Informări oficialeȘtiri de ultimă orăŞTIRI MEDICALE

UPDATE. Ministrul Sănătății: Suntem în stare de alertă epidemică. Sezonul gripal a început mai devreme

UPDATE. „Suntem în stare de alertă epidemică. Sezonul gripal a început mai devreme, iar datele din ultima săptămână au ajuns la 37% rată de pozitivare”, a precizat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, într-o conferință de presă susținută joi.

Alexandru Rafila: „Scopul conferinței de presă e de a explica contextul epidemic legat de gripă și pe de altă parte măsuri și recomandări. Nu dorim să introducem restricții, ci să facem populația partener, încât să ținem sub control un fenomen natural, gripa, care apare sezonier.

Ce înseamnă săptămână epidemică? O săptămână în care activitatea epidemică este peste pragul epidemic. O succesiune de trei săptămâni epidemice duce la declararea epidemiei de gripă.

Situația actuală depășește sensibil, cu peste 20% media multianuală a perioadei de referință – ultimii 5 ani prepandemice. Vârful era mai târziu, în luna februarie. De data aceasta avem în decembrie-ianuarie. Înseamnă că sezonul gripal e mai rapid. Rata de pozitivare a testelor depășește cu mult 10%. Datele din ultima săptămână au ajuns la 37% dintre probe pozitive. Este posibil ca în acest sezon vârful să fie atins în perioada 15 ianuarie – 10 februarie, după care va urma o scădere. În ultimii 10 ani, tendința este de apropiere către începutul anului a vârfului.

Situația particulară din acest an se datorează mai ales situației din 2021-2022 când circulația acestor virusuri a fost mai redusă și populația are o imunitate mai redusă. Durata acestor valuri de infecție e de obicei între 2-4 săptămâni.”

Rata de pozitivare pentru infecţia gripală înregistrată în săptămână 26 decembrie – 1 ianuarie este de 37%. Cu o săptămână înainte, rata de pozitivare a fost de 32%, a mai precizat ministrul Sănătății.

Recomandări ale Ministerului Sănătății

„Având în vedere aceste considerente, avem câteva seturi de măsuri. Unele sunt pentru populația generală, sunt măsuri recomandate, nu sunt diferite de cele din pandemie: evitarea aglomerației, purtarea măștii în spațiile închise aglomerate, igiena, consultarea medicului de familie la apariția simptomelor, consultarea centrelor de evaluare sau a centrelor de permanență și continuarea vaccinării antigripale mai e recomandată una-două săptămâni”, a mai transmis ministrul Sănătății, în conferința de presă de joi.

Știrea inițială:

„Este foarte probabil ca această săptămână să fie a treia de creştere consecutivă a cazurilor de gripă şi prin urmare să se declare „stare de epidemie de gripă”, a precizat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, la postul de televiziune Digi24. O decizie privind declararea epidemiei de gripă în România este aşteptată joi. Ministerul Sănătăţii a făcut recent publică, pe site-ul oficial al instituției, lista medicamentelor pentru adulţi şi copii antitermice, antiinflamatoare, antivirale pentru gripă disponibile în prezent în România.

În situația în care va fi necesară declararea epidemiei de gripă, vor fi luate anumite măsuri în spitale pentru a limita numărul îmbolnăvirilor, a mai precizat Rafila pentru sursa citată.

„Așteptăm cifrele de mâine, joi se face bilanțul. E foarte probabil să avem a treia săptămână de creștere consecutivă. În funcție de situația de joi se va declara epidemia de gripă. Nu trebuie să înţeleagă cineva că se vor introduce restricţii şi obligativităţi. Se vor intensifica măsurile pentru protecția personalului medical și a pacienților, inclusiv masca în interior, screening epidemiologic”, a declarat Alexandru Rafila.

Rafila: Orice persoană care e răcită trebuie să evite se revină în colectivitate până la dispariția simptomelor

„Orice persoană care e răcită trebuie să evite se revină în colectivitate până la dispariția simptomelor. Cel mai important e să fii izolat, să nu transmiți mai departe infecția respiratorie. Colegii mei au recomandat ca antibioticele să nu fie utilizate în infecțiile virale, iar pacienții să se prezinte la unitățile de primiri urgențe în cazurile medii și grave. Cei cu forme ușoare trebuie să se adreseze medicilor de familie, să nu aglomereze camerele de urgențe”, a mai spus ministrul.

Rafila a mai precizat că apariţia perioadei pandemice este mai rapidă cu trei-patru săptămâni faţă de alţi ani.

„Este o situaţie cu care noi ne-am mai confruntat şi în alţi ani, doar că de data aceasta faţă de alţi ani apariţia acestei perioade epidemice este mai rapidă cu trei-patru săptămâni, ceea ce nu este neaşteptat pentru că se întâmplă şi în Uniunea Europeană, mai ales după doi ani de restricţii în care circulaţia virusurilor care produc infecţii respiratorii, inclusiv a virusurilor gripale, a fost mult redusă. Odată cu ridicarea tuturor restricţiilor circulaţia virusurilor este foarte intensă şi populaţia este mai puţin pregătită din punct de vedere imunologic să se apere şi numărul mare de viroze, inclusiv de cazuri de gripă este consecinţa acestei situaţii”, a explicat ministrul Sănătăţii, citat de Agerpres.

Lista medicamentelor antiinflamatoare şi antivirale pentru gripă disponibile în prezent în România

Lista medicamentelor antiinflamatoare şi antivirale pentru gripă disponibile în prezent în România a fost publicată de Ministerul Sănătății.

În aceeași declarație făcută la Digi24, ministrul Sănătății a precizat că de o lună de zile se constată o creștere mare a consumului de antitermice și antiinflamatoare. „Am luat măsuri să compensăm lipsurile, să informăm populația, medicii și farmaciștii să elibereze medicamente similare care conțin aceleași substanțe active, Am făcut un inventar al stocurilor de Tamiflu, sunt circa 4 milioane de comprimate la nivel național, nu e penurie”, a spus Rafila.

Lista poate fi accesată pe https://www.ms.ro/comunicate/.

În perioada 19 – 25 decembrie au fost raportate la nivel naţional 140.688 de cazuri de infecţii respiratorii acute – gripă clinică, IACRS şi pneumonii, informa la finalul săptămânii trecute Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică. Potrivit datelor publicate de INSP, în aceeaşi perioadă a anului 2021 se înregistrau 38.322 de cazuri.

Surse: Digi24.ro/Agerpres/ Ministerul Sănătății

Articole recomandate
Informări oficialeŞTIRI MEDICALE

Modificări importante în sistemul de asigurări de sănătate. Persoanele de orice vârstă își vor putea face gratuit analize medicale şi investigaţii

2 Minute
Persoanele din toate categoriile de vârstă, începând cu doi ani, vor avea acces, o dată pe an, la servicii şi…
ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

Cercetătorii au folosit cu succes "inimi reanimate" pentru transplanturile de cord

2 Minute
O nouă metodă de transplant a inimii a fost testată cu succes în SUA, potrivit unui studiu clinic publicat recent…
ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

O oră de exerciții fizice pe zi reduce cu 74% riscul de a dezvolta diabet de tip 2

2 Minute
Un nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Sydney, Australia, arată că activitățile fizice regulate pot reduce riscul…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *