Imunitate

Stimularea imunității după 65 de ani

După vârsta de 65 de ani, rezistența organismului în fața infecțiilor și a altor agresiuni externe scade. Totuși, există câteva modalități prin care sistemul imunitar poate fi stimulat și fortificat, chiar și la vârste mai înaintate.

Odată cu trecerea anilor, rezistența organismului în fața factorilor infecțioși, fizici și chimici scade, în mod natural. Dar imunizarea prin vaccinare, menținerea unui stil de viață sănătos și activ și renunțarea la obiceiurile nocive ajută sistemul imunitar să lupte mai eficient cu pericolele din jur.

Vaccinarea antigripală

Imunizarea anuală prin vaccinare reduce riscul infecțiilor cu 40 până la 60 la sută. Vaccinul stimulează crearea de anticorpi, care luptă împotriva infecțiilor. Puteți obține vaccinul antigripal de la medicul dumneavoastră.

Dieta sănătoasă

Alimentele bogate în nutrienți sunt alt mod de a stimula sistemul imunitar. Dieta sănătoasă trebuie să fie echilibrată și să includă consumul zilnic de fructe și legume, care conțin vitamine și antioxidanți. De asemenea, este de evitat consumul excesiv de sare, zahăr și grăsimi.

Activitățile fizice zilnice

Activitatea fizică intensă poate deveni mai dificilă odată cu vârsta, dar asta nu înseamnă că ar trebui să încetați să vă mișcați. Activitatea fizică regulată vă poate consolida sistemul imunitar. Exercițiile fizice stimulează circulația sângelui și combat inflamațiile. Printre exercițiile recomandate la vârsta senectuții se numără mersul pe jos, gimnastica și, în general, orice tip de exerciții mai puțin solicitante fizic.

Scăderea nivelului de stres

Stresul cronic vă poate afecta sistemul imunitar, scăzându-i eficiența. În perioade stresante, implicați-vă în activități care vi se par plăcute și relaxante, cum ar fi cititul sau grădinăritul.

Somnul

Privarea de somn reduce capacitatea de apărare a corpului. Somnul devine mai important odată cu vârsta, deoarece ajută și la îmbunătățirea funcțiilor creierului. Un somn de 8-9 ore pe noapte este suficient.

Menținerea unei greutăți normale a corpului

Dacă aveți un exces de greutate, creșterea activității fizice și adaptarea dietei vă pot ajuta să pierdeți kilogramele în plus. Acest lucru este important, deoarece, conform specialiștilor, o greutate prea mare are un impact negativ asupra sistemului imunitar.

Renunțarea la fumat

Produsele nocive inhalate din țigări sunt cunoscute pentru faptul că deteriorează țesutul pulmonar și cresc riscul de cancer. Dar, de asemenea, pot favoriza bolile respiratorii: gripa, bronșita și pneumonia.

Consultați imediat un medic dacă prezentați simptome de gripă.

Articole recomandate
Imunitate

Stimularea sistemului imunitar prin excitare sexuală

3 Minute
Oricât de evoluată ar fi medicina, corpul uman continuă să fie un mister pentru oamenii de știință. Cine ar fi…
CORONAVIRUSImunitateSfaturi și opiniiŞTIRI MEDICALE

Ești părinte? Iată ce trebuie să știi pentru protejarea sănătății copilului tău în noul an școlar

1 Minute
Pentru noul an școlar, 2021-2022, Unicef recomandă părinților o bună comunicare cu administrația școlii în care elevul studiază. Părinții ar…
Alimentație sănătoasăImunitateLIFE STYLE

Vitamine pentru creier. 7 sfaturi pentru îmbunătățirea funcționării creierului

3 Minute
Vitaminele joacă un rol fundamental pentru buna funcționare a organismului. Întăresc sistemul imunitar, ne scapă de efectele neplăcute ale stresului…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *