AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEDisfuncții sexualeSFATURI MEDICALE

De ce nu ai orgasm. Iată cele mai întâlnite cauze

Orgasmul este o experiență care pot aduce multă satisfacție atât femeilor, cât și bărbaților, însă, nu toți oamenii îl pot experimenta cu ușurință. Incapacitatea de a ajunge la punctul culminant (orgasm) se numește anorgasmie, iar absența totală a plăcerii și dorinței sexuale se numește frigiditate.

Există o serie de motive pentru care pot apărea probleme cu obținerea orgasmului. Articolul prezintă: ce înseamnă să ai orgasm, cum ajungi la orgasm, care sunt cele mai întâlnite cauze pentru lipsa orgasmului la femei, dar și la bărbați. De asemenea, articolul indică principalii factori pentru care orgasmul devine greu sau imposibil de obținut, dar și ce soluții există.

Ce înseamnă să ai orgasm?

Ce înseamnă să ai probleme cu obținerea orgasmului? Dacă o femeie nu a avut niciodată orgasm, acest lucru e considerat o problemă principală. Pe de cealaltă parte, dacă a avut orgasm în trecut, dar nu poate avea acum, situația e considerată o problemă secundară. De asemenea, mai există situația când orgasmul se obține în timpul masturbării, dar nu și alături de partener.

Dar ce înseamnă mai exact să ai orgasm? Ce este un orgasm?

Un orgasm este o eliberare fizică și emoțională a tensiunii acumulate în timpul actului sexual. În momentul climaxului, nivelurile hormonilor din creier cresc brusc, iar mușchii se contractă involuntar. Acestea sunt doar câteva dintre simptomele fizice care pot fi resimțite în timp ce atingeți un orgasm, dar răspunsul emoțional la plăcere poate fi mult mai profund. Unele persoane simt o ușurare și o eliberare, în timp ce altele pot să aibă un sentiment de putere și control. Descrierea orgasmului prin intermediul cuvintelor poate fi, însă, destul de limitată.

Cum ajungi la orgasm?

Uneori pierdem din vedere elementele cheie care conduc la senzația de extaz suprem. Ce trebuie să facem pentru a ne bucura de orgasm? Iată câteva modalități de a obține orgasm:

 1. Realizează că nu există un mod „corect” de a avea un orgasm.
 2. Experimentează, încearcă diferite tipuri de stimulare și diferite poziții.
 3. Comunicați cu partenerul despre ceea ce vă face să vă simțiți bine.
 4. Nu vă fie teamă să cereți ceea ce vă doriți în pat.
 5. Nu vă grăbiți și bucurați-vă de fiecare moment din călătorie.
 6. Relaxați-vă și lăsați-vă purtați de val.

Cele mai întâlnite cauze lipsei orgasmului la femei

Majoritatea femeilor au nevoie de un anumit grad de stimulare clitoridiană directă sau indirectă. Multe femei nu ating punctul culminant doar prin penetrare. Mai mult, orgasmele se schimbă în funcție de vârstă, de problemele medicale sau de administrarea de medicamente. Studiile sugerează că disfuncția orgasmică afectează între 11 și 41 % dintre femei (sursa aici).

Când o femeie nu atinge orgasmul în timpul actului sexual, situația poate avea un impact major asupra stimei de sine și calității relației. Iată câteva dintre cele mai frecvente cauze ale lipsei orgasmului la femei:

 1. Relaxare insuficientă, stres sau anxietate
 2. Stimulare insuficientă
 3. Tulburări de dispoziție, cum ar fi depresia
 4. O experiență sexuală anterioară traumatizantă
 5. Probleme de sănătate fizică, cum ar fi o afecțiune dureroasă, simțită pe termen lung
 6. Probleme în cadrul relației
 7. Administrarea unor tipuri de medicamente, cum ar fi antidepresivele
 8. Schimbări sau probleme hormonale, cum ar fi menopauza
 9. Stare de îngrijorarea cu privire la performanța sexuală
 10. Alte afecțiuni de sănătate

Cauzele lipsei orgasmului la bărbați

Pentru mulți bărbați, anorgasmia poate cauza probleme cum ar fi anxietatea și scăderea interesului pentru sex. Există multe posibile cauze ale lipsei orgasmului în rândul bărbaților, inclusiv probleme fizice, psihologice sau legate de relație. Cauzele fizice ar putea include disfuncția erectilă, care poate face dificilă obținerea sau menținerea unei erecții. De asemenea, bărbații pot experimenta ejacularea prematură sau ejacularea întârziată.

Nu există cu adevărat o limită de timp „normală” pentru cât timp ar trebui să dureze până la orgasm. Cu toate acestea, dacă experimentați ejaculare prematură sau întârziată, timpul necesar poate provoca stres pentru ambii parteneri.

Ejacularea prematură sau ejacularea întârziată pot rezulta din cauza administrării de medicamente, a anumitor afecțiuni cronice și a intervențiilor chirurgicale. De asemenea, abuzul de substanțe sau o problemă de sănătate mintală, cum ar fi depresia, anxietatea sau stresul pot fi factori pentru incapacitatea de a experimenta un orgasm. În multe cazuri, se datorează unei combinații de probleme fizice și psihologice.

Mai multe tipuri de anorgasmie

Anorgasmia este termenul medical pentru dificultatea frecventă de a ajunge la orgasm după o stimulare sexuală amplă. Anorgasmia este de mai multe tipuri:

 • Anorgasmia pe tot parcursul vieții: nu ați avut niciodată un orgasm.
 • Anorgasmia dobândită: obișnuiați să aveți orgasm, dar acum aveți dificultăți în atingerea punctului culminant.
 • Anorgasmia conjuncturală: sunteți capabil să aveți orgasm doar în anumite circumstanțe, cum ar fi în timpul sexului oral sau al masturbării sau doar cu un anumit partener.
 • Anorgasmia generalizată: nu reușiți să aveți orgasm în nicio situație sau cu niciun partener.

Factori care pot duce la lipsa orgasmului

Incapacitatea de a avea orgasm poate avea cauzele, de obicei, în trei categorii de factori:

 1. Factori de natură psihologică: stimă de sine scăzută, stres, anxietate, probleme financiare, vină, rușine, afecțiuni psihice, istoric de abuz sexual.
 2. Probleme în relație: lipsa conexiunii cu partenerul, conflicte nerezolvate, comunicare slabă, infidelitate sau alte probleme legate de încrederea în partener.
 3. Probleme de natură fizică: boli, probleme ginecologice, medicația, fumatul, consumul de alcool, îmbătrânirea.

Soluții pentru a ajunge la orgasm

Pentru femeile care nu pot ajunge la orgasm, dacă este vorba de o problemă de sănătate, atunci medicul ginecolog poate oferi sprijinul necesar. Dacă este vorba de o afecțiune de natură psihologică, atunci trebuie căutat sprijinul psihoterapeutului, indiferent de sex. Dacă problema are legătura cu relația, cuplul poate apela la terapia de cuplu. Pentru bărbați, consultul la medicul urolog este recomandat.

Orgasmul este important pentru o viață sexuală sănătoasă. Dacă nu ai orgasm, încearcă mai întâi să identifici cauza. Abordarea actul sexual într-un mod nou ar putea funcționa dacă nu este vorba despre cauze ce nu pot fi rezolvate fără ajutorul unui specialist. Dacă experimentezi lipsa orgasmului în mod frecvent, este recomandat să ceri opinia unui medic specialist. Află mai multe despre problemele sexuale.

Articole recomandate
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEBoli renale

Vezica hiperactivă: cauze și simptome

2 Minute
Vezica urinară hiperactivă este denumirea unui grup de simptome urinare, nu este o afecțiune. Cel mai adesea, vezica hiperactivă provoacă…
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEBoli digestive

Ce este motilitatea gastrointestinală

3 Minute
Motilitate gastrointestinală înseamnă mișcările tractului digestiv care determină tranzitul conținutului în interiorul acestuia. Atunci când mușchii sau nervii din orice…
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEBoli endocrine

Ulcerul piciorului diabetic

2 Minute
Ulcerul la nivelul picioarelor este o complicație frecventă a diabetului (ulcer picior diabetic, ulcer diabetic la picior, ulcer varicos) care…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *