Cercetare și tratamente experimentaleŞTIRI MEDICALE

Cercetătorii au descoperit modul în care oamenii au dezvoltat creiere mai mari decât primatele

Folosind modele de organoide cerebrale, cercetătorii au identificat modul prin care creierul uman crește mult mai mult și are de trei ori mai mulți neuroni față de creierele cimpanzeilor sau ale gorilelor.

Studiul, condus de cercetătorii de la Laboratorul de Biologie Moleculară al Consiliului de Cercetare Medicală (MRC) din Cambridge, Marea Britanie, a identificat un comutator molecular cheie, care poate face ca organoizii creierului de primată să crească mai mult, la fel ca organoizii umani și invers.

Studiul, publicat în revista Cell, a comparat „organoizii de creier” – țesuturi 3D crescute din celule stem care modelează dezvoltarea timpurie a creierului – care au fost dezvoltate din celule stem umane, de gorile și de cimpanzei.

Similar creierului real, organoizii creierului uman au crescut mult mai mult decât organoizii primatelor.

Dr. Madeline Lancaster, de la Laboratorul de Biologie Moleculară al MRC, care a condus studiul, a afirmat: „Descoperirea noastră oferă unele dintre primele informații despre ceea ce diferențiază creierul uman în curs de dezvoltare de creierele rudelor noastre cele mai apropiate, primatele. Cea mai izbitoare diferență dintre noi și primate este cât de incredibil de mare este creierul nostru, prin comparație.”

Sursa: https://neurosciencenews.com/huma-ape-brains

Articole recomandate
Informări oficialeŞTIRI MEDICALE

Modificări importante în sistemul de asigurări de sănătate. Persoanele de orice vârstă își vor putea face gratuit analize medicale şi investigaţii

2 Minute
Persoanele din toate categoriile de vârstă, începând cu doi ani, vor avea acces, o dată pe an, la servicii şi…
ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

Cercetătorii au folosit cu succes "inimi reanimate" pentru transplanturile de cord

2 Minute
O nouă metodă de transplant a inimii a fost testată cu succes în SUA, potrivit unui studiu clinic publicat recent…
ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

O oră de exerciții fizice pe zi reduce cu 74% riscul de a dezvolta diabet de tip 2

2 Minute
Un nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Sydney, Australia, arată că activitățile fizice regulate pot reduce riscul…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *