BOLIboli de nutriție și metabolismDiabet

Legătura dintre enzimele digestive și slăbit

Enzimele digestive au rolul de a „rupe” proteinele, carbohidrații și lipidele; contribuie la definitivarea procesului de digestie și la absorbția nutrienților. Administrarea suplimentelor alimentare cu enzime digestive ar putea juca un rol important în ameliorarea tulburărilor digestive, de la intoleranța la lactoză la fibroza chistică. Dar pot contribui acestea și la pierderea în greutate? Iată ce arată ultimele studii de specialitate.

Ce sunt enzimele digestive

În acest moment, pe piață sunt disponibile mai multe produse care conțin enzime digestive, care diferă în funcție de tip, origine și dozaj. Studiile arată că, pe lângă enzimele de origine animală, derivatele din plante sau din culturi de microorganisme ar putea fi la fel de eficiente în tratarea unor disfuncții digestive, cum ar fi: intoleranță la lactoză, insuficiență pancreatică și o serie de afecțiuni gastrointestinale, printre care și sindromul de colon iritabil. Enzimele cu rol principal în digestie sunt proteaza, amilaza și lipaza. Acestea sunt produse în interiorul organismului uman, dar în unele cazuri cantitatea este insuficientă. Majoritatea sunt „fabricate” de glandele salivare, stomac, pancreas și de intestinul subțire.

Când este necesară administrarea de suplimente?

Specialiștii recomandă suplimentele enzimatice în cazul unor boli și afecțiuni specifice, mai ales în situația în care pancreasul nu mai funcționează la capacitate maximă. Așa se întâmplă cu pacienții care suferă de pancreatită, fibroză chistică sau cancer pancreatic. De asemenea, medicul le mai poate recomanda în cazurile de expunere la anumite pesticide sau alte substanțe chimice dăunătoare. Acestea pot fi necesare și în cazul persoanelor care au o alimentație care conține preponderent alimente gătite la temperaturi înalte, deoarece acestea își pierd o mare parte din enzimele naturale în timpul pregătirii. Este foarte important ca opțiunile de tratament să fie mai întâi discutate cu medicul curant, și nu administrate din proprie inițiativă. Există persoane cărora aceste suplimente le pot provoca iritații stomacale sau alte efecte secundare neplăcute la nivel gastrointestinal.

Ajută suplimentele cu enzime la slăbit?

Pe bună dreptate, mulți se întreabă dacă administrarea de suplimente enzimatice poate contribui la pierderea în greutate, având în vedere că acestea accelerează procesul de digestie. Există, într-adevăr, anumite studii care arată că un microbiom intestinal echilibrat poate juca un rol important în controlul greutății, respectiv combaterea obezității. De fapt, o analiză asupra a 21 de studii concluzionează că administrarea de suplimente enzimatice și probiotice cu rolul de a echilibra microbiomul contribuie la reducerea indexului de masă corporală și a greutății.

Totuși, este necesară efectuarea unor studii clinice suplimentare pentru ca aceste concluzii să poată fi considerate definitive.

Articole recomandate
DiabetŞTIRI MEDICALE

Simptome care pot indica prezența diabetului de tip 2

1 Minute
Mulți oameni pot trăi cu diabet de tip 2, fără să-și dea seama. Specialiștii Institutului Național de Sănătate Publică din…
Boli cardiovasculareCercetare și tratamente experimentaleDiabetȘtiri de ultimă oră

Impactul consumului de zahăr...

1 Minute
 …. conform unui studiu realizat în Statele Unite ale Americii de către o echipă de cercetători. Echipa a creat un…
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEDiabetImunitate

STUDIU. Imunoterapia poate fi folosită în lupta contra diabetului de tip 1

2 Minute
Cercetători din cadrul Universității Linköping din Suedia au publicat recent un studiu ale cărui rezultate aduc speranță pentru unii dintre…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *