Obstetrica și Ginecologie

Testul de sarcină. Tipuri, cum se face și cum se interpretează

Testul de sarcină informează cu privire la existența sarcinii prin verificarea prezenței gonadotropinei corionice umane în urină. Există câteva reguli importante pentru realizarea și interpretarea sa, pentru ca rezultatul oferit să fie cel corect.

Testul de sarcină – ce este și când se face

Gonadotropina corionică umană (HCG) este un hormon secretat la nivelul placentei unei femei, în mod normal doar după ce ovulul fertilizat se implantează în uter (la aproximativ 6 zile după fertilizare, nivelul acestui hormon crește rapid, dublându-se la fiecare 2-3 zile). Testul de sarcină este conceput special pentru a depista acest hormon, prezent în urină și în fluxul sanguin. Acest produs poate fi achiziționat din farmacii sau din magazine tip supermarket; în funcție de preț, variază și calitatea sa. Indiferent de testul achiziționat, este important să citiți cu atenție prospectul, pentru a fi corect realizat, precum și să verificați data de expirare.

În cazul în care menstruația lipsește și a avut recent loc un contact sexual neprotejat, este posibil să existe o sarcină. Teoretic, testul de sarcină poate fi făcut din prima zi a menstruației lipsă; în cazul în care nu cunoașteți data precisă, puteți să îl faceți la cel puțin 21 de zile după contactul sexual neprotejat presupus a determina concepția (mai ales dacă menstruațiile sunt neregulate sau lipsesc). Există și teste de sarcină extrem de sensibile, care pot fi făcute încă dinainte de menstruația lipsă, din ziua a opta de concepție.

Trebuie reținut faptul că momentul ovulației poate să varieze de la o lună la alta și că ovulul fertilizat se poate implanta în uter în momente diferite; acest aspect poate influența momentul producerii hormonului HCG, respectiv momentul depistării acestuia. Dacă menstruațiile sunt neregulate, este posibil să fie calculată greșit ziua concepției.

Cum se face un test de sarcină?

Pentru efectuarea testului, este nevoie de o mostră de urină colectată în orice moment al zilei; nu trebuie să fie neapărat dimineața, însă este de preferat, pentru că în acest moment al zilei urina este mai concentrată (respectiv și nivelul hormonului HCG este mai mare).

Majoritatea testelor de sarcină vin sub forma unei cutii care conține 1 sau 2 bețișoare. Este nevoie să picurați urină pe bețișorul respectiv după ce ați colectat-o într-un pahar steril (sunt teste care vin însoțite de o pipetă specială) sau să îl introduceți într-un pahar în care a fost colectată urina, iar rezultatul va fi vizibil după câteva minute (minim 2 minute), sub forma unei liniuțe sau a mai multor liniuțe care confirmă sarcina, sub formă de + și -, dar există și teste care colorează automat o căsuță cu Da sau Nu.  Indiferent de modul în care se prezintă rezultatul, este important să citiți prospectul pentru o interpretare corectă.

Ce înseamnă un rezultat pozitiv, respectiv un rezultat negativ

Din punct de vedere statistic, testele de sarcină care pot fi făcute acasă au o acuratețe de 99%; testele de sânge pentru depistarea sarcinii sunt și mai precise. Un test de sarcină pozitiv este aproape întotdeauna corect. Însă un test de sarcină negativ nu este întotdeauna corect.

De reținut că rezultatele pot să nu fie de încredere, dacă nu sunt urmate instrucțiunile în mod corespunzător, dacă testul este efectuat prea devreme sau în funcție de momentul în care apare ovulația și de momentul în care se implantează ovulul, de sensibilitatea testului respectiv sau dacă sunt administrate anumite medicamente care pot influența rezultatul. În general, majoritatea medicamentelor, inclusiv antibioticele și pilulele contraceptive nu influențează acuratețea testului de sarcină.

Există cazuri extrem de rare în care poate apărea un rezultat fals pozitiv; acest lucru înseamnă că, deși nu există o sarcină, testul indică faptul că femeia respectivă este gravidă. Aceste situații apar dacă există sânge sau proteine în urină, dar și dacă sunt utilizate anumite medicamente, precum: tranchilizante, anticonvulsivante, medicamente hipnotice – care pot cauza rezultate fals pozitive.

Mai poate apărea un rezultat fals pozitiv dacă a avut loc o pierdere a sarcinii la scurt timp după ce ovulul fertilizat s-a atașat de mucoasa uterină (sarcină biochimică), sau dacă testul a fost efectuat la un interval foarte scurt după administrarea unui medicament care conține HCG pentru fertilitate. Și sarcina ectopică, menopauza sau problemele ovariene pot să cauzeze rezultate eronate.

Rezultatele fals negative pot apărea dacă testul de sarcină este expirat, dacă a fost efectuat greșit sau prea devreme sau dacă rezultatul a fost citit mai devreme decât momentul recomandat de producător, dacă ați consumat o cantitate prea mare de lichide chiar înainte de test sau dacă au fost administrate anumite medicamente diuretice sau antihistaminice.

Dacă obțineți un rezultat negativ în urma testului de sarcină, însă considerați că acesta este eronat, este indicat să așteptați câteva zile (de preferat o săptămână) și să repetați testul. Dacă testul iese în continuare negativ, iar menstruația lipsește, trebuie să discutați cu medicul; există mulți factori care pot contribui la amenoree (absența menstruațiilor), inclusiv probleme cu tiroida, greutate prea mică a corpului, probleme cu ovarele, exercițiu fizic excesiv și stres.

Dacă nu există o sarcină, medicul specialist ginecolog poate oferi un tratament potrivit, pentru ca ciclul menstrual să revină la normal. În situația în care teste diferite oferă rezultate diferite, este necesar să discutați cu medicul. De asemenea, chiar dacă testul de sarcină oferă un rezultat pozitiv, este indicată confirmarea acestuia de către specialist, cât mai curând, fie prin intermediul unui test de sânge, fie printr-o ecografie.

Dacă sarcina este una dorită și așteptată, iar aceasta este confirmată de medicul specialist, este foarte bine să știți cum trebuie adaptat stilul de viață acestei situații, să beneficiați de o evaluare a stării generale de sănătate și, nu în ultimul rând, să acordați mai multă atenție alimentației.

Articole recomandate
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEObstetrica și Ginecologie

Cum tratezi și ameliorezi uscăciunea vaginală?

3 Minute
Pereții vaginului sunt acoperiți de un strat subțire de umiditate. Aceasta asigură un mediu alcalin în care spermatozoizii por supraviețui…
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEObstetrica și Ginecologie

Fistula recto-vaginală: ce este și cum se manifestă?

2 Minute
Fistula recto-vaginală este o conexiune anormală între porțiunea inferioară a intestinului gros (rectul) și vagin. Ca urmare a fistulei recto-vaginale,…
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEObstetrica și Ginecologie

Prolaps vaginal: cauze, simptome și recomandări

2 Minute
Prolapsul vaginal, sau prolaps uterin, apare atunci când mușchii planșeului pelvin se întind și se slăbesc până când nu mai…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *