Boli și afecțiuni copii

Varicela, boala copilăriei

Varicela, cunoscută și sub denumirea de vărsat de vânt, este o afecțiune contagioasă, cauzată de virusul varicelo-zosterian. Chiar dacă apare cu precădere în cazul copiilor, varicela poate fi contactată și de adulți. Pentru copii, deși constituie un disconfort, nu prezintă riscuri și este o afecțiune ușoară. Însă în cazul adolescenților, adulților, femeilor însărcinate sau persoanelor cu probleme ale sistemului imunitar, cum ar fi leucemia, varicela poate cauza complicații grave.

Simptome varicelă

Varicela începe cu febră și dureri de cap. Ulterior, apar erupțiile cutanate – atât pe față și scalp, cât și pe restul corpului. Erupția este, de obicei, însoțită de mâncărime și poate cauza un mare disconfort. Erupția se manifestă inițial ca pete de culoare roșiatică, pentru ca apoi să se transforme în mici blistere cu lichid. Blisterele se usucă și formează cruste în aproximativ o săptămână. Majoritatea copiilor își pierd pofta de mâncare și au dureri de cap în această perioadă.

Răspândire

Fiind o boală contagioasă, varicela se răspândește foarte ușor. Pentru că virusul se poate răspândi și înainte de apariția erupției cutanate, mulți copii sunt infectați fără să știe. De obicei, se dezvoltă în două până la trei săptămâni după contactul cu o persoană infectată. Virusul este răspândit în aer și intră în corp prin nas sau gură. Pentru că poate supraviețui în aer ore bune, poate fi contactat prin simplul fapt că s-a pătruns într-o încăpere în care a fost și o persoană infectată cu varicelă. De asemenea, se răspândește de la persoană la persoană și prin contactul direct. Infectarea cu varicelă se poate face în urma atingerii unui blister cu lichid. Dacă copilul tău are varicelă, se va răspândi probabil și în cadrul membrilor familiei care nu au avut deja varicelă sau nu sunt vaccinați împotriva varicelei.

Tratament pentru varicelă

Dacă copilul tău se confruntă cu varicela, este esențial să te informezi din surse sigure în ceea ce privește ameliorarea simptomelor. Dacă vrei să-i scazi febra, utilizează acetaminofen. În ceea ce privește erupția cutanată, încearcă să previi zgârierea și scărpinatul. Zgârieturile pot provoca infecții și cicatrici. Poți contacta medicul pentru a-ți recomanda un unguent ce ajută la reducerea mâncărimii. Bebelușii sau adulții cu varicelă pot fi tratați cu medicamente antivirale.

Cum îți poți proteja copilul?

Cea mai bună modalitate de a-ți proteja copilul împotriva varicelei este vaccinarea. Dacă copilul tău nu este vaccinat și intră în contact cu un alt copil sau persoană care are varicelă, acesta încă poate fi protejat dacă este vaccinat imediat. Dacă copilul tău prezintă o afecțiune a sistemului imunitar și intră în contact cu varicela, contactează imediat medicul. Medicul poate oferi un tip special de imunoglobulină, cu un număr mare de anticorpi, pentru a ajuta la prevenirea infecției sau un tratament preventiv bazat pe medicament antiviral

Articole recomandate
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEBoli și afecțiuni copiiDermatologieMEDICINA PENTRU COPII

Ce este dermatita de contact, cum se manifestă și cum o poți preveni?

3 Minute
Dermatita este termenul medical pentru inflamația (iritarea) pielii. Dermatita de contact este o reacție alergică sau iritantă care provoacă o…
Boli și afecțiuni copiiCORONAVIRUSInformări oficialeMEDICINA PENTRU COPIIŞTIRI MEDICALE

Efectele pandemiei asupra sănătății psiho-emoționale a copiilor

1 Minute
Printre cele mai frecvente efecte ale pandemiei asupra copiilor, menționate într-un studiu al organizației Salvați Copiii România, se numără anxietatea,…
Boli și afecțiuni copiiBoli și afecțiuni copiiŞTIRI MEDICALEStudii clinice

Află la ce alergii e predispus copilul tău încă din prima zi de viață

1 Minute
Primul scutec al unui bebeluș poate dezvălui multe despre evoluția sănătății lui, potrivit unui studiu realizat de o echipă de…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *