Disfuncții sexuale

Probleme sexuale: cum să îți salvezi relația

Ai pregătit momentul intim dintre tine și ea din toate punctele de vedere, dar îți este greu să o surprinzi în seara asta pentru că te confrunți din nou cu probleme sexuale. Acestea apar atunci când o persoană nu poate obține plăcerea sexuală. Disfuncțiile sexuale pot afecta atât bărbații, cât și femeile. Bărbații care suferă de probleme sexuale se confruntă cu tulburări de erecție și ejaculare precoce. În cazul femeilor, problemele sexuale pot genera absența orgasmului sau o contracție a mușchilor vaginului, simptom ce poartă denumirea de vaginism.

Există cauze atât fizice, cât și psihologice care pot genera probleme sexuale. Mai mult decât atât, indiferent de vârstă, orice persoană poate suferi de probleme sexuale. De cele mai multe ori, aceste situații dispar după o anumită perioadă de timp, dacă factorii care le declanșează pot fi eliminați. Sunt însă și situații când problemele sexuale persistă, iar în acest caz o discuție cu un specialist reprezintă o soluție eficientă.

Tipuri de probleme sexuale

Potrivit healthline.com, cel mai des întâlnite probleme sexuale la bărbați au legătură cu incapacitatea de a avea o erecție. Printre cauzele care pot genera disfuncțiile erectile se numără:

 • Probleme de circulație a sângelui
 • Probleme neurologice neinvestigate și netratate
 • Răni suferite în zona organelor genitale
 • Probleme psihologice, precum stresul sau depresia
 • Administrarea unor medicamente

De asemenea, un alt tip de probleme sexuale specifice bărbaților sunt și problemele de ejaculare. Ele apar atunci când aceștia suferă de ejaculare precoce. Iată care sunt cauzele care o determină:

 • Stresul psihologic
 • Inhibitorii sexuali
 • Problemele neurologice
 • Unele medicamente
 • Afecțiuni ale coloanei vertebrale

De asemenea, o altă problemă sexuală care poate apărea la bărbați este și ejacularea retrogradă. Apare atunci când o cantitate de spermă ajunge în vezica urinară și nu este eliminată prin penis. Totodată, și femeile pot suferi de probleme sexuale. Disfuncția sexuală feminină este asociată cu durerile și disconfortul resimțite în zona vaginului. Durerile din timpul actului sexual pot apărea din cauza unei lubrifieri insuficiente ce determină o contracție puternică a mușchilor vaginali, astfel penetrarea devenind dureroasă. Schimbările hormonale generate de menopauză pot duce la probleme sexuale. Scăderea nivelului de estrogen poate genera uscarea pielii din zona genitală a femeilor. De asemenea, poate scădea capacitatea vaginului de a se lubrifia.

O altă problemă sexuală ce poate apărea la femei este și dificultatea de a avea orgasm. Stresul este factorul care cauzează această problemă. Potrivit Școlii Medicale a Universității Harvard, satisfacția sexuală a femeilor este greu de măsurat și se bazează mai mult pe calitate. Practic, nu ai probleme sexuale dacă ești mulțumită cu viața ta sexuală, chiar dacă nu ai orgasm.

Cauzele problemelor sexuale

Cel mai mare generator de probleme sexuale este stresul, consideră specialiștii. Totuși, există numeroase cauze ale problemelor sexuale:

 • Traumele sexuale
 • Problemele psihologice
 • Diabetul zaharat
 • Bolile de inimă
 • Abuzul de droguri
 • Abuzul de alcool
 • Unele medicamente

De la libidoul scăzut la părerea despre propriul corp

Scăderea interesului pentru activitatea sexuală este principalul simptom al disfuncțiilor sexuale. Atât femeile, cât și bărbații pot avea un libido scăzut, chiar dacă ambii parteneri fac eforturi pentru a menține viu contactul sexual dintre ei. Activitatea sexuală joacă un rol fundamental în închegarea relațiilor dintre parteneri, de aceea orice probleme sexuale ce apar pot avea ca efect degradarea relației dintre cei doi. Este important ca partenerii să discute în mod direct despre aceste probleme și să încerce să le depășească împreună. Dincolo de problemele de cuplu, problemele sexuale pot genera și o scădere a încrederii de sine. În momentul în care unul dintre parteneri se confruntă cu probleme sexuale, acesta începe să aibă o stimă de sine scăzută, să se simtă inferior și să considere că nu mai poate face față relației în care este angajat.

Ce faci dacă ai probleme sexuale?

Atunci când există probleme sexuale, trebuie mai întâi identificată cauza acestora. Persoanele care se confruntă cu aceste probleme caută soluții pentru a-și recăpăta încrederea și pentru a readuce armonia în viața de cuplu. Orice probleme de cuplu se pot rezolva printr-o serie de ședințe petrecute în cabinetele terapeuților specializați în gestionarea disfuncțiilor sexuale. Există și suplimente alimentare pe bază de ingrediente naturale, destinate bărbaților, precum Prostenal, ce folosesc puterea plantelor pentru îmbunătățirea tractului urinar și susținerea potenței

Articole recomandate
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEDisfuncții sexuale

Te confrunți cu durere testiculară? Află când devine o urgență medicală

3 Minute
Dacă ai resimțit vreodată durere testiculară, știi că este o senzație neplăcută care poate apărea în orice moment și este…
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEDisfuncții sexualeSFATURI MEDICALE

De ce nu ai orgasm. Iată cele mai întâlnite cauze

4 Minute
Orgasmul este o experiență care pot aduce multă satisfacție atât femeilor, cât și bărbaților, însă, nu toți oamenii îl pot…
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEDisfuncții sexualeSFATURI MEDICALE

Gangrena Fournier. Simptome, tipuri și cauze

2 Minute
Gangrena Fournier reprezintă un tip de infecție cauzată de diferiți factori, interni și externi, care pot afecta scrotul, penisul sau…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *