jocuri și experimente pentru copiiPovești

Jocuri pentru dezvoltarea cognitivă a copilului

Micuțul tău iubește desenele animate și le-ar urmări toată ziua. Însă această activitate nu te prea încântă și ți-ai dori să fie atras de activități mai productive. Care este soluția pentru dezvoltarea creierului într-un mod distractiv și atractiv pentru copii?

Există o varietate de jocuri și activități care contribuie la dezvoltarea lor cognitivă, le captează atenția și îi vor ține departe de ecranul telefonului, tabletei sau televizorului. Jocul nu trebuie privit doar ca o „distracție”; el este o parte integrantă a dezvoltării copiilor. Din momentul în care se nasc, copiii învață și se dezvoltă constant, dar este datoria părinților să asigure o dezvoltare armonioasă.

Există diverse abilități dobândite în timpul jocului: gândire analitică, orientare spațială, gândire laterală și critică, creativitate, soluționarea problemelor, îmbunătățirea lingvistică și multe altele! Ți-am pregătit câteva propuneri de activități distractive și, totodată, educative, care să stimuleze dezvoltarea creierului copilului tău.

Îmbină distracția cu educația

Lego – Înconjoară-ți copilul cu piese de lego de diferite culori și dimensiuni. Lasă-l să exploreze, să-și imagineze și să construiască. Toate aspectele dezvoltării copilului tău sunt antrenate, inclusiv recunoașterea formelor / culorilor, creativitatea, orientarea spațială. Poți începe cu piese puține și de dimensiuni mari pentru copii mai mici, apoi poți trece la jocuri precum Lego sau cu un grad de dificultate mai mare pentru copiii de vârste mai mari.

Vânătoarea de obiecte – Aceste tipuri de jocuri ajută copiii să urmeze instrucțiunile, să aibă o atenție sporită, să-și dezvolte limbajul și să aibă o bună orientare spațială. Găsirea unui obiect vizat într-un mediu aglomerat ajută la îmbunătățirea sistemelor cognitive ale copilului tău. „Vânătoarea de obiecte” poate fi personalizată cu ușurință și poate menține copiii ocupați ore întregi. Poate fi jucat atât în interior, cât și în natură în orice moment.

Puzzle – Astfel de jocuri dezvoltă abilitățile motorii și de soluționare a problemelor. În plus, puzzle-urile pot fi distractive pentru întreaga familie! Acestea sunt o modalitate excelentă de a dezvolta percepția spațială, coordonarea, abilitățile cognitive și abilitățile motrice ale copilului.

Există o gamă variată de puzzle-uri din care să alegi, de la cele mai simple și mai intuitive până la cele mai abstracte și dificile.

Rece, cald – Concentrarea este un instrument esențial pentru majoritatea jocurilor și activităților. Dar copiii sunt atât de ușor de distras… Iată un joc distractiv de ascuțire a simțurilor celor mici. Stabilește obiectul jocului, apoi încurajează-ți copilul să-l caute prin întreaga încăpere. Dacă se apropie de obiect, folosește cuvântul „cald”, în vreme ce îndepărtarea de obiect trebuie să fie marcată de pronunțarea cuvântului „rece.” Dacă se frustrează din cauză că nu găsește obiectul, oferă-i mai multe indicii care să-l ajute. Acest joc va accentua abilitățile emoționale ale copilului tău și-l vor învăța ce înseamnă răbdarea și perseverența.

Jocul de-a doctorul – Jocul de-a doctorul sau jocul de rol, în general, este o activitate excelentă de dezvoltare a creierului, deoarece joacă un rol esențial în dezvoltarea cognitivă și socială a copilului. Jocul de rol ajută la dezvoltarea abilităților lingvistice ale copilului, abilitățile sociale și emoționale, îi hrănește imaginația și îmbunătățește înțelegerea lumii din jurul său.

Jocul de improvizație – Jocurile de improvizație sunt cele mai distractive jocuri de stimulare a creierului. Avantajele lor sunt numeroase: ajută la creșterea încrederii, la perfecționarea abilităților de imaginație, la îmbunătățirea observației, la îmbunătățirea luării deciziilor și a spontaneității. Jocurile de improvizație sunt distractive pentru întreaga familie, se pot juca oriunde și oricând. Iată un simplu joc improvizație pe care îl poți juca cu întreaga familie: Fiecare membru al familiei ajută la construirea unei povești cu un cuvânt. Vino cu un titlu sau o temă de poveste și lasă distracția să înceapă! Poți simplifica jocul prin construirea poveștii cu o propoziție în loc de un singur cuvânt.

Povești – Povestirea ajută la dezvoltarea încrederii și a memoriei. Povestirea solicită atenția și concentrarea copilului pentru o perioadă lungă de timp. De asemenea, îi ajută memoria, deoarece trebuie să țină evidența personajelor din povești și a succesiunii evenimentelor. Povestirea ajută și la dezvoltarea limbajului, a vocabularului și a consolidării relației de încredere dintre copil și părinte.

Timp calitativ, relație sănătoasă

Este esențial să petreci cât mai mult timp cu copilul tău, chiar dacă poate fi atrăgător să îi înmânezi tableta electronică și să-l știi liniștit pentru ore bune. Toate aceste jocuri și activități nu numai că îi dezvoltă procesele cognitive, însă consolidează și relația părinte-copil. Cercetătorii susțin că este nevoie de cinci interacțiuni pozitive pentru a umbri și balansa o interacțiune negativă. Așadar, dacă îți dorești o relație sănătoasă cu copilul tău, consolidează legătura dintre voi cu momente calitative și activități prețioase.

Articole recomandate
jocuri și experimente pentru copiiPovești

Cu adevărat important

2 Minute
Doi prieteni din copilărie s-au reîntâlnit, după mai mulți ani în care nu se mai văzuseră. Unul dintre ei trăia…
jocuri și experimente pentru copiiPovești

Floarea roșie

2 Minute
Într-o zi, un baietel s-a dus la scoala. Baietelul era mic, iar scoala era mare. Dar când baietelul a vazut…
jocuri și experimente pentru copiiPovești

Lucrurile nu sunt mereu ceea ce par a fi

2 Minute
Se spune că într-o zi, doi îngeri care călătoreau împreună s-au oprit la casa unor oameni bogați, să ceară găzduire…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *