BOLIBoli și afecțiuni respiratorii

Despre somn și sforăit. Cauze și soluții

Cu toții ne confruntăm cu sforăitul în somn, mai devreme sau mai târziu. De obicei, acesta se pune pe seama stresului, a bolilor sau a unor întreruperi temporare a rutinei normale. Dar dacă sforăitul persistă, este posibil să te confrunți cu o problemă cronică. În plus, sforăitul poate afecta capacitatea de a obține suficient somn de calitate de către partener. Dacă dorești să te simți cât mai bine și să rămâi sănătos, amintește-ți că somnul de calitate este o necesitate și nu un lux.

Cauzele sforăitului

  • Vârsta. Pe măsură ce ne apropiem de vârsta mijlocie, gâtul devine mai îngust, iar tonusul muscular al acestuia scade. În vreme ce nu putem face nimic în ceea ce privește îmbătrânirea, modificările stilului de viață pot ajuta la prevenirea sforăitului.
  • Țesutul gras și tonusul muscular slab contribuie la sforăit. Excesul de grăsime poate fi prezent doar în jurul gâtului și nu la nivelul întregului corp.
  • Problemele nazale și ale sinusurilor. Căile respiratorii blocate sau nasul înfundat îngreunează inhalarea și creează un vid în gât, ceea ce duce la sforăit. Deviația de sept sau astmul bronșic sunt alte cauze care pot determina sforăitul.
  • Alcoolul, fumatul și medicamentele. Aportul de alcool, fumatul și anumite medicamente pot crește relaxarea musculară, ceea ce determină apariția sforăitului.
  • Postura de somn – Dormitul pe spate face ca mușchii gâtului să se relaxeze și să blocheze căile respiratorii.

Tratament pentru sforăit

Există o diversitate de remedii pentru sforăit, de la schimbări ale stilului de viață la intervenții chirurgicale. Astfel, în funcție de cauza sforăitului tău, soluția poate fi:

  • Schimbări în stilul de viață (pierdere în greutate, evitarea alcoolului înainte de culcare, evitarea privării de somn, evitarea somnului pe spate).
  • Presiune pozitivă continuă în zona nazală a căilor respiratori respiratorii. Această abordare implică purtarea unei măști peste nas sau gură în timp ce dormi. Masca direcționează aerul sub presiune de la o mică pompă către calea aeriană pentru a o menține deschisă în timpul somnului.
  • Chirurgie a căilor respiratorii superioare. Există o serie de proceduri care încearcă să deschidă calea aeriană superioară și să prevină îngustarea semnificativă în timpul somnului printr-o varietate de tehnici. De exemplu, într-o procedură numită uvulopalatofaringiană, ți se administrează anestezice generale, iar chirurgul elimină excesul de țesuturi din gât. O altă procedură, cunoscută sub denumirea de avansare maxilomandibulară, implică deplasarea maxilarelor superioare și inferioare înainte, ceea ce ajută la deschiderea căilor respiratorii.
Articole recomandate
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEBoli și afecțiuni respiratorii

Edemul pulmonar - factori declanșatori și simptome

3 Minute
Edemul pulmonar este o afecțiune gravă ce apare atunci când în alveolele plămânilor se acumulează lichid. Acest lucru duce la…
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEBoli și afecțiuni copiiBoli și afecțiuni respiratorii

Pneumonia interstiţială la copii: simptome și tratament

4 Minute
Pneumonia interstițială la copii este un termen general folosit pentru un grup de boli pulmonare rare, care afectează, în principal,…
Boli și afecțiuni respiratorii

Sinuzita acută: tipuri, cauze, simptome, diagnostic și tratament

4 Minute
Sinuzita acută este o afecțiune determinată de inflamația mucoasei ce căptușește sinusurile craniene. Se manifestă de obicei prin nas înfundat…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *