CORONAVIRUSȘtiri de ultimă orăŞTIRI MEDICALE

COVID-19: Varianta sud-africană poate trece de protecția oferită de vaccin

Varianta de coronavirus descoperită în Africa de Sud poate trece de protecția oferită de vaccinul Pfizer/BioNTech într-o oarecare măsură, arată un studiu efectuat în Israel. Cu toate acestea, prevalența variantei în Israel este foarte scăzută și vaccinul rămâne extrem de eficient, la nivel global.

Studiul a fost prezentat pe site-ul de pre-print-uri medRxiv și încă nu a fost revizuit de alți specialiști.

S-a constatat că varianta sud-africană, B.1.351, reprezintă aproximativ 1% din toate cazurile COVID-19 la toate persoanele studiate, potrivit studiului realizat de Universitatea din Tel Aviv și cel mai mare furnizor de asistență medicală din Israel, Clalit.

Dintre pacienții care au primit două doze de vaccin, rata de prevalență a variantei a fost de opt ori mai mare decât la cei nevaccinați – 5,4% față de 0,7%. Acest fapt sugerează că vaccinul este mai puțin eficient împotriva variantei din Africa de Sud, în comparație cu coronavirusul original și varianta identificată pentru prima dată în Marea Britanie, prevalentă în Israel, au spus cercetătorii.

Alte studii israeliene din lumea reală cu privire la eficacitatea generală a vaccinului au arătat că Pfizer a fost eficient în peste 90% dintre cazuri.

Pfizer a refuzat să comenteze studiul israelian. Reprezentanții Pfizer și BioNTech au declarat pe 1 aprilie că vaccinul lor a avut o eficiență de 91% în prevenirea COVID-19, citând datele actualizate ale studiilor care includeau analiza participanților inoculați pe o perioadă de până la șase luni.

În ceea ce privește varianta sud-africană, companiile au anunțat că într-un grup de 800 de voluntari studiați din Africa de Sud, unde tulpina B.1.351 este mai răspândită, au existat doar nouă cazuri de COVID-19, toate apărute în rândul participanților care au primit placebo. Dintre cele nouă cazuri, șase au fost la persoane infectate cu varianta sud-africană.

Sursa: https://www.reuters.com/world/middle-east/south-african-variant-may-break-through-pfizer-vaccine-protection-vaccine-highly-2021-04-18/

Articole recomandate
Informări oficialeŞTIRI MEDICALE

Modificări importante în sistemul de asigurări de sănătate. Persoanele de orice vârstă își vor putea face gratuit analize medicale şi investigaţii

2 Minute
Persoanele din toate categoriile de vârstă, începând cu doi ani, vor avea acces, o dată pe an, la servicii şi…
ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

Cercetătorii au folosit cu succes "inimi reanimate" pentru transplanturile de cord

2 Minute
O nouă metodă de transplant a inimii a fost testată cu succes în SUA, potrivit unui studiu clinic publicat recent…
ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

O oră de exerciții fizice pe zi reduce cu 74% riscul de a dezvolta diabet de tip 2

2 Minute
Un nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Sydney, Australia, arată că activitățile fizice regulate pot reduce riscul…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *