CORONAVIRUSȘtiri de ultimă oră

Covid-19 se răspândește din nou în China. Capacitatea crematoriilor din Beijing a fost depășită în câteva zile

La doar câteva zile după ce a ridicat toate restricțiile legate de pandemia de Covid-19, China se confruntă cu un nou val de îmbolnăviri. Agențiile de presă din toată lumea scriu că în weekend-ul trecut, în Beijing, crematoriile n-au făcut față numărului foarte mare de solicitări, iar angajații de la firmele de pompe funebre au lucrat fără oprire. De asemenea, în ultimele zile răspândirea variantei Omicron a afectat serviciile de la catering până la livrările de colete în capitala chineză, oraș cu 22 de milioane de oameni.

China încă nu a raportat oficial niciun deces cauzat de COVID din 7 decembrie, când țara a încetat brusc multe dintre restrucțiile politicii sale zero COVID, susținute de președintele Xi Jinping, în urma protestelor publice fără precedent, notează Reuters. Un institut de cercetare din SUA a declarat săptămâna aceasta că țara ar putea înregistra o explozie de cazuri și că peste un milion de oameni din China ar putea muri de COVID în 2023.

„Incinerăm 20 de cadavre pe zi, în principal persoane în vârstă”

Virusul se răspândește cu rapiditate în toată țara, după ce restricțiile care au fost în vigoare vreme de aproape 3 ani au fost ridicate. Autorităţile din China au recunoscut că acum le este imposibil să contabilizeze numărul cazurilor de COVID-19.

În tot acest timp, capacitatea crematoriilor din Beijing pare să fie depășită.

„Incinerăm 20 de cadavre pe zi, în principal persoane în vârstă. Mulţi oameni s-au îmbolnăvit recent”, a declarat pentru AFP angajatul unui crematoriu din Beijing, notează Agerpres.”Din 60 de angajaţi, mai mult de 10 sunt pozitivi, dar nu avem de ales, avem atât de mult de lucru în ultima perioadă”, a adăugat el.

Angajaţii de la două case funerare din Beijing, contactaţi de AFP, au declarat că lucrează de acum 24 de ore din 24, propunând servicii de incinerare în aceeaşi zi cu decesul, pentru a răspunde cererii foarte ridicate. Un alt crematoriu din capitala chineză a anunţat că funcţionează de acum înainte în baza unei liste de aşteptare de o săptămână.

Spitale aglomerate din cauza Covid

Săptămâna trecute, directorii de la cinci aziluri pentru vârstnici au declarat pentru presa locală că nu mai pot să ofere teste antigenice şi nici medicamente din cauza penuriei acestor produse. Ei au mai spus că nu aveau niciun plan de urgenţă în cazul în care numărul infectărilor va creşte brusc.

Angajaţii de la numeroase aziluri din Beijing, contactaţi de AFP, au refuzat să vorbească despre această situaţie în unităţile lor, mai scrie Agerpres. La nivel naţional, multe aziluri continuă să funcţioneze „cu circuit închis” – adoptând o formă de izolare, în care personalul angajat trebuie să doarmă la locul de muncă -, potrivit unor declaraţii publicate online în ultimele zile.

Însă absenţa din China a cabinetelor de medici de familie a făcut ca populaţia să aibă tendinţa de a merge la spital chiar şi pentru probleme medicale minore, provocând astfel foarte uşor aglomerarea unităţilor medicale.

Milioane de bătrâni sunt vulnerabili în fața virusului pentru că nu sunt vaccinați, iar testele antigen şi medicamentele împotriva febrei au devenit de negăsit în numeroase farmacii, mai scriu sursele citate. În tot acest timp, oficialii chinezi au îndemnat autoritățile locale să asigure o supraveghere mai atentă asupra răspândirii variantei Omicron și să monitorizeze persoanele care se întorc la familiile lor în zonele rurale, odată cu apropierea Anului Nou Chinezesc, celebrat în ianuarie.

Surse: Reuters/AFP/Agerpres

Articole recomandate
CORONAVIRUSŞTIRI MEDICALE

OMS: În curând, Covid-19 nu va fi mai periculos decât o gripă sezonieră. Va fi doar un virus care nu perturbă societatea

1 Minute
Organizaţia Mondială a Sănătăţii a anunțat recent că în curând COVID-19 va fi comparabil cu pericolul gripei sezoniere. ”Mă bucur…
Informări oficialeȘtiri de ultimă oră

Numărul cazurilor de gripă, în scădere semnificativă faţă de săptămâna precedentă

1 Minute
Aproximativ 103.000 de cazuri de infecţii respiratorii acute – gripă clinică, IACRS şi pneumonii – au fost raportate în perioada…
Informări oficialeȘtiri de ultimă orăŞTIRI MEDICALE

UPDATE. Ministrul Sănătății: Suntem în stare de alertă epidemică. Sezonul gripal a început mai devreme

4 Minute
UPDATE. „Suntem în stare de alertă epidemică. Sezonul gripal a început mai devreme, iar datele din ultima săptămână au ajuns…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *