AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEDisfuncții sexuale

Te confrunți cu durere testiculară? Află când devine o urgență medicală

Dacă ai resimțit vreodată durere testiculară, știi că este o senzație neplăcută care poate apărea în orice moment și este destul de incomodă. Dar ce e de făcut atunci când durerea testiculară devine o urgență medicală? Articolul descrie durerea testiculară bruscă, care sunt cauzele care ar putea produce durere testiculară, ce alte simptome pot însoți durerea testiculară, dar și cum se tratează și ce ar trebui să faci dacă simți această durere.

O durere testiculară poate indica o afecțiune medicală gravă. În unele cazuri, e necesară prezentarea de urgență la medic. Numai medicul poate evalua cu precizie starea sănătății, iar ajutorul profesioniștilor este întotdeauna recomandat.

Ce este o durere testiculară bruscă?

Durerea testiculară bruscă apare din senin și poate să fie constantă sau intermitentă. Poate fi ușoară, medie sau severă. Durerea testiculară este de obicei localizată în zona testiculului și/sau a scrotului. Uneori, poate să iradieze în jos spre zona perineului sau în sus, spre abdomen. Durerea poate fi agravată de mișcarea sau atingerea zonei afectate, tuse sau strănut.

Ce poate cauza o durere testiculară?

O durere testiculară poate fi cauzată de: infecție, inflamație, iritație sau leziune a testiculului, a scrotului sau a altor țesuturi din jur. De asemenea, poți resimți durere testiculară dacă ai probleme cu rinichii sau cu vezica urinară.

Cele mai comune cauze pentru durere testiculară includ boli precum (detaliate mai jos):

 • Epididimita
 • Orhita
 • Torsiunea testiculară
 • Tumora testiculară
 • Hernia inghinală
 • Pietrele la rinichi
 • Varicocelul

Ce este epididimita?

Epididimita este inflamația epididimului, tubul din spatele testiculului care ajută la transportul și depozitarea spermatozoizilor. Această inflamație poate fi cauzată de o infecție virală sau bacteriană. Simptomele includ durere testiculară și sensibilitate în zona testiculului, erupții cutanate și umflarea scrotului.

Ce este orhita?

Orhita este inflamația testiculului. Poate fi cauzată de o infecție virală, bacteriană sau parazitară. Simptomele includ durere și sensibilitate în zona testiculului, erupții cutanate și umflarea scrotului.

Ce este torsiunea testiculară?

Torsiunea testiculară este o urgență chirurgicală care apare atunci când testiculul se răsucește sau se încolăcește. Aceasta poate cauza durere severă și, dacă nu este tratată imediat, poate duce la pierderea testiculului.

Ce este o tumoare a testiculului?

O tumoare a testiculului este o creștere anormală a țesuturilor testiculare. Poate fi benignă (nu canceroasă) sau malignă (canceroasă). Simptomele includ durere și sensibilitate în zona testiculului, erupții cutanate și umflarea scrotului.

Ce este hernia inghinală?

Hernia inghinală apare atunci când intestinele sau grăsimea din abdomen se umflă prin peretele abdominal inferior în zona inghinală. Durerea umflăturii poate fi accentuată de mișcarea fizică: aplecări, tuse, ridicat de obiecte grele. Află mai multe informații despre hernia inghinală.

Ce sunt pietrele la rinichi?

Pietrele la rinichi sunt depozite dureroase de sare și minerale care se formează în rinichi. Pot cauza durere testiculară, urinare frecventă și dureroasă, diaree și febră.

Ce este varicocelul?

Varicocelul este o afecțiune care apare atunci când venele din jurul testiculului se dilată și se încolăcesc. Poate cauza durere testiculară și sensibilitate în zona testiculului, erupții cutanate și umflarea scrotului. Poate să apară după efort fizic intens, contact sexual, iar venele sunt vizibil dilatate.

Ce alte simptome pot fi resimțite alături de o durere testiculară

Dacă resimți durere testiculară și oricare dintre următoarele simptome, trebuie să te duci la medic imediat:

 • durere abdominală: durere ascuțită în abdomenul inferior
 • durere care se răspândește în spate sau în jos în jurul unei articulații
 • durere care se răspândește în zona rectului sau a anusului
 • o temperatură corporală mai mare de 38 de grade Celsius
 • vomă
 • diaree
 • transpirații nocturne abundente
 • dificultăți de respirație

Cum se poate trata o durere testiculară?

Tratamentul pentru durere testiculară depinde de cauza durerii Dacă este cauzată de o infecție, se vor prescrie antibiotice. Dacă este cauzată de o tumoare, poate fi necesar un tratament chirurgical sau chimioterapie. Durerea testiculară severă sau persistentă trebuie evaluată de un medic.

Ce să faci dacă simți durere testiculară

Dacă suspectezi că ai o urgență medicală, trebuie să te duci la medic imediat. În unele cazuri, ar putea fi necesar să se facă o operație pentru a rezolva problema. În concluzie, durerea testiculară poate fi un semn al unei probleme grave. Nu ezită să te adresezi medicului pentru a identifica cu exactitate cauza care produce durere testiculară și pentru a obține tratamentul cu ajutorul căruia nu vei mai simți durere testiculară.

Articole recomandate
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEBoli renale

Vezica hiperactivă: cauze și simptome

2 Minute
Vezica urinară hiperactivă este denumirea unui grup de simptome urinare, nu este o afecțiune. Cel mai adesea, vezica hiperactivă provoacă…
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEBoli digestive

Ce este motilitatea gastrointestinală

3 Minute
Motilitate gastrointestinală înseamnă mișcările tractului digestiv care determină tranzitul conținutului în interiorul acestuia. Atunci când mușchii sau nervii din orice…
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEBoli endocrine

Ulcerul piciorului diabetic

2 Minute
Ulcerul la nivelul picioarelor este o complicație frecventă a diabetului (ulcer picior diabetic, ulcer diabetic la picior, ulcer varicos) care…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *