsesc în alimentele fermentate, cum sunt iaurturile cu culturii vii, active. Studiile arată că probioticele reprezintă un remediu în lupta împotriva candidozei.

Usturoiul. Este un aliment cu puternice proprietăți antifungice, datorită conținutului de alicină, o substanță care se eliberează atunci când usturoiul este zdrobit. Studii realizate momentan pe șoareci au indicat că alicina administrată în cazuri de candidoză are aproape același efect cu medicamentele antifungice.

Curcumin. Cea mai importantă componentă a turmericului, curcuminul, se pare că ar avea proprietăți prin care ar elimina Candida sau cel puțin ar reduce răspândirea ei. Rămâne de văzut în ce măsura cercetările ulterioare vor confirma eficacitatea curcuminului.

Există și restricții, atunci când apare infecția cu Candida. Zahărul, de exemplu, întreține mediul perfect pentru dezvoltarea infecțiilor. De altfel, un consum mare de zahăr crește riscul de apariție a candidozei, după cum arată studiile în domeniu. De asemenea, fructele uscate și sucurile din fructe dezechilibrează flora bacteriană. În plus, pentru a nu favoriza răspândirea ciupercii, se recomandă evitarea cartofilor și a porumbului.

Articole recomandate
Alimentație sănătoasăLIFE STYLE

Beneficiile consumului de smochine

2 Minute
Smochinele sunt asociate cu sănătatea și cu prosperitatea încă din cele mai vechi timpuri. Smochinele nu sunt un fruct obișnuit,…
Alimentație sănătoasăLIFE STYLE

Untul de arahide: idei de rețete

2 Minute
Arahidele și untul de arahide conțin nutrienți care pot stimula sănătatea inimii și îmbunătății nivelul de zahăr din sânge. De…
Alimentație sănătoasăLIFE STYLE

Beneficiile ceaiului matcha pentru sănătate

2 Minute
Ceaiul matcha, cunoscut și ca ceai verde matcha, ceai de matcha sau ceai verde de tip matcha este un ceai…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *